Au anticipat corect cresterile de la BVB fondurile de pensii?

Au anticipat corect cresterile de la BVB fondurile de pensii?Specialistii in investitii contactati de Wall-Street au explicat ce a determinat aceasta schimbare de strategie investitionala si cat de mult au beneficiat fondurile de pensii de revenirea pietei de capital.

Daca in februarie 2009 nivelul investitiilor in actiuni listate era de 1,2% pentru pilonul II si de 4% pentru pilonul III, in ultimele 6 luni fondurile de pensii au alocat tot mai multi bani catre piata de capital, in defavoarea obligatiunilor corporative, care furnizasera pana atunci cele mai atractive randamente. Din cele 2 miliarde de lei in active nete ale celor doua piloane, la sfarsitul lunii august, fondurile de pensii alocasera 130 de milioane de lei pentru actiuni, fata de un nivel mai mic de 20 de milioane de lei la sfarsitul lunii februarie.

Detinerile de actiuni listate ale fondurilor de pensii private (% din activul net)

Sursa: CSSPP, APAPR.

„Avand in vedere ca obiectivul principal in procesul de investire al fiecarui fond de pensii este reprezentat de principiul prudentialitatii investitiilor, consider ca fondurile de pensii au anticipat corect atat anul trecut cat si in acest an momentul de intrare/iesire in investirea/dezinvestirea de actiuni listate la cota BVB”, este de parere Anne-Marie Mancas, director de investitii si CFO la Generali Pensii, numarul trei pe piata de pensii private obligatorii, cu o cota de 8%.

Cu toate ca schimbarea de strategie investitionala a fondurilor de pensii s-a suprapus peste revenirea actiunilor la BVB, Emilia Bunea (foto), CEO al ING Fond de Pensii, liderul pietei de profil, este de parere ca fondurile de pensii au beneficiat doar partial de cresterea pietei de capital, din cauza alocarii prea mici si prea tarzii in actiuni.

Cauzele alocarii prea mici, explica Bunea, sunt “alocarea extra-prudentiala datorita caracterului sensibil al portofoliilor, aversitatea foarte mare la volatilitate a clientilor, presiunile asupra garantiilor si faptul ca toate costurile de tranzactionare sunt suportate de administratori”. “In concluzie, o alocare mai mare in actiuni se traduce in costuri suplimentare, de multe ori prohibitive pentru administratori”, spune sefa ING Fond de Pensii, care administreaza cel mai mare fond de pensii obligatorii de pe piata, cu o cota de 39%.

Ea mai spune ca managerii de investitii au fost sceptici la revenirea atat de rapida a economiei globale si asteptau o corectie pe termen scurt (evolutie de tip W).

De ce au fondurile de pensii un apetit de risc asa redus?

De ce au fondurile de pensii un apetit de risc asa redus?Expunerea pe actiuni este destul de scazuta in prezent, existand in randul fondurilor de pensii o abordare precauta vizavi de aceasta clasa de active, considera si Radu Craicun (foto), director de investitii la Eureko Pensii, numarul 6 dupa active pe pilonul II, cu o cota de peste 5%. Atitudinea prudenta este cauzata de posibilitatea unei corectii puternice la BVB pe fondul economic instabil actual, de aici si cresterea graduala a detinerilor de actiuni. „Cu o expunere medie de 5% per total sistem pe actiuni, cataloghez atitudinea fondurilor de pensii ca fiind prudenta, insa pe masura ce Bursa a crescut, si curajul acestora de a investi in actiuni s-a intensificat”, explica Craciun.

Detinerile de actiuni listate ale tuturor fondurilor de pensii private (mil. RON)


Sursa: CSSPP, APAPR.

„Desi nu au beneficiat la potentialul maxim de revenirea actiunilor, perspectivele mult mai bune ale economiei mondiale, capacitatea companiilor de a taia costurile neasteptat de rapid si eficient si in concluzie “surprising earnings resilience” (rezistenta surprinzatoare a profiturilor) au determinat fondurile de pensii sa creasca alocarea in actiuni”, explica Bunea de la ING.

La randul sau, Radu Craciun crede ca exista atat factori fundamentali, cat si operationali care au condus la cresterea expunerii pe actiuni a fondurilor de pensii din ultimele 6 luni. „Nu cred ca evolutia economiei romanesti a dus la cresterea expunerii pe aceasta clasa de active , ci un posibil efect de tractiune in sensul revenirii economiei europene in 2010, care sa influenteze mai departe pozitiv economia romaneasca, dar si o posibila crestere a apetitului investitorilor straini pentru economia romaneasca”, detaliaza Craciun.

Pe de alta parte, spune el, cele 2-3 fonduri foarte mari de pensii nu si-au permis sa investeasca in actiuni atata timp cat lichiditatea BVB a fost foarte scazuta, insa „efectul de turma” si modul in care este masurata performanta investitionala (pe perioade scurte de timp n.r.) a fondurilor de pensii private de pe piata locala au determinat, in opinia sa, si jucatorii mijlocii si mici din industrie sa-si creasca de asemenea treptat expunerea pe actiuni.

„Daca nu vom asista la o corectie majora pe BVB, nu as exclude ca la sfarsitul anului sa avem o expunere medie de 7-8% per total sistem in cadrul pilonului II. De asemenea, daca nu asistam la scaderi dramatice pe bursa, pe segmentul pensiilor facultative (pilonul III) este posibila o crestere a expunerii medii pe actiuni cu 2-3 puncte procentuale pana la finele lui 2009”, estimeaza Craciun.

Anul acesta, fondurile de pensii au profitat (chiar daca nu la potentialul maxim) de cresterea generalizata a actiunilor. Cel mai “curajos” fond de pensii obligatorii, din perspectiva alocarii in actiuni, era la sfarsitul lunii august cel administrat de ING Fond de Pensii, cu 10% din activul net al fondului. “Pe termen lung, o alocare considerabila din aceasta clasa de active este necesara fondurilor de pensii si consistenta cu orizontul investitional foarte indelungat al contributorilor”, a concluzionat Bunea.

Bonus viitor: Dividendele nu sunt impozabile pentru fondurile de pensii

Bonus viitor: Dividendele nu sunt impozabile pentru fondurile de pensiiChiar daca anul acesta nivelul dividendelor incasate de fondurile de pensii private a fost destul de redus, cauzat de expunerea la fel de mica pe actiuni, anii viitori dividendele vor reprezenta un bonus important pentru fondurile de pensii si clientii lor, mai ales ca fondurile de pensii, spre deosebire de alti investitori institutionali, sunt scutite de la plata impozitului pe toate investitiile (inclusiv dividende).

Anul acesta, pe fondul unor neclaritati legislative, mai multi emitenti de la BVB au oprit impozit pentru dividendele platite fondurilor de pensii private. Mai exact, desi legislatia pietei de pensii private prevede excluderea fondurilor de pensii de la plata oricaror impozite pe investitii si rezultatele acestora, iar Codul fiscal nu continea prevederi contrare, unii emitenti s-au prevalat de lipsa prevederilor explicite in Codul fiscal privind aceasta scutire de la plata impozitelor si au asimilat fondurile de pensii cu fondurile de investitii, care nu sunt scutite.

Clarificarea a venit insa in urma cu cateva saptamani de la Ministerul Finantelor Publice, care, la solicitarea unui emitent de la BVB, a precizat intr-o adresa oficiala faptul ca intr-adevar dividendele platite fondurilor de pensii private nu sunt impozabile.

Daca anul acesta sumele incasate din dividende de fondurile de pensii sunt reduse, de ordinul sutelor de mii de lei, anul viitor aceasta suma va creste cu siguranta, odata cu detinerile in actiuni ale fondurilor de pensii. De altfel, acest fapt reprezinta o motivatie in plus pentru administratorii acestor fonduri sa suplimenteze sumele directionate catre piata locala de capital.