Ioan Farcas: Inainte de o coborare trebuie sa-ti cunosti capabilitatile

Pentru Ioan Farcas, director Dezvoltare Produse la Lindab Romania, pasiunea pentru sporturile de iarna s-a manifestat in mod natural. Fiind brasovean, a cochetat cu schiul de mic copil, insa primele schiuri le-a cumparat destul de tarziu, in jurul varstei de douazeci de ani.

“Intarzierea am compensat-o insa prin dedicatie. Ani la rand am inceput sezonul de schi la prima zapada si l-am incheiat destul de tarziu, prin mai-iunie. Cand altii ieseau la iarba verde prin imprejurimile Brasovului, eu alergam sa prind trenul de Busteni, ca sa ajung cat mai repede la intalnirea cu zapada ascunsa in vaile de nord ale Bucegilor. Nimic nu se compara cu o astfel de iesire”, isi aminteste Ioan Farcas.

Ioan Farcas recunoaste ca de atunci schiaza de cate ori are posibilitatea. Petrece concedii intregi la schi, dar si week-end-uri sau cate o zi “furata” din timpul saptamanii. Prefera insa versantii cu zapada proaspata.

De-a lungul timpului a vizitat numeroase locuri si este de parere ca fiecare statiune sau munte are ceva diferit. Ii place in Poiana Brasov pentru ca, dincolo de partiile aglomerate, are un potential enorm pentru cei mai temerari, care se incumeta sa coboare pe vaile neamenajate sau prin padurile Masivului Postavaru. Balea il impresioneaza prin salbaticia locului si prin infinitele variante pe care ti le ofera, cu singura conditie de a avea suficient curaj sa cobori din creasta muntelui sau pe langa cascada.

“Austria este o destinatie clasica, cu foarte multe statiuni, unde ai de ales de la sate uitate de lume la adevarate centre ale distractiei non-stop. Mai peste tot grija pentru confortul schiorului este la ea acasa, iar inaltimile Alpilor si varietatea reliefului iti ofera senzatii de neuitat”, completeaza Ioan Farcas.

O surpriza placuta pentru el a fost Bansko, din Bulgaria, unde a ramas impresionat de felul in care vecinii nostri reusisera in doar un an sa transforme o micuta localitate de la poalele Muntilor Pirin in capitala sporturilor de iarna in Balcani, cu peste 60 de kilometri de partie, transport pe cablu si tunuri de zapada. Isi doreste insa sa ajunga sa schieze in La Grave, Franta.

El considera ca o vacanta reusita are ca ingredient principal un grup mare de prieteni si nu a calculat niciodata sumele pe care le cheltuie pentru excursii sau echipamentele pe care le cumpara.

“Cand aleg o excursie la schi, criteriul de departajare este zona, mai apoi vibe-ul locului si nu in ultimul rand cazarea, care trebuie sa fie decenta, nu luxoasa", spune Farcas.

Managerul este convins ca, desi nu este un sport de echipa, schiul contribuie la formarea personalitatii si in egala masura a caracterului si calitatilor care te ajuta mai apoi in activitatea de zi cu zi a unui manager.

“Inainte de a porni o coborare pe o partie noua trebuie sa-ti cunosti foarte bine capabilitatile, sa evaluezi riscurile, sa alegi traseul optim, sa fii in masura sa controlezi coborarea si sa ajustezi derapajele pentru a ajunge intreg la baza muntelui. De asemenea, trebuie sa ai incredere in tine si curaj pentru a provoca imposibilul, determinare pentru a depasi situatiile-limita, viteza de reactie si sa perseverezi pentru a-ti imbunatati performantele.

Marius Persinaru: Dupa ani cu sute de cazaturi, au urmat doi ani cand m-am mai potolit

Marius Persinaru, Country Manager Xerox Romania si Republica Moldova, a inceput sa practice schiul in timpul liceului impreuna cu cativa dintre colegii de clasa. A urmat apoi o perioada de pauza de aproape douazeci de ani, dupa care a inceput sa practice snowboarding-ul, atunci cand a decis sa-si orienteze copilul spre sporturile de iarna.

“Eram la Predeal, pe partie, cand l-am vazut pe Theodor Stolojan pe snowboard! Mi-am zis: de ce nu? Dupa care au urmat trei ani cu sute de cazaturi, vanatai si febra musculara si alti doi ani de cand m-am mai potolit”, isi aminteste Marius Persinaru.

Practica schiul de doua ori pe an, in jurul vacantelor scolare si marturiseste ca, desi i-ar face placere sa mearga in vacanta pe partiile din Elvetia, se multumeste cu destinatii mai apropiate precum statiunea Bansko din Bulgaria, unde ajunge in sapte ore cu masina.

Intrebat cu privire la cea mai frumoasa vacanta la schi, Marius Persinaru marturiseste ca toate concediile au fost interesante, atat timp cat au fost lungi, a avut parte de cele mai bune partii, zapada din belsug si a petrecut cel mai putin timp asteptand la cozile de la instalatiile de urcare.

Investeste mult in excursii, dar marturiseste ca nu ii place sa calculeze retroactive cat a cheltuit.

“Ne gandim bine inainte, ne facem un buget, il aprobam, dupa care il executam. In general ni s-au respectat previziunile legate de costuri, ca in afaceri”, explica Persinaru.

El mai considera ca practicarea acestui sport te invata sa privesti mereu in fata obiectivul final si sa nu renunti pana nu il atingi.

”E foarte la indemana sa te lasi de orice efort si sa te duci in camera la citit sau la un pahar de vin fiert. Nu am facut-o pe partie, tot asa cum si in activitatea de zi cu zi inteleg sa invat continuu, chiar si din experientele mai putin placute de care avem parte cu totii, mai ales in ultima vreme”, spune seful Xerox Romania.

Schiul dezvolta capacitatea de a lua decizii in timp scurt

Mihai Cristea, director agentie Generali Asigurari Brasov, marturiseste ca, brasovean fiind, a inceput sa practice schiul la varsta de saisprezece ani, din dorinta de a face ceea ce facea majoritatea colegilor de liceu la acea vreme.

Cu timpul, practicarea acestui sport s-a transformat intr-o adevarata pasiune, asa ca isi programeaza anual un concediu de sapte zile la schi in Austria, iar de cate ori timpul si conditiile meteo ii permit, organizeaza scurte excursii la Poiana Brasov.

Pentru Mihai Cristea, o medie a investitiilor ultimilor ani in echipamentele necesare practicarii schiului si excursii este de aproximativ 3.500–4.000 euro pe an.

”Cea mai frumoasa vacanta pe care am petrecut-o la schi este ultima, bineinteles, pentru ca este cea mai proaspata in minte. Am petrecut sapte zile in Austria cu soare, zapada, familie, prieteni si voie buna”, isi aminteste Mihai Cristea.

Practica acest sport pentru ca il ajuta la mentinerea sanatatii, atat fizice, cat si mentale, aspect pe care il considera extrem de important in desfasurarea activitatii de zi cu zi.

“In plus, dezvolta capacitatea de a analiza situatii si de a lua decizii in timp foarte scurt”, adauga Mihai Cristea.

Carmen Popa: Am invatat sa schiez o data cu cei doi copii ai mei

Carmen Popa, director financiar la Lindab Romania, si-a descoperit recent pasiunea pentru schi, in anul 2004, atunci cand a hotarat ca a sosit timpul ca cei doi copii ai ei, Stefan si Ana, sa incerce senzatiile tari ale alunecarii pe partie. A invatat sa schieze o data cu ei.

“Am vrut sa verificam daca se poate invata si la "batranete” acest sport si cu mandrie pot sa va spun ca se poate”.

Vacantele si le programeaza in functie de timpul disponibil, dar merge impreuna cu familia de cel putin doua ori in fiecare iarna la munte, in concedii de cate o saptamana. Apoi incearca sa profite de fiecare ocazie, astfel incat ajunge pe partie de aproximativ patru ori pe an.

In ceea ce priveste destinatia, Carmen Popa declara ca prefera statiunea Kaprun din Austria, si este de parere ca acest loc ofera conditii optime pentru toate stadiile de invatare si practicare a acestui sport. Aici si-a petrecut si ultima vacanta de Craciun, impreuna cu familia, vacanta pe care o considera cea mai frumoasa pe care a avut-o pana acum.

“M-am imprietenit cu partiile austriece, astfel incat ma simt in largul meu acolo. Vacanta de Craciun din anul ce tocmai s-a incheiat a fost un vis. In Kaprun, am avut parte de linistea si relaxarea alaturi de familie, asezonate cu zapada din belsug”, isi aminteste Carmen Popa.

Pentru a-si satisface aceasta pasiune, Carmen Popa investeste in medie 500 euro pentru echipamente si 4.000 euro pe an pentru excursii cu familia si considera ca acest sport de iarna dezvolta in primul rand viteza, indemanarea, echilibrul, dar si autocontrolul, atentia distributiva, curajul si increderea in fortele proprii.

Denisa Mateescu: Pe partie simt ca pot trece peste toate obstacolele

Denisa Mateescu, General Manager Romania si Regiunea Balcanilor MasterCard Europe, isi aminteste ca a schiat pentru prima oara in clasa a cincea si de atunci merge aproape in fiecare an la munte pentru a practica acest sport.

Pentru ea, vacantele la schi reprezinta in primul rand o activitate placuta petrecuta alaturi de familia sa.

“Am observat insa ca, daca nu ma duc la schi intr-o iarna, nu ma simt in forma, asa ca acest sport a devenit si o necesitate, pentru ca ma obliga sa fac miscare in aer liber”, completeaza Denisa Mateescu.

Ajunge pe partie de doua ori pe an, petrece de obicei o mica vacanta in Austria, dupa care merge cateva zile la noi in tara. Cel mai mult ii plac statiunile din Austria, Elvetia si Italia pentru ca sunt mai putin aglomerate decat cele de la noi din tara, dar si pentru ca dispun de instalatii si partii mult mai bune.

“Toate vacantele la schi sunt placute pentru ca fiecare are partea ei de frumusete. Cel mai mult imi plac vacantele din statiunile austriece, unde, dupa ce te intorci de pe partie, hotelurile ofera si acces la tratamente spa si bai termale, care sunt o adevarata oaza de relaxare”, marturiseste Denisa Mateescu.

Adora acest sport pentru ca ii place sa-si petreaca timpul in aer liber, dar si pentru ca o incarca de energie, curaj si forta.

“Cand ma aflu pe partie, simt ca pot trece peste toate obstacolele si imi incarc bateriile pentru momentul in care ma intorc la rutina zilnica”.

Catalina Stan: Schiul te incarca de energie pozitiva

Pentru Catalina Stan, CEO la BDR Associates, schiul reprezinta descoperirea recenta a unei pasiuni si invingerea sentimentului de teama cu privire la practicarea acestui sport de iarna. In acelasi timp, marturiseste ca a fost atrasa de frumusetea neasemuita a peisajului in care te misti, lumea plina de culoare a celor de pe partie, starea de bine si sentimentul de deplina libertate pe care il traiesti.

“Sunt inca la inceput dar foarte bucuroasa ca mi-am invins emotiile si teama ca nu voi fi in stare niciodata sa practic acest sport”.

Chiar daca nu a avut pana acum concedii dedicate acestui sport, pasiunea pentru schi si-a descoperit-o pe durata unei vacante de zece zile in sudul Frantei, un spatiu cu adevarat de legenda, aflat intre Pirinei, Andora si Mediterana.

“Am schiat in premiera la Camurac, o statiune mica, frecventata mai mult de localnici, dar m-am avantat si la Monts d'Olmes, cea mai cunoscuta statiune din regiune, care aduna in fiecare an la un loc, multi englezi, spanioli si belgieni”, adauga Catalina Stan.

Intentioneaza sa-si dezvolte aceasta pasiune deoarece o elibereaza de griji si de stresul fiecarei zile.

“Schiul te insenineaza si te incarca de energie pozitiva; te ajuta sa-ti regasesti bucuria de a trai si iti confera un tonus sanatos”.

Ramane insa cu regretul ca starea aceasta de bine nu rezista prea mult presiunii Bucurestiului astfel ca, dupa cateva zile, te integrezi din nou in cotidian.