Cine are curajul sa-si asume aceasta politica in Romania? Nimeni, absolut nimeni

Politicienii nu au curaj sa aplice in Romania reformele care stau la baza succesului Germaniei-economist

/     07.11.2016

Romania are aproximativ 2,4 milioane de persoane apte de munca, dar care nu sunt angajate. Solutia pentru aceasta situatie, una care ar antrena si minoritatile prezente intr-o masura foarte redusa pe piata muncii, ar fi o reforma dupa programul Hartz, implementat la inceputul anilor 2000 in Germania, a afirmat Dan Bucsa, lead economist pentru Europa Centrala si de Est al UniCredit. Un astfel de program ar presupune ca Guvernul sa taie foarte mult ajutoarele sociale si sa investeasca in schimb in calificarea profesionala a fostilor beneficiari.

"Avem, dupa estimarile noastre undeva la 2,4 milioane de romani apti de munca si care nu muncesc. Stim si care este rezolvarea. Germania a implementat Hartz, o reforma a muncii in urma careia (cancelarul Gerhard, n.r) Schroder a pierdut alegerile, dar care a asigurat Germaniei un nivel al somajului undeva de 3-4%. Unele landuri in jur de 1%”, a afirmat economistul in cadrul unei intalniri cu presa.

Dintre cei 2,4 milioane de romani, cateva sute de mii sunt insa activi pe piata muncii, dar la negru. Potrivit datelor Institutului National de Statistica, somajul din Romania se situa in septembrie la 5,9%.

Planul Hartz a fost propus de o comisie infiintata in Germania la inceputul anilor 2000 pentru reforma pietei muncii. Reformele au devenit parte a Agendei 2010 a guvernului german si sunt creditate in buna parte cu succesul din prezent al economiei Germania. Masurile au fost implementate pe parcursul a trei ani, pana in 2005.

Documentare si programe speciale, la un an de la tragedia din Colectiv

/     29.10.2016

Televiziunea Romana, dar si posturile Pro TV, Digi24, Antena 1, Kanal D si Discovery Channel vor difuza, in acest weekend, documentare si programe speciale despre incendiul din clubul Colectiv, la un an de cand a avut loc tragedia, scrie News.ro.

Kanal D va difuza, sambata seara, de la ora 20.00, o editie-document a emisiunii “Asta-i Romania!”, care va prezenta povestea celor care au murit in urma incendiului din clubul Colectiv, dar si a supravietuitorilor tragediei.

Pro TV va transmite, duminica, de la ora 18.00, o editie a emisiunii ”Romania, te iubesc!” despre cei implicati in tragedia din clubul Colectiv, despre supravietuitori, despre dramele celor care inca au nevoie de ingrijiri medicale si despre durerea parintilor care si-au pierdut copiii in urma incendiului. Televiziunea a difuzat, in cadrul Stirilor Pro TV, pe parcursul saptamanii, mai multe materiale despre Colectiv.

Emisiunea prezinta marturii si imagini emotionante despre cum s-au adaptat victimele, prin ce au trecut in timpul tratamentului, cum si-au gasit resursele pentru a merge mai departe, parintii indoliati, dar si declaratiile autoritatilor despre tragedia de la Colectiv, lipsa responsabililor pentru o drama cu care a empatizat intreaga tara si a scos in strada zeci de mii de oameni revoltati. Realizatorul Alex Dima a vorbit cu Raed Arafat si Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii la acea data, despre ce s-a intamplat in acea noapte, cum s-au luat deciziile si ce se putea face mai mult pentru victime.

Cum redresam industria textila? 3 masuri propuse de un antreprenor

/     13.10.2016

Dorel Simiz este proprietarul Pandora Prod, o firma de textile care are o traditie de peste douazeci de ani in aceasta industrie, fiind unul dintre cei mai mari producatori de confectii din tara. Cele trei masuri pe care acesta le propune pentru redresarea industriei fac referire la comunicarea dintre patronate si ministerul Economiei, infiintarea unui institut de moda pentru studenti si nu in ultimul rand, investitii in tesatorii si filaturi pentru furnizarea materiei prime.

Anul trecut, Pandora Prod a avut o cifra de afaceri de 44 milioane euro, in crestere cu 20% si detine un portofoliu de clienti care cuprinde branduri premium-high precum Massimo Dutti, Hugo Boss, Cos, Ted Baker si Victoria Beckam. Afacerea a crescut semnificativ in 2008, dupa ce antreprenorii romani au decis sa renunte la productia de tip lohn si s-au orientat catre produse integrate, oferind servicii de creatie, design si productie.

Fiind o afacere de familie cu o traditie de peste doua decenii, Pandora Prod nu a beneficiat de investitii sau finantari din partea statului, insa antreprenorul roman spune ca i-ar placea sa vada aceasta industrie sprijinita de Guvern. “Ma tem ca la noi politica aluneca in alta parte, e mai tentanta industria softului, unde daca stam sa ne gandim tot un fel de lohn este, nu avem noi un brand cu care iesim in afara, ne vindem forta de munca altora, ce-i drept mai scump decat in industria textila. E aceleasi mecanism, putini sunt cei care si-au creat business-uri proprii, cred ca e un procent de 10%”, spune Simiz.

Industria textila ar trebui sprijinita de Guvern precum cea de IT

/     16.08.2016

Industria textila din Romania ar trebui sa primeasca sprijin guvernamental urgent, precum s-a intamplat in cazului industriei de IT, deoarece are un aport la PIB-ul romanesc mai mare decat agricultura si, in acelasi timp, este al doilea cel mai mare exportator al tarii, dupa constructia si productia de autoturisme si piese auto, este de parere Catalin Iordache, proprietarul unei firme romanesti de confectii.

Acesta considera ca sprijinul Guvernului ar trebuie sa fie, in primul rand, legislativ si sa vizeze cresterea veniturilor angatilor, care de altfel sunt printre cei mai prost platiti din tara. Potrivit acestuia, salariile ar trebui sa creasca nu prin sufocarea angajatorului care opereaza intr-o ramura industriala cu cea mai mica marja comerciala, ci prin renuntarea la colectarea unor impozite datorate atat de angajat, cat si de angajator.

“Competitivitatea firmelor romanesti de confectii tine, din nefericire, de costul redus al fortei de munca.Cei care vor sa colecteze bani la bugetul consolidat trebuie sa constientizeze faptul ca, daca firmele romanesti de confectii isi vor pierde atractivitatea in fata partenerilor externi, se vor alege cu 200.000 de someri preponderent femei care reprezinta in cele mai multe cazuri stalpul si factorul de coeziune al familiilor lor. In Moldova, care este prin excelenta o societate matriarhala si in care industria textila este principalul angajator, disparitia contractelor externe ar fi un dezastru social inainte de unul financiar”, spune Catalin Iordache.

Cred ca Romania are nevoie de o buna strategie de marketing pentru a putea fi vazuta prin ochii strainilor, la adevarata ei valoare, ca un loc perfect pentru divertisment si turism, si, de asemenea, cu o numeroase oportunitati pentru investitii. Daca ne uitam de-a lungul istoriei si la realitatea de azi, vom observa ca cele mai puternice tari sunt cele cu un spirit nationalist foarte dezvoltat. Trebuie sa ne respectam tara, sa muncim, sa luptam pentru ea.

Retailerii ar trebui sa investeasca in profesionalizarea angajatilor

/     14.07.2016

Una dintre cele mai mari probleme cu care retailul de moda se confrunta este gasirea angajatilor potriviti pentru a lucra in magazine, iar marii jucatori ar trebui sa colaboreze, sa isi asume responsabilitatea pentru educarea si profesionalizarea industriei si sa investeasca in acest domeniu, a declarat Burak Akbulat, directorul general al Koton Romania, pentru wall-street.ro.

„Din pacate, in industria in care activam noi, in retail, pozitia de vanzari nu este considerata ca un loc de munca permanent, este perceputa ca un loc de munca pentru studenti sau unul temporar. Exista, de asemenea, nevoia educarii si a profesionalizarii industriei, pentru ca tinerii studiaza pentru a ajunge medici, profesori, bancheri, dar nimeni nu studiaza pentru a deveni manager de magazin sau consultant de moda in vanzari, nu exista scoli pentru aceste profesii”, spune Burak Akbulat.

Acesta a adaugat ca exista o mare discrepanta intre responsabilitatile posturilor si asteptarile oamenilor in ceea ce priveste salariile si beneficiile. „Proaspetii absolventi de facultate isi doresc sa se angajeze direct pe pozitii inalte si cu venituri ridicate. Cred ca este nevoie ca tanara generatie sa fie sfatuita si indrumata si trebuie sa inteleaga ca o cariera solida se construieste pas cu pas, prin munca”, spune acesta.

Insa atunci cand mergi la mare in Grecia, la ski in Austria, dar spui ca privatul e scump pentru boala ta si alegi la stat, pentru ca te costa la jumatate (stim cu totii ca nu e gratis la stat), ei bine, atunci pentru mine pacientul este ipocrit! Daca raportezi la cat sustinem noi, ca romani, turismul regional numai de la Austria in jos, cu Italia, pana in Antalia, atunci masa reala care are un standard de viata rezonabil nu este deloc mica. Nu imi spuneti ca daca schiezi in Austria (si...

Ovidiu Palea: Unii pacienti sunt ipocriti cand aleg sa mearga la stat

/     13.07.2016

Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de reforme, dar acest lucru nu poate fi posibil atata timp cat cetatenii nu vor incepe ei insisi, in primul rand, sa-si schimbe mentalitatea si comportamentul. Un prim lucru pe care acestia ar trebui sa il constientizeze este importanta sanatatii, a preventiei si a controalelor regulate, dar si diferentele dintre sistemele de sanatate de stat si privat, considera doctorul Ovidiu Palea, directorul general ProVita. Acesta a povestit, intr-un interviu acordat wall-street.ro, ce nu functioneaza in Romania si cum pot colabora cele doua sisteme de sanatate astfel incat sa se asigure servicii medicale eficiente tututor.

Cat de accesibil este sistemul de sanatate privat?

Directorul ProVita considera ca sistemul de sanatate privat este accesibil tututor pacientilor, dar acest lucru difera in functie de cat de importanta este sanatatea pentru fiecare in parte: „Daca intrebarea este cati isi permit, acest lucru este primordial, in functie de cata atentie acorda sanatatii si cat de ipocriti sunt fata de ei insisi. Nu vorbesc aici despre cei care chiar nu isi permit sa se duca la privat, pentru ca nici in afara nu merge toata lumea la privat.

Insa atunci cand mergi la mare in Grecia, la ski in Austria, dar spui ca privatul e scump pentru boala ta si alegi la stat, pentru ca te costa la jumatate (stim cu totii ca nu e gratis la stat), ei bine, atunci pentru mine pacientul este ipocrit! Daca raportezi la cat sustinem noi, ca romani, turismul regional numai de la Austria in jos, cu Italia, pana in Antalia, atunci masa reala care are un standard de viata rezonabil nu este deloc mica. Nu imi spuneti ca daca schiezi in Austria (si sunt cu sutele de mii de romani pe partiile Europei), nu ai cateva mii de euro pentru operatie. Dar aici e carcoteala mioritica sau ipocrizia.

Statul roman, prin toate reglementarile impuse industriei farmaceutice, a crescut nivelul de impozitare a producatorilor de medicamente si nu face niciun fel de efort pentru a incuraja investitiile. Avem nevoie de un mediu previzibil, durabil si transparent, care sa incurajeze inovatia, sa stimuleze investitiile si sa creeze un climat de colaborare intre sectorul public si cel privat.

#RomaniaProfesionista: Strategia si executia, principalele probleme ale sistemului de sanatate

/     08.07.2016

Cele mai arzatoare probleme ale sistemului de sanatate sunt legate de o serie de reglementari implementate de catre autoritati si care s-au transformat, in timp, in poveri fiscale care apasa industria farmaceutica, considera Gábor Sztaniszláv, country director-ul Amgen Romania. Acesta isi doreste un mediu de afaceri previzibil, coerent si transparent, un cadru legislativ stabil, cu proceduri clare si simplu de implementat si o strategie pe termen mediu si lung care sa stimuleze cercetarea si inovatia in domeniul medical.

“Din punctul nostru de vedere, strategia si executia sunt doua dintre principalele probleme ale sistemului de sanatate actual. La nivel declarativ, lucrurile stau foarte bine. Insa, cand vine vorba de punerea in aplicare a strategiei, lucrurile sunt blocate. Un motiv este birocratia, un alt motiv este faptul ca autoritatile, fie ca vorbim de persoane care ocupa pozitii cheie, fie ca vorbim de functionarii care ocupa alte pozitii, se schimba tot timpul. Cand o noua persoana este numita in functie, vine cu o noua perspectiva asupra lucrurilor si schimba totul de la zero. In cateva luni, persoana respectiva este schimbata din nou, iar cine vine in locul ei, vine cu o perspectiva diferita, asa ca urmeaza un nou val de schimbari. In concluzie, avem nevoie de o strategie pe termen mediu si lung, de coerenta, stabilitate si transparenta in executie si, de asemenea, de un cadru legislativ stabil”, a declarat Gábor Sztaniszláv, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

Clinicile Amethyst: opt solutii posibile pentru reforma in sanatate

/     15.06.2016

Intr-un sistem de sanatate centralizat precum cel din Romania, rambursat larg majoritar prin Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), exista o lipsa a unei mai bune articulari intre diversele niveluri de profilaxie, diagnostic, respectiv terapie. Cu alte cuvinte, nu exista o retea care sa fluidifice in continuare accesul la terapia optimala, a declarat conf. dr. Gabriel Kakso, director medical Clinicile Amethyst, specializate in domeniul oncologiei.

Potrivit acestuia, in oncologia din Romania se lucreaza "entropic, excesiv de mult si insuficient de bine", iar acest lucru se intampla, in esenta, pentru ca nu sunt specialisti proportional cu volumul de pacienti oncologici, iar conexiunile diagnostic - tratament performant nu sunt eficiente.

Gabriel Kakso (foto), propune, in acest context, opt solutii care pot reforma sistemul romanesc de sanatate, cu accent pe ramura oncologiei:

1. Parteneriatul public-privat: cadrare (legislativ/norme aplicabile) si incurajarea implementarii acestuia.

2. Finantarea adecvata a programelor de sanatate, realista (derivate din Registrele Regionale de Cancer) si alocarea unui procent din PIB comparabil cu tarile UE (5-7 %) pentru sanatate

Signal Iduna: Coloana vertebrala a sanatatii ramane serviciul public

/     02.06.2016

Coloana vertebrala a sanatatii ramane serviciul public pentru cetateni, desi bugetul sistemului, finantat prin intermediul contributiilor sociale si al taxelor, a ramas ineficient si depasit. De aceea, serviciile publice si private trebuie sa se sustina reciproc si sa fie complementare si trebuie inteles faptul ca asigurarea privata de sanatate poate fi un partener al sistemului public daca ii este permis sa functioneze, apreciaza Dan Dobre (foto), director comercial, Signal Iduna .

Wall-Street.ro: Care sunt cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate romanesc si cum considerati ca ar putea fi rezolvate rapid?

Dan Dobre: Un sistem de sanatate functional este vital in orice tara, pentru cetatenii ei si pentru economie. Exista aproximativ tot atatea modele cate tari exista pe glob si, in esenta, sistemele de sanatate sunt definite de finantarea lor, scopul serviciilor si accesibilitate. Bugetul sistemului de sanatate din Romania, care este finantat prin intermediul contributiilor sociale si al taxelor, este ineficient si depasit, de vreme ce incearca sa sustina un nivel al serviciilor pentru care nu exista finantare si capacitate administrativa. Exemplul cel mai usor de urmarit este emigrarea personalului medical, deoarece sistemul de sanatate din Romania este incapabil sa retina talentele si serviciile de calitate.

MediHelp: Romanii sunt pasivi cu privire la starea lor de sanatate

/     31.05.2016

Romanii sunt predominant pasivi in ceea ce priveste starea lor de sanatate, foarte rar iau masuri de preventie si actioneaza doar atunci cand sunt pusi in fata problemei medicale. Cred, insa, ca aceasta tendinta incepe sa se imbunatateasca treptat: din ce in ce mai multi oameni cumpara asigurari private de sanatate, apreciaza Zahal Levy, CEO, MediHelp Romania.

"Piata asigurarilor private de sanatate din Romania are un potential imens si este necesar sa continuam reforma in domeniul sanatatii pentru a atinge standardele europene. Din fericire, se pare ca o colaborare mutuala intre furnizorii de servicii medicale private incepe sa dea rezultate: cresteri semnificative in sectorul privat la finalul anului 2015. De aceea, estimam ca marea majoritate a viitorilor nostri clienti vor veni tot din zona corporate", spune Zahal Levy (foto).

In opinia sa, beneficiile fiscale sunt nucleul tuturor guvernelor occidentale in ceea ce priveste sectorul asigurarilor private, pe ideea: cumpara asigurare de sanatate pentru angajatii tai si nu trebuie sa mai platesti impozitul pe salariu aferent sumei deductibile - ceea ce reprezinta un concept general. Insa, aceasta abordare nu este nicidecum una noua, doar o decizie curajoasa care a fost implementata pe piata din Romania foarte tarziu, spune seful MediHelp.

In acest moment vad ca fiind greu de infaptuit o colaborare oficiala intre sistemul medical public si cel privat.

Intermedicas:Sistemul de sanatate sa fie bazat pe pacienti, nu pe boli

/     31.05.2016

Romania are nevoie de un sistem de sanatate bazat pe pacienti, nu pe boli, asa cum se intampla in prezent, in care medicul si pacientul sa fie intr-o relatie de egalitate, sustine Ana Maria Marian, CEO Intermedicas, companie specializata in "second opinion", adica ajuta pacientii romani sa gaseasca o a doua opinie medicala la medici din strainatate.

Wall-Street.ro: Ce pasi ar trebui urmati pentru a ne asigura ca spitalele din Romania sunt salubre? Ce teste ar trebui realizate astfel?

Ana Maria Marian: Pentru a ajunge la un standard de igiena, vorbim despre un proces bazat pe respectarea unor proceduri. Efectuarea unor pasi izolati, neintegrati intr-un proces complex si de durata va asigura o rezolvarea punctuala, urmand ca peste ceva timp iarasi sa apara scheletele din dulap. Respectarea procedurilor de igiena merge mana in mana cu implicarea, compasiunea si disciplina de care trebuie sa dea dovada personalul medical. Asta ar duce la prevenirea infectiilor nosocomiale (n.r. infectii intraspitalicesti). Dar sa nu uitam de cladirile in care functioneaza spitalele de stat, marea majoritate mult invechite.

Patru idei din privat pentru reformarea sistemului national de sanatate

/     27.05.2016

Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta sistemul romanesc de sanatate este legata de finantarea neechitabila a actului medical, considera Victor Costache, directorul medical al spitalului privat Polisano, care explica cum CNAS aloca fonduri in mod discriminatoriu si finanteaza programe "oculte". In acest context, el nu crede ca dificultatile din sanatate vor disparea in curand, insa propune un set de masuri care ar putea facilita accesul populatiei la sistemul de sanatate.

Wall-Street.ro: Ce pasi ar trebui urmati pentru a ne asigura ca spitalele din Romania sunt salubre? Ce teste ar trebui realizate?

Conf. Dr. Victor Costache: In Romania avem suficiente mecanisme de control, dar care din nefericire disfunctioneaza. Sunt create comisiii si subcomisii la nivelul directiilor de sanatate publica, dar de cele mai multe ori acestea au ca prim scop realizarea de controale si supracontroale la spitale private care paradoxal sunt noi si au probleme minime de asepsie, si inchid ochii cu buna stiinta la situatia catastrofica din spitalele publice pe motivul „lasa ca merge si asa”.

Numarul de copii la clasa trebuie sa fie mai mic, profesorii nu au cum sa faca fata la 40. Macar sa fie 20-25 intr-o clasa, pentru ca altfel nu poti sa lucrezi decat frontal, desi ne dorim metode moderne de predare

Antreprenor: Profesorii ar trebui sa castige minim 700 de euro

/     19.05.2016

Principalele provocari, dar, in acelasi timp, si masuri care pot imbunatati educatia din Romania sunt descentralizarea sistemului educational, formarea continua a profesorilor, cresterea salariilor la cel putin 700 de euro si scaderea numarului de elevi la clase, a declarat pentru wall-street.ro Fabiola Hosu, CEO si fondator al institutiei de invatamant privat Questfield School .

"Credem ca, pentru educatia din Romania, principala provocare ramane procesul de descentralizare, si anume transferul de autoritate, responsabilitate si resurse catre unitatile de invatamant si comunitatea locala in ceea ce priveste luarea deciziilor si managementul general si financiar. Acest lucru implica participarea factorilor non-administrativi, adica a parintilor, a ONG-urilor, a mediului de afaceri, a asociatiilor profesionale, a partenerilor sociali (reprezentanti ai societatii civile) la procesul de luare a deciziilor", a explicat Fabiola Hosu.

Mai mult, potrivit antreprenoarei, sistemul de invatamant ar trebui sa fie un organism viu care sa se muleze pe nevoile actuale ale societatii.

In Romania nu avem specialisti in politici de sanatate, ci doar cativa teoreticieni – dar este nevoie si de oameni cu experienta practica reala in domeniu.

Cum vede fondatorul Regina Maria reforma sistemului medical de stat

/     12.05.2016

In ultimele luni, sistemul medical de stat a stat sub semnul scandalului. De la Colectiv , bebelusii din Arges, pana la moartea fotbalistului dinamovist sau recenta epopee a dezinfectantilor diluati , primim tot mai des reconfirmarea a ceea ce stim de ani buni: sistemul medical de stat are nevoie rapid de o reforma reala si profunda. In demersul Wall-Street.ro de a identifica acele masuri concrete pentru reforma sanatatii, am discutat cu Dr. Wargha Enayati, fondatorul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.

In opinia sa, problemele sistemului medical de stat nu provin doar de la salarii, asa cum se vehiculeaza de multe ori.

„Nu totul pleaca de la salarii, ci in special de la educatia morala si spirituala precara a poporului roman. Degeaba vii cu reguli, daca oamenii nu se schimba si gasesc tot timpul modalitati prin care sa ocoleasca regulile. Avem medici de top care castiga peste 20.000 de euro lunar dar care tot accepta “ciubuc”. Care este drive-ul nostru ca sa fim corecti? Oricat de simplist suna – cei 7 ani de acasa”, a declarat Enayati pentru wall-street.ro.

Reforma sistemului de sanatate prespune o serie de eforturi conjugate si de asumari aparent periculoase. Toate incercarile diverselor guvernari de a schimba ceva au ramas fara succes. Ce putem schimba rapid, pentru a rezolva problemele importante ale sistemului?

Am reusit sa vedem ca intr-adevar oamenii isi doresc aceste tipuri de tichete valorice

Up Romania: Angajatii ar merge mai des la teatru daca ar primi tichete

/     09.05.2016

Romania s-ar putea inspira din practicile care au loc in vestul Europei, unde companiile isi incurajeaza angajatii sa mearga la institutii culturale, precum teatre sau muzee, oferindu-le tichete valorice, sub forma bonurilor de masa. Aceasta practica ar creste mult numarul iesirilor cu scop cultural pe care le fac angajatii, a declarat pentru wall-street.ro directorul general al companiei Up Romania, Elena Pap.

"In piata tichetelor de valorice sunt atat de multe produse care pot fi promovate. Mi-as dori o deschidere mult mai mare a factorilor de decizie si catre produse de genul celor culturale. In Franta, de exemplu, angajatorii ofera din banii lor tichete pentru vizitarea de muzee, pentru mers la teatru. Cand ai astfel de produse in mana, sigur ai timp sa vizitezi un muzeu, sigur ai timp sa mergi la o piesa de teatru", a spus sefa companiei emitente de tichete valorice.

Ea a adaugat ca organizatia pe care o conduce a demarat deja un studiu prin care vrea sa afle care este perceptia angajatilor si a angajatorilor pentru aceste produse.

Am reusit sa vedem ca intr-adevar oamenii isi doresc aceste tipuri de tichete valorice

Cand un copil vede la TV in fiecare zi moguli fara studii, dar foarte bogati, este si greu sa ii spui sa puna mana pe carte sa invete. Cand incepi sa vezi ca in sfarsit astfel de moguli ajung sa aiba si probleme cu legea, situatia se schimba. Imbunatatirile din justitie au fost binevenite si trimit un semnal pozitiv tinerelor generatii, avand astfel efecte pe termen lung.

#RomaniaProfesionista are nevoie de inca doua guverne tehnocrate

/     09.05.2016

Influenta politicului si numirile pe criterii politice in institutiile cheie ale statului trebuie mentinute la un nivel minim in Romania, considera Florin Dolea, CEO al companiei de administrare a investitiilor Pioneer Asset Management.

Desi este dificil de conceput pe termen lung, mentinerea unor guverne cu ministrii tehnocrati ar putea sa reprezinte solutia pentru rezolvarea acestei probleme.

“Marea problema a Romaniei este politizarea excesiva in toate domeniile. Nivelul de profesionalism in multe domenii din Romania este inca redus pentru ca fiecare partid isi doreste sa aiba cate o pozitie peste tot. Un guvern tehnocrat, impartial, care sa mai tina doua mandate ar fi o solutie”, mentioneaza Florin Dolea.

Dacian Ciolos a preluat functia de premier al Romaniei in noiembrie 2015, dupa demisia lui Victor Ponta ca urmare a protestelor din acea luna. Ciolos conduce un cabinet de tehnocrati al carui mandat expira insa la finalul acestui an, cand vor avea loc noi alegeri parlamentare.

Zona medicala din Romania sufera de o coruptie infectioasa. Ca rezultat, deciziile sunt luate fara a considera si interesul public. Vestea buna este ca, in prezent, au inceput sa se dezvolte «anticorpi» care lupta impotriva lui.

MediHelp: Romania sufera de o coruptie infectioasa in sanatate

/     06.05.2016

Zona medicala din Romania sufera de o coruptie infectioasa. Ca rezultat, deciziile sunt luate fara a considera si interesul public. Vestea buna este ca, in prezent, au inceput sa se dezvolte "anticorpi" care lupta impotriva lui, apreciaza Zahal Levy, presedinte MediHelp, unul dintre cei mai importanti furnizori de asigurari private de sanatate si asigurari medicale internationale din Europa Centrala si de Est, prezent pe piata locala de peste 15 ani.

"Atat sistemul de sanatate din Romania, cat si piata locala, sunt extrem de complicate. Starea de sanatate din Romania este slaba in comparatie cu celelalte tari europene: speranta medie de viata este cu 7 ani mai scurta decat media Uniunii Europene, iar mortalitatea materna si infantila au cele mai ridicate valori. Mai mult, Romania se confrunta cu un fenomen continuu de imbatranire a populatiei", spune Zahal Levy (foto).

In opinia sa, un alt motiv pentru aceasta situatie este dat de faptul ca tratamentele moderne si noile tehnologii medicale devin din ce in ce mai inaccesibile ca pret. De exemplu, daca acum un an un aparat RMN costa aproximativ un milion de euro, astazi pretul unuia poate ajunge pana la 4 milioane de euro (din punct de vedere al configurarilor).

Victor Grigorescu: Reforma in energie este nefunctionala

/     05.05.2016

Reforma la varf a sectorului energetic romanesc este insuficienta, spune ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Acest lucru se intampla pentru ca la nivelele inferioare de managemet nu se petrec suficiente schimbari de atitudine, iar cei care vor sa schimbe ceva sunt prea putini si nu sunt sustinuti. Totodata, mediul privat nu pare pregatit sa preia conducerea companiilor de stat.

„In prima instanta se instaleaza paralizia. <<Sistemul>> nu este pregatit, nu vrea sau nu stie cum sa faca fata noilor conditii. Cu cateva exceptii, reformistii sunt mai degraba admirati de pe margine decat urmati in exemplu si efort. Incurajati din tribune decat din teren”, spune Grigorescu intr-o postare pe Facebook.

El precizeaza ca reforma trebuie asumata de toti cei care o cer cu voce tare, cu toate costurile ei, iar pentru asta este nevoie de un angajament pe termen lung.

O parte a acestei reforme consta in schimbarea unor sefi de companii de stat, numiti in functii pe criterii care nu tin neaparat de competenta.

„Reforma nu consta intr-un singur gest exemplar cu virtuti de miracol. Indepartarea unui director incompetent sau corupt nu rezolva problema incompetentei sau a coruptiei”, scrie Grigorescu.

David Gedlicka: Infrastructura rutiera ar trebui sa fie o prioritate

/     03.05.2016

Romania ar trebui sa considere dezvoltarea infrastructurii sale rutiere o prioritate absoluta, la nivel national, iar daca acest lucru este implementat corect, intr-un cadru fiscal si legislativ stabil, cresterea economica va veni de la sine, apreciaza David Gedlicka, CEO al Porsche Finance Group.

De altfel, din punctul sau de vedere, unul dintre cele mai importante aspecte ar fi atat intensificarea investitiilor autohtone, cat si a celor straine, in toate sectoarele economiei. "Consider ca o strategie coerenta, pe termen lung si coordonata de la nivel central pentru incurajarea investitorilor locali si straini ar fi de mare ajutor pentru Romania in urmatorii ani", a declarat David Gedlicka (foto), intrebat despre cele mai importante trei schimbari pe care le considera, in opinia sa, absolut necesare ca Romania sa treaca printr-o Reforma reala.

"Pana in prezent, am asistat la o crestere semnificativa a nivelului de calitate in toate sectoarele principale, de la cel auto si de leasing, pana la cel medical si de agrement (o evolutie pe care am avut ocazia sa o observ in mod direct, chiar in doar cei cativa ani pe care i-am petrecut aici), insa acest proces trebuie sa continue, intr-un ritm mai alert, in toate sectoarele. Acest lucru se poate intampla doar printr-o mai mare deschidere a economiei catre investitii", a mai spus seful Porsche Finance Group.

In Romania, sustinerea e doar pe hartie, in realitate nu exista.

Alina Bistreanu: Comertul nu ar trebui sprijinit doar pe hartie

/     28.04.2016

Statul roman ar trebui sa incurajeze companiile romanesti sa se extinda international si sa ofere in acest sens subventii si facilitati fiscale, este de parere Alina Bistreanu, director general al LPP Romania. “Mi-as dori sa avem cat mai multe asemenea companii, dar nu sunt multe pe care sa le pot enumera. Acest lucru se intampla pentru ca statul nu incurajeaza retailul, iar legislatia devine uneori distructiva pentru business”, spune Alina Bistreanu.

Sefa LPP Romania, retailerul care detine brandurile Reserved, Cropp, House, Mohito si Sinsay, considera ca romanii au potential pentru afaceri, insa au nevoie de sprijin din partea statului, ajutor care se poate concretiza prin subventii sau facilitati financiare, precum se intampla in Turcia, unde statul incurajeaza companiile sa se internationalizeze. ”In Romania exista multi antreprenori cu idei bune, pe care le-au concretizat in business-uri si ar fi frumos sa auzim ca au reusit sa le internationalizeze. Sunt multi care doresc sa o faca, dar nu au finantarea necesara si, desi exista tot felul de programe sustinute de stat, uneori este imposibil sa poti accesa acele fonduri”.

Wall StreetUltimele stiri online din economie si afaceri

Cauti inspiratie in business sau vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri care influenteaza mediul de afaceri? Activeaza notificarile

Setari Cookie-uri