Bancile vor ramane orientate spre atragerea de resurse

Bancile vor ramane orientate spre atragerea de resurseIn prezent dobanzile pentru depozite sunt cu mult peste rata inflatiei, ceea ce inseamna ca plasamentele in depozite bancare sunt profitabile si sigure, sunt de parere analistii financiari.

„Trendul de crestere puternica a dobanzilor oferite de banci pentru depozitele in lei ale clientilor s-ar putea limita in urmatoarele luni, in conditiile in care este de asteptat sa aiba loc si o ingustare a ecartului semnificativ existent in prezent intre dobanzile din piata interbancara si dobanda de politica monetara”, a declarat Florin Eugen Sinca, analist in cadrul Bancii Comerciale Roamne (BCR).

Rata anuala a inflatiei a crescut in februarie mai mult decat estimau analistii, la 6,89%, de la 6,71% in luna precedenta, mai ales ca urmare a scumpirii produselor nealimentare si a cresterii semnificative a tarifelor la servicii, a anuntat Institutul National de Statistica.

Analistul BCR considera ca bancile comerciale vor ramane puternic orientate spre activitatea de atragere de resurse de la clientii persoane fizice si juridice, ce implica si faptul cadobanzile pentru depozitele in lei si valuta vor fi atractive in continuare.

Sinca a mai specificat ca bancile mari, cu o retea bine dezvoltata, vor fi avantajate in competitia pentru atragerea de resurse de pe plan intern.
“Cum finantarile de la bancile mama au scazut (fiind oricum disponibile in valuta nu in lei), cea mai sustenabila varianta sunt depozitele. Desigur, exista un prag de la care cresterea dobanzilor pasive (la depozite) nu mai este rentabila, si in acel moment bancile vor incetini ritmul ofertelor de depozite”, a declarat Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (foto).

Pe de alta parte, “in actualele conditii de piata, marcate de volatilitate si incertitudine, depozitele bancare par cele mai avantajoase si sigure instrumente de acumulare cu venit fix”, a mai spus Cabat.

Totusi, trebuie precizat ca in Romania, lipsa unei game largi de instrumente de acumulare cu venit fix (in special titluri de stat, municipale si corporative) face ca oferta sa fie relativ saraca.

“Cel mai bun produs de acumulare trebuie ales in functie de mixul dintre profitabilitatea produsului si deschiderea la risc a investitorului. Teoretic, cele mai profitabile produse de investire sunt si cele cu volatilitate mare, adica acelea pe seama carora se pot pierde bani. In actualele conditii de piata, multi investitori au o atitudine prudenta si investesc numai in instrumente cu risc foarte scazut (printre care si depozitele bancare)”, a detaliat seful analistilor financiari.

Millennium Bank: Campanie de comunicare

Millennium Bank: Campanie de comunicareMillennium Bank este ultima banca care a anuntat la inceputul acestei saptamani ca ofera dobanzi de pana la 16% pentru depozitele in moneda nationala si 6,50% la depozitele in moneda unica europeana pentru perioade de pana la 12 luni.

Banca promoveaza economisirea prin intermediul unei campanii de comunicare dedicata depozitelor.

Millennium Bank ofera depozite in lei, euro si dolari americani, cu diferite termene intre o luna si 12 luni. Dobanda anuala pentru lei variaza de la 15% la 16%, iar dobanda pentru euro se situeaza intre 5,50% si 6,50% pe an, in functie de durata depozitului.

Clientii bancii beneficiaza de gratuitate in ceea ce priveste deschiderea si administrarea depozitului si au posibilitatea de a face oricand retrageri partiale sau de a denunta in avans depozitul, fara perceperea unui comision penalizator. Dobanda este fixa pana la scadenta/ prelungire automata, este calculata zilnic si platita la scadenta.

Campania de promovare se va desfasura pana pe 22 mai a.c., prin intermediul canalelor TV, print, online si outdoor. Conceptul publicitar este creat de agentia GMP Advertising, iar agentia Initiative Media a intermediat achizitia spatiului media.

Banca Transilvania: Depozit cu o componenta investitionala

Banca Transilvania: Depozit cu o componenta investitionalaBanca Transilvania a lansat saptamana trecuta un nou produs de economisire, Depozitul Activ, care are si o componenta investitionala. Este vorba despre o combinatie intre un depozit clasic si fonduri de investitii, destinat atat persoanelor fizice cat si celor juridice.

Astfel, clientii beneficiaza de o dobanda atractiva, de 14% pe an, cu 0,5 puncte procentuale mai mare decat cea standard, pentru depozitul clasic pe o luna, fara prelungire automata si fara capitalizare.

Prin noul produs, clientii pot realiza investitii diversificate – cu un risc minim. Apoi, au o gestiune organizata a activelor, beneficiaza de costuri de administrare mici, precum si de o lichiditate imediata.

Cei care opteaza pentru un depozit Activ pot alege, in ceea ce priveste fondurile de investitii, dintre BT Obligatiuni, BT Classic, BT Index sau BT Maxim, puse la dispozitie de BT Asset Management, companie care face parte din grupul financiar Banca Transilvania.

Fiind produse accesibile, acestea se adreseaza si celor care nu cunosc in profunzime piata de capital.

Intesa SanPaolo Bank: Dobanda record de 17% la trei luni

Intesa SanPaolo Bank: Dobanda record de 17% la trei luniIntesa Sanpaolo Bank Romania a anuntat in cursul lunii trecute majorarea dobanzii la Certificatele de Depozit cu Discount destinate persoanelor fizice, atat pentru cele in moneda nationala, cat si pentru cele in euro.

Astfel, produsul de economisire ofera o dobanda fixa, garantata in avans si platita la termen ce ajunge acum pana la 17,00% pentru lei, la trei luni, un record pe zona depozitelor, si respectiv 7,75% pentru euro.

Certificatele de depozit ale bancii sunt emise in forma fizica si au perioade de maturitate flexibile de 3, 6, 12 luni si 18 luni, cu o valoare nominala minima de 1.000 lei, respectiv 500 euro.

Clientii pot beneficia de dobanzii fixe pentru certificatele de depozite in lei cu scadenta la 3 luni dobanda anuala este de 17.00%, pentru cele cu scadenta la 6 luni 16.00% si pentru cele la 12 si 18 luni dobanda anuala este de 15.00%.

Pentru certificatele de depozit in euro banca ofera o dobanda fixa de 7.00% pentru data scadenta la 3 luni, 7,25% pentru cele la 6 luni, 7.50% pentru cele la 12 luni si 7.75% pentru cele cu data scadenta la 18 luni.

„Certificatele de depozit cu discount au fost lansate de catre Intesa Sanpaolo Bank la finalul anului trecut ca o alternativa de economisire avantajoasa atat in lei, cat si in euro. Prin noile dobanzi oferite, produsul se plaseaza in topul produselor de economisire disponibile acum pe piata si speram sa reprezinte prima optiune pentru cat mai multe persoane fizice care vor sa economiseasca”, declara Riccardo Parasporo, director general adjunct Intesa Sanpaolo Bank.

In prezent, clientii Intesa Sanpaolo Bank beneficiaza, pe langa noile certificatele de depozit cu discount, si de depozite la termen cu dobanda fixa sau variabila, precum si de Contul Curent Lider.

CEC Bank a majorat dobanzile

CEC Bank a majorat dobanzileCEC Bank a majorat dobanzile atat la depozitele constituite in lei, cat si la cele constituite in euro, pentru persoane fizice si juridice eliminand totodata comisionul de retragere de numerar a sumelor din depozite.

Astfel, dobanzile la depozitele in lei au crescut in medie cu 2 puncte procentuale, in timp ce la depozitele in euro dobanzile au fost majorate in medie cu 1 punct procentual.

Noile dobanzi practicate la lei de CEC Bank sunt: 1 luna - 11,5% p.a., 3 luni - 11% p.a., 6 luni - 12,25% p.a., 9 luni - 12,5% p.a. si 12 luni - 13% p.a., in timp ce la depozitele constituite in euro acestea sunt: 1 luna - 4% p.a., 3 luni - 4,5% p.a., 6 luni - 5,5% p.a., 9 luni - 5,5% p.a., 12 luni - 5,85% p.a.

Noile dobanzi s-au pus in aplicare din data de 16 februarie 2009.

De asemenea, a fost eliminat si comisionul de retragere numerar a sumelor din depozite, atunci cand aceasta are loc in ziua de scadenta a depozitului.

Clientii CEC Bank beneficiaza de toata dobanda acumulata fara a fi afectata de comisioane de aditionale, potrivit declaratiilor oficiale ale conducerii bancii.

Dobanzile la contul Privilegiu PF si PJ in lei au fost de asemenea majorate, fiind introduse noi transe valorice.

Astfel, noile dobanzi la contul Privilegiu pentru sume (transe) intre 50 si 300 de lei dobanda sunt de 0,15%, iar pentru sume (transe) intre 300 si 1.000 de lei dobanda este de 4,50%.

Dobanda de 6,75% ajunge pentru sumele cuprinse intre 1.000 si 5.000 de lei, iar dobanda de 8,00% se aplica pentru transele ce depasesc 5.000 de lei pana in 10.000 de lei.

Pentru sumele cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei dobanda aplicata la contul Privilegiu este de 9,50%. Intre 50.000 si 150.000 de lei, dobanda aplicabila de la data de 16 februarie este de 9,75%.

Sumele care depasesc 150.000 de lei au dobanda de 9,75%.

Pentru depozite cuprinse intre 150.000 si 300.000 de lei, dobanda ajunge la nivelul de 10,25%.

Depozitele de peste 300.000 de lei pana la 600.000 de lei inclusiv au o dobanda anuala de 10,75%. De la 600.000 de lei pana intr-un milion de lei, dobanda anuala este de 11%, iar pentru ce se depaseste un milion de lei se aplica o dobanda de 11,50% p.a.

Bancpost a majorat dobanzile

Bancpost a majorat dobanzileLa randul sau, Bancpost, filiala locala a grupului financiar elen Eurobank EFG, a lansat luna trecuta (17 februarie a.c.) un depozit in lei - SUPER 90, pe termen de 90 de zile, cu dobanda progresiva ce ofera clientilor posibilitatea de a-si retrage banii oricand, pastrandu-le dobanda acumulata pana la data retragerii.

Dobanda creste progresiv pe fiecare interval de 30 de zile, de la 14% pe an la 15% pe an, ajungand la 16% pe an la scadenta.

Super 90 este un produs care permite clientilor nevoiti sa-si retraga banii, inainte de termen, sa poata pastra totusi dobanda acumulata pana la momentul retragerii. “Daca banii sunt retrasi dupa 75 de zile se pastreaza dobanda de 14% platita pentru primele 30 de zile, dobanda de 15% platita pentru urmatoarele 30 de zile si in plus dobanda de 16% pentru zilele incheiate din ultimul interval de 30 de zile”, spun reprezentantii bancii.

Depozitul se adreseaza atat persoanelor fizice, cat si micilor companii, iar suma minima de constituire a depozitului este de 2.000 de lei. Oferta este valabila pentru depozitele constituite din fonduri noi pana la 31 martie 2009. Produsul este disponibil in intreaga retea de unitati Bancpost.

Depunerile constituite in depozitul Super 90 sunt garantate de Fondul Pentru Garantarea Depozitelor in Sistemul Bancar in conformitate cu prevederile legii.

Raiffeisen Bank - oferta promotionala la depozite

Raiffeisen Bank - oferta promotionala la depoziteRaiffeisen Bank ofera in perioada februarie – martie dobanzi promotionale la depozitele in lei si euro pe trei luni, dobanzi aflate in primele trei ca marime in piata.

In perioada urmatoare, dobanzile practicate la acest tip de depozit vor fi de pana la 14,50% la lei si 6,00% la euro, in functie de suma economisita.

“Aceasta oferta acopera practic un orizont de 6 luni, intrucat si la prima reinnoire a depozitelor promotionale, vor beneficia tot de o dobanda aflata in primele trei dobanzi din piata.” a spus Ivona Bilaus, manager de produs la Raiffeisen.

In plus, cu prilejul acestei promotii Raiffeisen Bank acorda premii prin tragere la sorti in valoare de peste 10.000 de euro. In fiecare zi un client Raiffeisen Bank poate primi 100 de euro sau lunar poate castiga o excursie pentru doua persoane la Viena.

Bank Leumi - depozit cu bonus pentru clientele bancii

Bank Leumi - depozit cu bonus pentru clientele banciiIsraelinii de la Bank Leumi, jucator de talie mica din sistemul bancar autohton, au lansat de asemenea luna trecuta un depozit destinat persoanelor fizice si juridice, rezidente si nerezidente.

Depozitul Zefir are o dobanda fixa anuala de 15% la lei si de 6% la euro pentru un termen de 2 luni, suma minima de constituire fiind de 1.000 de lei sau 500 de euro.

Particularitatea acestui depozit consta intr-un bonus de dobanda de 0.10% pentru depozitele in lei si euro constituite de doamne si domnisoare pe parcursul lunii martie. Astfel, depozitul ofera clientilor femei o dobanda de 15.10% la lei si 6.10% la euro.

Printre avantajele economisirii prin acest produs sunt dobanda fixa, comisionul zero pentru deschiderea contului de catre persoanele fizice si bonusul de dobanda. La scadenta, depozitul si dobanda aferenta vor fi virate in contul curent al clientului.

Depozitele sunt garantate de stat, in limita plafonului comunicat de Fondul de Garantare a Depozitelor in sistemul Bancar. Astfel, plafonul, pentru fiecare deponent persoana fizica s-a stabilit, incepand cu data de 15.10.2008, la echivalentul a 50.000 de euro.

BRD - nou produs de economisire

BRD - nou produs de economisireSi BRD-Groupe Societe Generale a lansat in februarie un nou instrument de economisire prin care plata dobanzii se face direct in contul curent din momentul constituirii.

Astfel, prin depozitul Avans clientul beneficiaza de siguranta unui castig imediat si de flexibilitate maxima in utilizarea dobanzii castigate pentru banii depusi. Aceasta suma poate fi reinvestita in conditii avantajoase sau retrasa din contul curent, pentru orice alte intrebuintari.

Produsul de conomisire este disponibil in lei sau euro, pe termen de 90, 180 sau 365 zile. Suma minima necesara pentru constituire este de 1.000 de lei sau 1.000 de euro.

Pentru varianta in lei a depozitului, clientul va primi, in functie de termenul ales, o dobanda anuala, fixa, de 13% pentru 90 de zile, de 12,25% pentru 180 de zile si de 11,25% pentru 365 de zile.

Pentru depozitul "Avans" in Euro, dobanzile fixe anuale sunt de 6,50% pentru 90 de zile 5,25% pentru 180 de zile si de 5% pentru 365 de zile.

La data scadentei, capitalul este virat in contul curent.