Cauzele morale ale falimentului Lehman Brothers

Cauzele morale ale falimentului Lehman BrothersFalimentul Lehman Brothers va ramane un eveniment memorabil in istoria financiara a lumii. Ziua de 15 septembrie 2008, in care gigantul financiar si-a anuntat prabusirea, a fost punctul maxim al crizei, ce a declansat un sir de evenimente financiare dramatice.

Dupa mai mult de patru luni, Victor Dan povesteste cum a simtit acele zile, ca fost angajat al Lehman si prieten cu multi dintre oamenii de acolo.

“Pe 14 septembrie, un fost coleg de la Lehman m-a chemat la birou. Mi-a spus ceva prin telefon, despre ce urma sa anunte a doua zi. Cand am ajuns acolo, toata lumea isi strangea lucrurile de pe birouri, strada era inchisa si plina de reporteri si paparazzi. Era o atmosfera de inmormantare si umor sumbra in acelasi timp”, povesteste Dan.

Lehman Brothers era, probabil, una din singurele companii de pe Wall-Street in care nu conta foarte mult de la ce universitate veneai, ci cat de bun erai in meserie.

“Nu trebuia sa ai diplome si <<pedigree>>, sa vii de la cele mai bune scoli. Eu am avut sefi care nu terminasera facultatea si erau printre cei mai profitabili traderi de pe Wall Street si manageri foarte buni. La Lehman era o foarte buna meritocratie”.

Sunt zvonuri care spun ca aroganta specifica LB si cultul pe care CEO-ul companiei il crease ar fi fost cauzele morale ale prabusirii gigantului.

“Dick Fuld era cel mai longeviv CEO de pe Wall Street si a facut un fel de cult al Lehman Brothers. Se spune ca de asta a si cazut. Firma s-a dezvoltat foarte mult, angajatii erau cei mai buni si pe research, si pe partea de trading, si pe investment banking. Dick a devenit foarte popular, avea o cultura vasta, ceea ce a dus si la o anumita aroganta. Lehman si-a asumat foarte multe riscuri pentru ca erau cei mai buni”, ne-a declarat Victor Dan.

Dick Fuld a condus timp de 15 ani una din cele mai renumite si mai vechi banci din Statele Unite. Dupa faliment, presa internationala l-a considerat in multe articole drept "managerul care a falimentat Lehman Brothers".

Dupa faliment, prin presa internationala circulau zvonuri ca Fuld ar fi avut ocazia sa vanda gigantul unei companii coreene, dar tranzactia nu s-a incheiat din cauza unor neintelegeri.

“Se vorbeste ca s-a dus la negocieri, era de acord sa vanda, dar avea doua mari pretentii: compania sa isi pastreze numele si sa aiba oricand posibilitatea sa o rascumpere. Coreeni nu au acceptat si dealul a picat”, ne-a dezvaluit Dan.

La cateva zile dupa faliment, concernul japonez Numura Holdings a preluat operatiunile asiatice ale bancii de investitii pentru 525 de milioane de dolari. Banca britanica Barclays controleaza activitatea din America si Europa.

Desi in momentul falimentului, romanul nu mai era angajat Lehman, avea suficiente surse incat sa afle detalii din interior. Victor Dan ne-a mai spus ca foarte multi din angajati se muta de la Barclays la Nomura, conditiile fiind mult mai bune.

Despre momentul in sine al falimentului, acesta sustine ca nu a fost bine controlat de Guvernul american. “In acest caz, s-a actionat pe principiul economiei libere. Paulson si Bernake n-au fost de acord sa cedeze bani guvernului pentru a salva gigantul financiar”.

'Desi sunt adeptul economiei libere, in situatii de criza trebuie sa existe un control'

'Desi sunt adeptul economiei libere, in situatii de criza trebuie sa existe un control'Salvarea unor companii este o solutie pe care Guvernul american a adoptat-o in anumite cazuri, fiind blamata sau sustinuta.

Dan Victor spune ca ideea de bailout este artificiala, el fiind adeptul economiei liberale.

“S-a vazut ca prabusirea Lehman fara interventia statului a avut un efect de domino. Apoi, au facut bailout pe AIG si pe Citigroup doar pentru ca a dominat legea celui mai puternic. Si companiile auto sunt falimentare, nu au cum sa fie competitive fata de cele din Japonia, de exemplu, dar daca dai afara un milion de oameni, efectul va fi universal pe economie. Pentru ca oamenii aceia au credite, deci vom avea o criza si in credite, in retail, care ar fi duce la un efect de domino. Pana la trebuie sa ai un control in timpul crizei, desi aceste bailout-uri (n.r.: programe de ajutor financiar lansate de Guvern) nu sunt normale intr-o economie liberala”, a declarat acesta.

Victor Dan crede ca nu exista decat solutii fiscale pentru rezolvarea crizei.

“O solutie ar fi o vacanta fiscala a veniturilor aduse de firmele care au si birouri in strainatate. Daca ar aduce banii inapoi in America fara sa mai plateasca taxe, pentru o perioada limitata, ar mai face sistemul sa functioneze. Aceasta ar fi o solutie, dar dureaza pana se pune in miscare, trebuie sa fie o schimbare de lege, sa treaca de Congres, de Senat”, a explicat acesta.

Astfel, solutia imediata ramane bailout-ul, care desi nu este realistic, previne niste efecte colaterale dezastruoase.

2009 va fi un an greu pentru Romania

2009 va fi un an greu pentru RomaniaVictor Dan crede ca in tara noastra abia se fac simtite primele efecte mai serioase ale crizei financiare.

“Criza abia incepe sa fie inteleasa in America, efectele sale in Romania se vor simti pe parcursul acestui an. Deja se vede in imobiliare, in creditare, in disponibilizari, dar sunt lucruri care se intamplau in SUA la inceputul lui 2008, deci se va mai ramifica”, explica acesta.

Dupa ce a simtit din plin criza in America, Victor Dan spune ca la noi nu se iau masuri de prevenire. “In Romania nimeni nu modifica preturile. Ar trebui sa fie primul lucru facut, sa se reduca presiunea la vanzare ca sa se fluidizeze sistemul. Este un semnal ca lucrurile nu s-au adaptat crizei”.

Despre falimente posibile in tara noastra, acesta nu face previziuni. Sustine ca depinde foarte mult de cum se vor adapta firmele, daca vor face compromisurile necesare in cele mai bune momente.

Despre varful crizei, la fel de greu de prezis. “In America nu s-a rezolvat problema, Freddie si Fannie sunt inca tinuti in perfuzii de Guvernul american, cei trei producatori auto sunt sustinuti artificial, bancile au probleme de capital, deci guvernul va continua cu stimuli economici”, spune acesta.

In opinia sa, alta solutie este greu de vazut, dar cat timp nu se pune problema ca guvernul nu va reusi sa acopere datoriile, este posibil sa reuseasca.

'Tara noastra are un potential urias de dezvoltare'

'Tara noastra are un potential urias de dezvoltare'Victor Dan este plecat de 10 ani din Romania, imediat dupa absolvirea liceului. Acesta spune ca s-a obisnuit cu sistemul american, se adapteaza foarte usor, dar nu exclude posibilitatea de a se intoarce in Romania, desi crede ca i-ar fi mai greu.

“Ma vad venind in tara peste cativa ani, cu idei de investitii. Romania inca se dezvolta, pietele de capital nu sunt foarte mature, posibilitatile sunt mari. Dupa ce o sa treaca aceasta criza, vor fi multe oportunitati in private equity sau investment banking. Cand le voi vedea, probabil ma voi intoarce”, declara acesta.

O problema importanta este educatia financiara. “In New York poti sa vorbesti cu soferii de taxi despre actiunile la Bursa, in Romania nu poti face asta. In plus, nu am vazut carti bune in domeniu, oamenii nu sunt la curent cu piata de capital”.

Dan vede un potential urias de dezvoltare si crede ca unul din efectele pozitive ale crizei este ca va trezi la viata pietele de capital, lumea isi va da seama ca nu creditele sunt unica solutie si ca creste apetitul pentru investitia la bursa.

Cine este Victor Dan

Cine este Victor DanVictor Dan a plecat din Romania in 1999, pentru a studia economia la Middlebury College. Dupa terminarea facultatii, din 2003 pana in prima parte a anului 2008 a lucrat ca analist la Lehman Brothers, pe partea de consultanta in piete de capital.

De la finalul anului trecut, Dan este bancher de investitii la Credite Suisse Securities LLC, iar in luna mai a acestui an va termina un MBA in finante si economie la Columbia Business School.

“Investment banking-ul este un domeniu extrem de interesant. Inveti, cunosti multi oameni si simti ca misti lucrurile. Deciziile se iau foarte repede, alegerea trebuie sa fie profunda si orice deal trebuie tinut secret pana se finalizeaza. Cu cat analiza dureaza mai mult cu atat creste riscul sa se schimbe ceva in piata”, explica Dan din secretele investment banking-ului.

Poate cel mai important dezavantaj este ca e o meserie solicitanta, meticuloasa.

"Poate fi considerat si un antrenament de disciplina. Insa, sunt momente cand ai o misiune, si atunci familia si prietenii trec pe planul doi pana cand totul se finalizeaza”, a conchis acesta.