Al doilea an consecutiv de pierderi

Al doilea an consecutiv de pierderiDupa primele noua luni din 2011, bancile au totalizat o pierdere de 765 milioane lei (176 milioane euro), in conditiile in care la finele primului semestru sistemul bancar a raportat un profit net de 94,5 milioane lei, noteaza Mediafax.

Rezultatul negativ din perioada ianuarie-septembrie il depaseste pe cel inregistrat in tot anul 2010, de 516 milioane lei. Astfel, sunt mari sanse ca sistemul bancar romanesc sa afiseze pierdere pentru al doilea an consecutiv dupa 1999.

Presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu, spune pentru Wall-Street.ro ca in Europa Centrala si de Est s-a demonstrat statistic ca fara o cota de piata de minim 4-5% in privinta activelor, bancile nu au cum sa fie profitabile in mod sustenabil.

“In Romania exista foarte multe banci care au cota de piata sub 5% si care nu sunt profitabile. Probabil ca aceste banci trebuie sa se gandeasca la consolidare – vor fi vandute, vor fuziona. Sigur ca aici se pune problema de unde va porni acest proces. Cred ca primul pas va fi ca bancile sa vanda active. Ca vor fi pachete, o anumita clasa de active, sau probabil ca unele banci se vor gandi sa iasa cu totul dintr-o piata”, a precizat Pascariu.

Analistii considera ca bancile au un caracter prociclic, intrucat atunci cand era crestere economica acestea inregistrau profituri considerabile, iar in recesiune acestea au raportat rezultate negative. “Principala cauza a pierderilor raportate de bancile din Romania este cresterea neperformantei. Majorarile de capital care urmeaza sa se realizeze vor adanci pierderile sistemului bancar. De aceasta situatie vor profita unele banci care vor lua cota de piata de la unii competitor”, a explicat Adrian Mitroi, secretarul general al CFA Romania.

Totodata, bancile locale si-au restrans si reteaua teritoriala, care a coborat cu 100 de unitati de la inceputul anului, de la 6.170 la 6.070 sucursale. Inclusiv numarul de salariati s-a comprimat in primele noua luni ale anului, de la 66.750 la 66.520 de angajati.

Vezi in slide-urile urmatoare ce rezultate au publicat principalele banci din Romania.


BCR

BCRBCR a raportat in trimestrul al treilea un rezultat negativ de 90,5 milioane lei (circa 21 milioane euro), dupa ce in perioada similara a anului trecut raportase un castig net de 6 milioane lei, iar profitul la noua luni a scazut de peste sapte ori, la 67,6 milioane lei.

Formarea creditelor neperformante s-a accelerat in trimestrul trei, astfel ca soldul la nivelul grupului dupa primele noua luni reprezenta 20,8% din portofoliul total de credite, segmentul de corporate fiind principalul contributor la volumele nou-generate.

"Revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam. Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiile pe care acestia le efectueaza cu BCR", a declarat Dominic Bruynseels, presedinte executiv al BCR.

BRD

BRDBRD a raportat in primele noua luni un profit net de 382 milioane lei (90 milioane euro), dupa standardele romanesti de contabilitate, in declin cu 19% fata de castigul din perioada similara a anului trecut, si provizioane cu 14% mai mici.

"Cel de-al treilea trimestru al anului s-a remarcat prin persistenta unei cereri scazute de servicii bancare, in conditiile in care economia nu si-a revenit inca, iar cresterea ei este una destul de modesta. In acest context, am continuat sa ne concentram pe imbunatatirea nivelului de eficienta operationala. Calitatea rezultatelor obtinute in acest domeniu este demonstrata de nivelul cheltuielilor generale, care au fost mentinute la un nivel constant comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior", spune presedintele - director general al BRD, Guy Poupet.

Banca Transilvania

Banca TransilvaniaProfitul Bancii Transilvania a urcat in primele noua luni ale anului cu 53,3%, ajungand la 106,9 milioane lei (25,4 milioane euro), dupa ce banca a continuat sa isi reduca provizioanele.

Provizioanele nete au scazut in primele noua luni din acest an cu 20%, la 384,8 milioane lei (91,5 milioane euro).

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezenta 8,67% din totalul portofoliului de credite, la sfarsitul trimestrului trei al anului 2011.

"In ciuda contextului economic care s-a mentinut dificil, la Banca Transilvania am inregistrat rezultate in conformitate cu asteptarile noastre. Profitul obtinut, solvabilitatea si lichiditatea BT foarte buna, precum si provizioanele mai mici sunt doar cateva dintre aspectele strategiei noastre pentru acest an. Avem un plan responsabil, realist si prudent, ingredientele necesare pentru a ne indeplini obiectivele trasate pentru 2011", a declara directorul general al Bancii Transilvania.

UniCredit Tiriac Bank

UniCredit Tiriac BankUniCredit Tiriac Bank a obtinut un profit net de 122 milioane lei in primele noua luni din an, in IFRS, in scadere cu 43% fata de intervalul similar de anul trecut.

Conform standardelor locale de contabilitate (RAS), profitul net al bancii a fost de 153 milioane lei (36,4 milioane euro) in primele noua luni, mai ridicat decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Profitul pe standardele RAS a fost cu 29 de milioane lei peste nivelul de la mijlocul anului si cu mult peste septembrie 2010, pe fondul unui cost al riscului in scadere si al eliberarii unor provizioane.

"Cresterea economica modesta si incertitudinile externe au afectat piata din Romania si comportamentul consumatorilor. In plus, vedem un apetit pentru risc mai redus si inaspriri ale reglementarilor in arena globala, dar si la nivel local. Toti acesti factori influenteaza fundamentele activitatii bancare, in conditiile in care marjele sunt puse sub presiune, iar costurile cresc. Compensam aceste tendinte negative cu o strategie comerciala mai activa, oferindu-le oportunitati mai mari clientilor in aceasta perioada dificila. Urmarim cu atentie evolutia pietei, pentru a putea face fata eventualelor turbulente prin flexibilitate si o atentie sporita fata de consumatori", a declarat Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac Bank.

OTP Bank

OTP BankOTP Bank Romania a inregistrat in primele noua luni un profit dupa taxe de 1,5 miliarde forinti (5,4 milioane euro), fata de o pierdere de 4,2 miliarde forinti in perioada corespunzatoare a anului trecut, rezultatul datorandu-se in principal injumatatirii provizioanelor.

Provizioanele constituite pentru credite neperformante au scazut cu 53% in intervalul analizat, de la 10,3 miliarde forinti la 4,8 miliarde forinti (17,3 milioane euro).

Banca Comerciala Carpatica

Banca Comerciala CarpaticaBanca Comerciala Carpatica a inregistrat in primele noua luni pierderi de 24,97 milioane lei (5,9 milioane euro), cu 78,3% mai mici fata de valoarea raportata pentru aceeasi perioada din 2010, pe fondul reducerii semnificative a costului net al riscului.

Costul net al riscului (raportul dintre cheltuielile nete cu provizioanele si soldul creditelor) a scazut de la 168,9 milioane de lei la 33,84 milioane de lei.