Stabilizarea zonei euro

Stabilizarea zonei euroRomania nu este „o insula intr-un ocean cu probleme economice”, astfel ca tot ceea ce se intampla in regiunea Europei Centrale si de Est si in zona euro afecteaza cursul de schimb.

Ultimele evenimente din Europa vin sa intareasca deprecierea leului in raport cu euro. Grecia este mai mult ca niciodata amenintata cu iesirea din zona euro, intrucat liderii principalelor formatiuni politice nu au ajuns la un acord pentru formarea guvernului.

Costul plecarii Greciei din zona euro este estimat la 1.000 miliarde dolari, iar pe plan local efectele ar fi extrem de negative, in conditiile in care grecii au expuneri importante in mai multe sectoare economice.

Insa, un guvern stabil in Grecia, care sa indeplineasca planul de restructurare a datoriilor stabilit cu FMI si UE, alaturi de respectarea pactului fiscal european de catre cele 25 de state semnatare ar putea avea efecte benefice asupra cursului leu/euro.

Un mediu politic linistit in Romania

Un mediu politic linistit in RomaniaRomania nu a fost numai intr-o criza economica in ultimii trei ani, dar si intr-una politica, deoarece partidul aflat la guvernamant in acea perioada, PDL, a avut o majoritate in Parlament extrem de firava.

In prezent, la guvernare a ajuns USL, format din trei partide – PSD, PNL si PC -, care are mari sanse sa conduca tara dupa alegerile din acest an.

Pentru ca leul sa se intareasca, USL trebuie sa vina cu un program de guvernare viabil, care sa aiba ca tinte, printre altele, reducerea deficitului bugetar si a datoriei publice.

In schimb, daca noul guvern se va intrece in beneficii pentru bugetari si pensionari care nu vor avea acoperire in cresterea economica, atunci leul si-ar putea continua deprecierea.

Investitii straine privatizari

Leul s-ar mai putea aprecia daca Romania ar atrage mai multe investitii straine directe (ISD), intrucat un flux mai mare de euro care ar ajunge in tara ar duce cursul de schimb leu/euro in jos.

In primul trimestru al anului, ISD-urile au scazut cu peste 4% comparativ cu perioada similara din 2011, la 425 milioane euro.

„O apreciere sustenabila a leului ar trebui sa fie sustinuta de intrari de capital in zona privata”, a declarat Catalina Molnar, economist-sef la RBS.

Totodata, leul s-a mai putea intari daca statul ar efectua privatizarile promise inca de anul trecut.

Pana in prezent, guvernul, prin vocea vicepremierului, Florin Georgescu, a anuntat ca CFR Marfa si Tarom vor fi privatizate pentru ca au nevoie de investitii pentru a tine pasul cu progresul tehnologic.

In schimb, Nuclearelectrica a intrerupt procesul de selectie a intermediarului pentru listarea la bursa a unui pachet de 10% din actiuni, pentru ca brokerii nu s-au aratat interesati de operatiune. Procesul va fi realut in cel mai scurt timp, a precizat compania.

In perioada pre-criza, guvernul a strans peste 10 miliarde euro din privatizarile companiilor de stat.

Crestere economica

Crestere economicaO revenire a cresterii economice ar putea aprecia moneda nationala fata de euro.

Economia s-a contractat usor in trimestrul I din acest an, cu 0,1% in termeni reali, comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce arata intrarea in recesiune tehnica.

Cu toate acestea, fata de trimestrul corespunzator din anul 2011, produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

Premierul Victor Ponta a spus ca urmatoare 3 trimestre vor fi pe crestere economica.

FMI estimeaza in 2012 un avans economic de 1,5%, in timp ce agentia de rating Fitch inainteaza o cifra de 1,6%.

Totodata, o crestere a exporturilor ar putea ajuta leul, intrucat companiile exportatoare ar aduce euro in tara.

In martie, exporturile au totalizat 17,51 miliarde lei (4,01 miliarde euro), in crestere usoara fata de luna similara a anului trecut.

O politica fiscala coerenta

O politica fiscala coerentaO politica fiscala coerenta care sa continue consolidarea inceputa de guvernul Boc ar putea conduce la o apreciere relativa a monedei nationale.

Cu toate acestea, noul guvern, condus de Victor Ponta, intentioneaza ca in cazul in care USL va castiga alegerile parlamentare sa ia o serie de masuri de modificare a Codului fiscal prin reducerea TVA la produse agricole, trecerea la impozitarea progresiva sau introducerea unor taxe asupra benzinarilor.