Interagro

InteragroInteragro este cea mai mare companie privata cu capital romanesc, in functie de cifra de afaceri. Firmele din grupul Interagro au activitate in agricultura, industria chimica, energetica si a turismului. Grupul este detinut de catre omul de afaceri Ioan Niculae.

Faptul ca Interagro nu isi bazeaza intreaga activitate pe un singur domeniu poate reprezenta un avantaj pentru investitorii aflati in cautarea unor companii defensive, care nu sunt susceptibile la prabusirea unei anumite piete.

De asemenea, fiind unul dintre principlaii exportatori din Romania, compania nu este lovita de eventualele caderi ale monedei nationale, ba chiar beneficiaza de pe urma cresterii cursului, asa cum chiar seful Interagro a subliniat recent.

Interagro a inregistrat anul trecut un profit net de 38,5 mil. euro (mai mult decat Banca Transilvania), cu 80% peste anul 2010.

Sursa imagini: Companiile, Agerpres

RCS&RDS

RCS&RDSGrupul RCS&RDS este cel mai mare jucator de pe piata de cablu TV si internet din Romania.

Compania fondata si controlata de omul de afaceri Zoltan Teszari s-a extins puternic in ultimii ani dupa ce a cumparat mai multi operatori de comunicatii si retele de internet de cartier. Anul trecut compania a avut afaceri in crestere cu 15%, pana la 478 mil. euro, si o pierdere neta de aproape 3 mil. euro.

RCS nu este o companie total straina de bursa, in 2007 existand planuri concrete pentru listarea pe Bursa din Londra. La acel moment compania vroia sa obtina 354 mil. euro pentru 15% din actiuni. Daca tranzactia s-ar fi realizat, RCS ar fi fost evaluata la peste 2 mld. euro.

Chiar daca este aproape imposibil de crezut ca RCS ar mai putea sa fie evaluata astazi la o asemenea valoare (pentru comparatie, BRD are in prezent o capitalizare de 1,2 mld. euro), operatorul ar intra fara indoiala in top zece companii listate pe BVB.

Dedeman

DedemanDedeman este cea mai mare companie din piata romaneasca de bricolaj, cu afaceri de 475 mil. euro si profit de 48,5 mil. euro in 2011. Cu acest castig net, Dedeman s-ar fi plasat anul trecut pe locul 8 in clasamentul celor mai profitabili emitenti de pe Bursa.

Compania din Bacau este controlata de fratii Paval, care au reusit sa depaseasca in Romania numeroase retele internationale. Anul trecut, Dedeman a vandut cat Praktiker, Bricostore si Baumax la un loc.

Dedeman a inregistrat o crestere spectaculoasa la nivelul cifrei de afaceri in ultimii zece ani. Astfel, de la afaceri de circa 20 mil. euro in 2002, compania isi propune ca anul acesta sa depaseasca borna de jumatate de miliard de euro.

Arabesque

ArabesqueLansata in 1999, compania de bricolaj, finisaje si materiale de constructii era la sfarsitul anului trecut a doua cea mai mare afacere “de familie” din Romania.

Sotii Angelica si Cezar Rapotan sunt principalii actionai ai Arabesque, anul trecut acestia reusind sa obtina un castig net de 8,1 mil. euro, pe fondul unor afaceri ce au depasit 400 mil. euro.

Aflata in dezvoltare, Arabesque ar putea sa apeleze la vanzarea unui pachet minoritar de actiuni pe bursa, pentru atragerea de capital.

Happy Tour

Happy TourHappy Tour este cea mai mare agentie de turism din Romania. Spaniolii de la fondul de investitii GED contoleaza pachetul majoritar de actiuni al companiei, dupa o preluare realizata in 2007.

Vanzarea pe bursa a unui pachet de actiuni Happy Tour ar putea sa reprezinte o solutie pentru GED in momentul in care fondul de private equity va dori un exit din piata romaneasca.

In piata principala a BVB exista deja doua companii din turism listate (Turism Hotel Marea Neagra si Turism Felix) insa din cauza dimensiunii si a free-floatul-ului redus, celor doua rareori atrag rulaje mai mai mari de cateva mii de lei pe zi.

Happy Tour a inregistrat in 2011 afaceri de 165 mil lei*, si un profit net de aproape 1 mil. lei.

*cifrele sunt valabile doar pentru compania-mama Happy Tour (raportate la Ministerul de Finante). La nivel consolidat, grupul Happy Tour inregistreaza afaceri si profit peste valorile mentionate.

Medlife

MedlifeMedlife este cel mai mare operator privat de servicii medicale din Romania.

Chiar daca spune ca finantarea prin intermediul fondurilor de private equity este cea mai scumpa varianta pentru o companie, Mihail Marcu, proprietarul Medlife, a vandut in 2009 un pachet de 36% din actiuni catre SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management.

De asemenea, in 2006, IFC, divizia de consultanta si Investitii a Bancii Mondiale, a intrat in actionariatul Medlife. Marcu nu s-a declarat impotriva listarii pe Bursa a companiei, in cazul in care ar vrea sa faca un exit, insa de cele mai multe ori acesta a vorbit despre burse straine, precum cele din Londra sau Varsovia.

Avand insa in vedere exemplul negativ dat de A&D Pharma, care nu a rezistat pe Bursa din Londra din cauza dimensiunii prea mici in comparatie cu alte companii listate, BVB ar putea sa reprezinte o solutie viabila pentru Medlife.

Asesoft Distribution

Asesoft DistributionCu afaceri de 850 milioane lei, Asesoft ar fi cel mai mare emitent din IT de pe Bursa.

Compania este principalul jucator din piata locala de distributie IT. In 2009, Asesoft a cumparat 51% eMag, iar trei ani mai tarziu si-a facut exit-ul printr-o vanzare catre sud-africanii de la Naspers.

Anul trecut compania a inregistrat un profit net de 3 mil lei, cifra asteptata sa urce semnificativ in 2012, ca urmare a vanzarii eMag.

BitDefender

BitDefenderBitDefender este probabil cea mai “listata” companie romaneasca; proprietarul acesteia, Florin Talpes, nu rateaza nicio ocazie pentru a-si declara interesul de a lista societatea fie pe o bursa internationala, fie pe BVB.

In ciuda acestui fapt, compania nu a facut pana acum niciun demers concret pentru a se lista, conditiile de piata fiind adesea invocate pentru a amana procedurile.

BitDefender, producatorul cunoscutului antivirus cu acelasi nume, reprezinta unul dintre brandurile din IT cu cea mai mare notorietate pentru publicul larg, un lucru care lipseste multor companii deja listate pe BVB.

eMag

eMageMag este cel mai mare jucator din comertul electronic romanesc. Recent, sud-africanii de la Naspers au cumparat 70% din retailerul IT, tranzactie evaluata de anumite surse din piata la 100 mil. euro.

Daca aceasta este valoarea reala a tranzactiei, eMag ar fi evaluata la 142 milioane euro, dimensiune comparabila cu a unei societati de investitii financiare (SIF) de pe Bursa. Retailerul a inregistrat in 2011 un profit net de 1,2 mil. euro si afaceri de 146,6 mil. euro.

De la falimentul Flamingo, pe Bursa de la Bucuresti nu a mai existat nicio companie de IT, un gol pe care BVB se chinuie sa il umple de ani buni.

Gecad

GecadGecad este una dintre cele mai dorite companii pe Bursa de la Bucuresti, potrivit declaratiilor lui Silviu Enache, director piete de capital in cadrul OTP Bank.

Ca si eMag, furnizorul de servicii online de plata cu cardul a fost achizitionat de gigantul Naspers, la vanzare aflandu-se omul de afaceri Radu Georgescu.

Cele doua companii alaturi de BitDefender si Asesoft ar putea sa reprezinte o solutie buna pentru acoperirea celui mai prost reprezentat sector de pe bursa romaneasca.