Bursa nu are doar o problema, ci un cumul

Bursa nu are doar o problema, ci un cumulPiata de capital romaneasca nu are o singura problema majora. Dupa lipsa de emitenti, de instrumente, dificultatile legislative, lacunele in comunicare si alte lipsuri semnalate de specialistii consultati de Wall-Street, Dumitru Beze, presedinteie AIPC, semnaleaza un alt aspect ce trebuie rezolvat.

“Problema pietei de capital este si problema tarii: nu este pus clientul pe primul loc. Se intampla exact ca in turism, unde clientii primesc servicii de proasta calitate si nu sunt respectati. Si investitorii care au venit de buna credinta si au fost pacaliti si dezamagiti, au plecat si nu se vor intoarce curand. Desigur, exista si un nucleu dur, caruia ii place bursa si care va fi tot timpul un participant activ pe piata, dar este vorba despre persoane care detin sume importante de bani, aloca timpul necesar bursei si au un nivel ridicat de cunostinte economice ”, spune Beze (foto).

El considera ca din aceasta probleme deriva alte probleme, cum ar fi lipsa de transparenta a C.N.V.M., dar si reticenta de care a dat dovada Bursa de Valori Bucuresti in eliminarea propriului prag de detinere de 5% si listarea sa.

In plus, Beze considera ca nu exista un parteneriat broker – investitor, decat cu anumite exceptii.

“Sa ne amintim programele de acum doi ani, in care se voia atragerea a 300 000 de investitori intr-un an. Nu s-a intamplat nimic. Si in Polonia e criza, si totusi s-au facut IPO-uri de milioane de euro de la inceputul anului”.

In ce priveste lipsa de emitenti de calibru de la cota bursei, Beze nu o considera cea mai arzatoare problema, Fondul Proprietatea fiind cel mai asteptat emitent.

“Romania nu are foarte multe companii extrem de mari si de reprezentative, capitalul romanesc nu a fost foarte bine structurat in ultimii ani si nu putem inventa companii ca sa salvam bursa”, spune Beze.

Pe de alta parte, orice pas inainte este binevenit. Un exemplu concret este demersul pentru ridicarea pragului la SIF-uri, care desi este inca departe de concretizare si nu ar rezolva toate problemele, este un semnal bun.

Vezi parerea specialistilor Prognosis.ro despre lipsurile pietei de capital


Comunicarea intre institutii si investitori, o alta problema

Comunicarea intre institutii si investitori, o alta problemaO alta problema importanta este lipsa comunicarii dintre investitori si institutiile pietei

“Nici Bursa, nici Asociatia Brokerilor si nici CNVM nu au chemat niciodata un investitor la discutii. Cum poti sa iei decizii in favoarea investitorilor daca nu ii consulti? Ce preferam: o piata mare, deschisa si libera sau o piata mica si usor – controlabila?”, se intreaba Beze.

“Lipsa de comunicare cu investitorii E unul din lucrurile care impiedica maturizarea pietei, nu este principala si nici unica problema. In Romania nu s-a inteles ca suntem in UE, ca nu mai merg lucrurile asa cum ne-am obisnuit, asa ca noi trebuie sa punem presiune asupra institutiilor pietei de capital pentru a se tine cont si de doleantele investitorilor”, spune presedintele AIPC.

Un exemplu concret in acest sens sunt solicitarile pe care Asociatia le-a facut de la infiintare, si care, de cele mai multe ori, au avut finalizari concrete. Ofertele publice realizate in ultimele luni sunt rezultate ale presiunilor facute de AIPC la arbitrul pietei de capital.

In ce priveste implicarea statului, Beze spune ca cea mai mare greseala a fost facuta mai demult, cand a dat bursa gratis brokerilor, ca si acum ar fi dat drumurile constructorilor.

“Daca as primi millioane de euro degeaba, doar pentru ca am intermediat tranzactii in piata de capital, nu stiu daca buna sa functionare a bursei ar fi principala mea preocupare. Statul nu este actionar, pana acum brokerii aveau suficienti bani sa o duca bine. Abia anul acesta situatia a devenit mai grava”, spune Beze.




Suntem cu 20 de ani in urma

Din pacate, legea nu este egala pentru toti in Romania si sunt cazuri in care investitorii pleaca pacaliti de la Bursa.

Beze spune ca daca investitorii nu au un avocat bun, au sanse sa piarda multi bani. Insa, investitorul mediu nu are timp sa se judece si nu investeste la bursa urmarind sa castige in urma unor procese.

“Bursa trebuie sa fie egala, transparenta si echitabila pentru toata lumea. Nu vii la bursa ca sa te lupti”, spune seful AIPC.

Presedintii Societatilor de Investitii Financiare nu inteleg faptul ca actionarii companiei reprezinta parteneri la afacere.

“Chiar suntem cu 20 de ani in urma. Presedintii SIF-urilor considera ca daca se face transferul de proprietate de la un actionar la altul, nu intra niciun ban in companie si nu trebuie sa raspunda intrebarilor actionarilor. Nu inteleg faptul ca investitorul este actionar la societate si partener in afacere. Inca mai au mentalitatea ca la bursa sunt doar niste speculatori. Trebuie sa rezolvam problema cu SIF-urile, ele aduc cea mai mare parte din rulajul Bursei”, spune Dumitru Beze.

In ce priveste lipsa instrumentelor financiare, o problema invocate invocata de brokeri si investitori, el spune ca nu este neaparat una din cele mai importante probleme ale bursei: “Pana sa importam noi produse financiare trebuie intai sa cream cadrul necesar folosirii lor, in caz contrar vom avea parte de niste forme fara fond, alta treaba strict “romaneasca”

Este piata Rasdaq reglementata?

Este piata Rasdaq reglementata?Problema reglementarii pietei Rasdaq ramane in continuare nelamurita. Reprezenantii comisiei se contrazic: desi legal, exista decizia de reglementare, oficialii comisiei declara in presa ca piata nu e reglementata.

AIPC a mai solicitat in cateva randuri dezbateri publice si lamurirea asupra proiectului de reautorizare, dar ecourile se lasa asteptate.

“Trebuie sa intelegem ca Bursa din Romania va creste cu investitori straini si acestia vor veni cand vor fi tratati ca si clienti”, spune Beze.

De exemplu, bursa din Varsovia, desi are rulaje foarte mari, vine in Romania si face road-show-uri pentru a atrage fonduri si clienti romani. “Si noi stam si ne vaitam ca nu are cine sa ne bage bani in buzunar. Ar trebui sa existe un parteneriat natural intre brokeri si investitori”, afirma el.

Lipsa de profesionalism o alta problema a pietei

“Atata lipsa de profesionalism ca pe piata de capital nu exista nicaieri in Romania. Avem maxim 30 de brokeri buni. A fost o vreme in care s-au facut bani foarte usor din bursa, dar pe termen scurt cred ca aceasta criza va face curatenie. Nu ii voi canta prohodul, dar spun ca lucrurile trebuie schimbate si falimentul este, pentru unii, o solutie buna. Cine nu isi face bine treaba poate oricand sa faca altceva la care se pricepe mai bine”.

Dumitru Beze sustine ca problema Romaniei si a bursei este ca fiecare isi face treaba fara a respecta minimul de profesionalism necesar, pe principiul <<merge si asa>>, <<ne descurcam noi cumva>>”.

In acelasi timp, Beze spune ca Romania are un potential foarte mare si banii strainilor vor ajunge si la noi.

“Daca moare bursa, moare capitalismul si societatea de consum. Solutia este ca fiecare sa isi faca treaba serios. Cred in cresterea graduala, cui nu ii place se va autoelimina, asta e partea frumoasa a capitalismului”, a explicat presedintele AIPC.

El prefera sa nu faca estimari privind periada de timp in care bursa va deveni matura, dar se asteapta ca investitiile la bursa sa devina o activitate de masa si in Romania. “Totul depinde daca in perioada urmatoare vom reusi sa transparentizam piata, iar atunci cand un nou val de investitori straini vor veni in Romania, pentru ca pietele emergente vor fi din nou la moda, sa nu ii tratam la fel cum am facut-o pana acum cu investitorii seriosi.”

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital a fost infiintata in aprilie 2008, de catre Dumitru Beze, Ioan Cozma si Alin Cionga. Pe langa persoanele fizice pasionate de bursa, eforturile AIPC au fost corect intelese de mai multe fonduri de investitii romanesti si straine, care au devenit membre.. Dupa Adrian Rotaru, care acum este membru al consiliului director, Beze este al doilea presedinte al AIPC.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital are ca obiective reprezentarea si apararea intereselor membrilor sai, initierea si dezvoltarea unor actiuni si programe de sprijinire a investitorilor in vederea identificarii si diversificarii posibilitatilor acestora de a-si valorifica in cele mai bune conditii investitiile realizate pe piata de capital, asigurarea transparentei informatiilor legate de activitatile de investitii, imbunatatirea comunicarii dintre institutiile statului si investitori.

Beze a lucrat ca auditor la KPMG si Ernst&Young, bancher de investitii la Raiffeisen Investment Romania, fiind si primul angajat din Romania al companiei de consultanta Bearing Point.

Citeste toate articolele din campania "Investitor roman, caut bursa matura", proiect sustinut de Intercapital Invest.