Costurile si concurenta din sistemul bancar

Costurile si concurenta din sistemul bancarDin cand in cand se iveste prilejul de a discuta despre costurile din sistemul bancar. Ultimul exemplu a fost in Ziarul Financiar, unde profesorul Dan Armeanu isi spune parerea sub titlul “De ce sunt de acord cu domnul Guvernator”, scrie Steven van Groningen pe blogul sau.

Discutia despre costurile din sistemul bancar nu este noua .Costurile ridicate nu sunt in interesul bancii, iar serviciile financiare scumpe nu sunt in interesul clientilor

Conform presei, guvernatorul BNR a declarat ca in lipsa concurentei din sectorul financiar, bancile pot transfera costurile clientilor sai, actiune rezultata din deficientele de organizare interna sau de evaluare a riscului, mai mentioneaza Groningen.

Japonia se aliaza cu China si Rusia in "cruciada"contra dolarului

Japonia se aliaza cu China si Rusia in "cruciada"contra dolaruluiAcum doi ani, China si Rusia anuntau primul “swap valutar”, yuani contra ruble, pentru a evita sa mai foloseasca dolari in comertul bilateral. Intelegerea suna spectaculos inca de pe atunci, insa efectele concrete erau aproape de zero. Pentru ca o singura intelegere bilaterala de acest tip, intre jucatori oricat de mari, nu valoreaza aproape nimic, scrie Riscograma.

Ar valora ceva daca balanta comerciala dintre cele doua tari ar fi perfect echilibrata. Insa intr-un astfel de caz nu mai e nevoie de monede internationale de schimb – barterul e suficient. De fapt, swap-ul este mai rau decat un barter, pentru ca preia toate riscurile monedei fara sa preia si avantajele.

Topul celor mai mari 12 centre universitare in 2011: cum a evoluat numarul de studenti in ultimii 3 ani?

Topul celor mai mari 12 centre universitare in 2011: cum a evoluat numarul de studenti in ultimii 3 ani?In anul universitar 2010/2011,aflam de pe BusinessDay ca numarul studentilor cuprinsi in programe de licenta a fost de 673.000, in scadere de la 775.000 in anul anterior, si 891.000 in 2008/2009, iar daca luam in calcul faptul ca promovabilitatea la examenul de bacalaureat din 2011 a fost cea mai mica din ultimii 20 de ani, cel mai probabil, numarul studentilor a ajuns deja la 600.000, iar in anii urmatori, trendul negativ nu poate decat sa continue. Aceste cifre nu cuprind masteranzii si doctoranzii, numarul acestora fiind de circa 220.000 in urma cu doi ani.

Simon Johnson despre Ron Paul

Simon Johnson despre Ron PaulSimon Johnson (MIT) este fost economist-sef al FMI si autorul unei carti destul de acide la adresa sistemului financiar actual: 13 Bankers: The Wall Street Takeover and the Next Financial Meltdown. Deci, un economist serios, dupa standardele lui Paul Krugman, adica ale mainstream-ului. Faptul ca a scris un editorial critic dar constructiv despre pozitia potentialului candidat republican la Casa Alba Ron Paul este, in opinia mea, un lucru care merita remarcat, scrie Logec.ro.

Ron Paul, un candidat ale carei opinii in domeniul economiei au radacini adanci in Scoala austriaca, a fost supus unui baraj mediatic, baraj a carui intensitate a crescut pe masura ce sansele ca el sa fie nominalizatul partidului Republican au sporit.