Belarus

Belarus

In Republica Belarus, care si-a declarat suveranitatea la 27 iulie 1990, fata de Uniunea Sovietica, si independenta la 25 august 1991, se afla doua statui ale lui Vladimir Ilyich Ulyanov. Prima dintre acestea, si cea mai importanta, este amplasata in Minsk, capitala tarii (foto). A doua se afla in orasul Brest.

Sursa foto: Nuno Godinho

Moldova

Moldova

In Republica Moldova, care desi s-a rupt de Uniunea sovietica in 1991, supravietuiesc inca trei statui interepretandu-l pe Lenin. Acestea se afla la Chisinau (foto) in cadrul complexului Moldexpo, la Tiraspol, in fata cladirii Guvernului si la Rybnitsa - Republica Separatista Transnistria.

Sursa foto: Veni Markovski

Rusia

Rusia

In Federatia Rusa, patria mama a lui Vladimir Ilyich Ulyanov, sunt 44 de orase care patreaza amintirea vie a primului premier al Uniunii Sovietice si fondatorul ideologiei cunoscute sub numele de leninism. Printre acestea, cele mai importante sunt Moscova (foto), Kazan, Kaliningrad, Krasnodar sau Sankt-Petersburg.

Sursa foto: Antonio Bonanno

Tadjikistan

Tadjikistan

Statui infatisandu-l pe Lenin in Republica Tadjikistan se mai gasesc in orasele Khujand, Nurak, Faizobod. Alte doua monumente, care ii erau dedicate fostului conducator sovietic, se aflau in capitala tarii, Dushanbe, dar au fost daramate in ultimii ani si inlcuite cu eroi istorici locali, precum Ismoil Somoni (foto).

Sursa foto: letsgopens87

Turkmenistan

Turkmenistan

In Turkmenistan, de asemenea o fosta republica sovietica in timpul URSS, o statuie a lui Lenin se gaseste in capitala tarii, Ashgabat. Acesta este unul dintre cele mai vechi monumente ridicate in cinstea acestuia (1927), exact in inima orasului, al carui nume tradus din persana inseamna "orasul dragostei".

Sursa foto: Chris Price

Ucraina

Ucraina

In fosta republica sovietica, ce si-a castigat independenta in 1991, odata cu dezmembrarea Uniunii, existau pana de curand mai multe statui ale lui Lenin, in capitala Kiev, mai precis in piata Besarabsky, in Kharkiv, Donetsk (piata Lenin) si Mariupol. Acestora li se adaugau cele din Simferopol (capitala regiunii Crimea), Sevastopol si Yalta. Intre timp, pe 8 decembrie anul curent, in urma unui protest masiv al opozitiei proeuropene fata de putere statuia liderului Revolutiei ruse de la 1917, Vladimir Lenin, din centrul Kievului (foto), a fost daramata.

Sursa foto: Patrik Tschudin

India

India

Il gasim pe Lenin si in indepartata Asie. De exemplu, in India la Kolkata, in Vijayawada si in metropola New Delhi, in zona parcului Nehru. Aici statuia a fost ridicata in noiembrie 1987 la aniversarea a 70 de ani a Revolutiei. In fiecare an, pe 22 aprilie membri partidelor cu orientare comunista din India viziteaza locul respectiv pentru a comemora nasterea lui Lenin.

Sursa foto: pastalane™

Ungaria

Ungaria

Complexul Memento Park din Budapesta, construit sub forma unui muzeu in aer liber, adaposteste mai multe statui adunate de pe strazi care au fost ridicate in perioada comunista (1949–1989). Aici se afla statui ale lui Lenin (foto), Marx si Engels, precum si alte mai multor comunisti maghiari.

Sursa foto: Chris Brown

Vietnam

Vietnam

O alta statuie care-l infatiseaza pe Lenin se gaseste in Hanoi, capitala tarii sud-asiatice Vietnam. Nordul acesteia a fost o buna perioada de ani condusa de un regim comunist. Statuia (foto), se afla pe strada adiacenta muzeului armatei vietnameze.

Sursa foto: David Holt

Irlanda de Nord

Irlanda de Nord

Kremlin Bar din Belfast, unul din primele baruri din Europa destinate homosexualilor, are o statuie care-l infatiseaza pe Lenin intampinandu-i pe petrecareti la intrarea principala.

Sursa foto: atomicjeep

Finlanda

Finlanda

In Finlanda, tara ca a fost multa vreme sub ocupatie sovietica, pastreaza statui ale lui Lenin in orasul Kotka, la parcul Lenin (foto) si in orasul Turku, in proximitatea muzeului de arta.

Sursa foto: /kallu

Italia

Italia

Imagini ale lui Lenin se gasesc si in Italia, la Cavriago, mai precis in Piazza Lenin, si in Capri, in proximitatea Gradinilor lui Augustus (foto).

Sursa foto: Steve Slep

Statele Unite

Statele Unite

Bustul lui Lenin apare si in tari unde ne-am fi asteptat mai putin, de exemplu, in Statele Unite, la Las Vegas, Seattle - in cartierul Fremont (foto)-, Atlantic City, New Jersey si New York City.

Sursa foto: InSapphoWeTrust

Alte statui se gasesc, de asemenea, si in Regatul Unit (la London Islington Museum), in Danemarca (Copenhaga, la Muzeul Muncitorilor), in Franta (Montpellier), in Grecia (Atena, in fata sediului partidului comunist), in Olanda ( in orasul Enschede, la muzeul TwentseWelle), in Spania (Bilbao), in Suedia sau Canada (Quebec). Si regiuni mai exotice precum Antarctica sau in arhipelagul Svalbard (Norvegia) sunt gazda unor statui reprezentantive ale lui Lenin.