Impozitele platite de banci se vor majora dupa trecerea la IFRS

Impozitele platite de banci se vor majora dupa trecerea la IFRSStatul roman nu ar trebui sa suprataxeze bancile in conditiile in care sectorul bancar autohton nu a beneficiat de ajutor, cum s-a intamplat in alte state din Uniunea Europeana, si, in plus, s-a dovedit a fi cel mai solid in perioada de criza financiara, sustine Laszlo Diosi (foto), seful OTP Bank Romania.

"In Marea Britanie si in Statele Unite ale Americii s-au cheltuit multi bani publici pentru a fi ajutate bancile, iar acum ii vor inapoi. Dar cine a ajutat bancile in Romania? In Marea Britanie inteleg o asemenea taxa, dar in Romania de ce?", intreaba Diosi.

Seful susidiarei locale a grupului bancar OTP a subliniat ca oricum impozitele platite de bancile din Romania vor creste dupa ce se va trece la standardele internationale de contabilitate (IFRS) pentru ca bancile vor raporta profituri mai mari. Bancile utilizeaza, in prezent, standardele locale de contabilitate care le obliga sa constituie provizioane mai mari decat daca ar utiliza standardele internationale de contabilitate.

In plus, scopul acestei taxe nu este definit in Romania, iar banii care s-ar strange din aceasta nu se stie pentru ce vor fi utilizati.

"Ungaria vrea sa foloseasca aceasta taxa suplimentara pentru banci ca sa compenseze o reducere a taxelor pentru companii si pentru populatie. Dar bancile din Romania cu ce scop sa o plateasca? Si de ce? Bancile din Romania au fost cele mai stabile pe timp de criza pentru ca au fost bine capitalizate, dar daca vor fi suprataxate este posibil sa necesite capitalizare suplimentara si sa decida sa isi schimbe strategiile", a detaliat Diosi.

Bancile din statele membre ale Uniunii Europene vor avea in curand de platit o noua taxa, dupa ce liderii din UE au decis ca este necesara constituirea unui fond de salvare pentru bancile care se afla in dificultate.

Citeste si articolul "UE impune o noua taxa bancilor. Cine o va suporta?"

Statul va avea de pierdut daca nu sprijina sectorul IMM

Statul va avea de pierdut daca nu sprijina sectorul IMMSeful OTP Bank Romania mai atrage atentia si asupra faptului ca statul roman nu a ajutat deloc sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, care trebuiau sa fie sustinute pentru a trece peste perioada economica dificila.

"Toate statele au adoptat masuri de sprijin pentru sectorul IMM, dar in Romania nu s-a facut nimic in conditiile in care aceste intreprinderi reprezentau motorul economiei. Cele mai multe probleme le avem la nivelul creditelor acordate intreprinderilor mici si mijlocii, in timp ce la nivelul companiilor mari nu inregistram dificultati. Daca statul nu sprijina sectorul IMM tot va avea de pierdut pentru ca o sa creasca cheltuielile de asistenta sociala cu angajatii disponibilizati de aceste firme", sustine Laszlo Diosi.

De asemenea, Diosi atrage atentia ca lipsesc masurile de ajutor pentru angajatii care urmeaza sa fie disponibilizati din sectorul public.

"Avem mai putin de 20% din credite acordate catre persoane din sectorul public si suntem pregatiti sa le restructuram. In prezent introducem o procedura simplificata pentru a ajuta persoanele din sectorul public care vor fi afectate de reducerea cu 25% a salariilor", a explicat seful OTP.

Reducerea salariilor din sectorul public cu 25% si a pensiilor cu 15% urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2010.

OTP isi mentine planurile de crestere

OTP isi mentine planurile de crestereOTP Bank Romania, unul dintre jucatorii de talie medie din sistemul bancar autohton, cu o cota de piata de 1% dupa valoarea activelor gestionate, isi mentine planurile de dezvoltare, avand ca prim plan o crestere organica si ca plan secundar achizitia unei alte banci.

"Am participat recent la un curs de achizitii care spunea ca o crestere organica este cea mai buna solutie, totusi acum este unul dintre momentele bune pentru achizitii", declara Diosi. Seful subsidiarei locale a OTP sustine ca, din punct de vedere al preturilor, este un moment bun pentru achizitii in sectorul bancar, dar trebuie analizate foarte bine portofoliile de credite.

In cazul in care se va creste reteaua prin deschiderea de noi sucursale, numarul acestora va ajunge in 5 ani la aproximativ 160-200, iar pentru achizitii OTP are in vizor jucatori de pe piata bancara cu o cota de piata situata intre 1% si 5%.

Ungurii de la OTP Bank si-au revizuit in scadere estimarea privind cresterea activelor din Romania pentru acest an, de la 9% la aproximativ 3-5%. "Suntem in a treia luna consecutiva in care vedem o crestere la nivelul activelor, iar pana la finalul anului cresterea va fi de circa 3-5%", a declarat Diosi.

Seful subsidiarei locale a OTP considera ca va continua sa obtina profit si in 2010, desi probabil mai redus decat cel din 2009. Diosi mai sustine ca nu exista motive mari de ingrijorare pentru economia romaneasca si, desi poate mai tarziu, cresterea economica o sa revina.