Ce credite cauta o intreprindere?

Ce credite cauta o intreprindere?Sectorul IMM este, potrivit reglementarilor in vigoare, format din intreprinderile care au mai putin de 250 de angajati si inregistreaza o cifra de afaceri anuala neta de pana la 50 de milioane de euro sau detin active totale de pana la 43 de milioane de euro.

Practic, aceste companii au cea mai mare pondere in cadrul tuturor economiilor din Uniunea Europeana, ele contribuind la crearea de valoare adaugata si la crearea de noi locuri de munca. Insa, intreprinderile mici si mijlocii se confrunta, de cele mai multe ori, cu dificultati in obtinerea de capital sau credite, mai ales in faza de start-up.

"Intreprinderile care vor avea succes sunt cele care se vor orienta spre productie si servicii pentru destinatie interna, dar si pentru export. Trebuie sa caute sa intre in ramurile de varf ale economiei si sa se axeze pe creativitate si inovatie", a declarat consultantul Vasile Puscas (foto).

Bancile comerciale ofera credite pentru intreprinderi sub forma de credite pentru capital de lucru, credite pentru investitii sau simple linii de credit pentru finantarea altor nevoi.

“Situatia economica a intreprinderilor mici si mijlocii este destul de proasta. Aceasta se datoreaza si incapacitatii unora dintre ele de a se adapta la situatia curenta, precum si accesului greoi la finantare”, subliniaza Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

In perioada de crestere economica, in care afacerile intreprinderilor se aflau pe un trend ascendent, antreprenorii solicitau bancilor atat credite pentru capital de lucru, cat si credite pentru investitii. Dupa intrarea economiei in recesiune, creditele pentru capital de lucru au devenit prioritare, majoritatea antreprenorilor alegand sa isi amane investitiile.

Cifra de afaceri medie inregistrata in sectorul IMM in semestrul al doilea din 2009 a scazut cu 13% fata de prioada similara din 2008, arata datele CNIPMMR. De asemenea, numarul firmelor cu profit s-a redus cu 3-6% in perioada analizata, iar numarul celor care au raportat pierderi a crescut cu 3-6%.

Lipsa garantiilor limiteaza accesul intreprinderilor la credite

Lipsa garantiilor limiteaza accesul intreprinderilor la crediteCea mai mare problema cu care se confrunta in prezent intreprinderile mici si mijlocii atunci cand doresc sa obtina un credit pentru capital de lucru este lipsa garantiilor sau valoarea insuficienta a acestora. In cazul creditelor de investitii, companiile trebuie sa dispuna si de o suma de bani cu care sa participe la investitii, dar si de garantii care sa asigure imprumutul obtinut de banca.

Chiar si intreprinderile care au garantii se confrunta cu probleme deoarece valoarea de piata a acestora s-a diminuat incepand cu 2009.
Presedintele FNGCIMM sustine ca atat timp cat bancile si intreprinderile nu vor intelege ca riscul trebuie impartit si nu aruncat in curtea altuia, creditarea sectorului IMM nu se va relua.

"Atat timp cat bancile si intreprinderile nu vor intelege ca riscul trebuie impartit si atat timp cat riscul va fi aruncat in curtea altuia, nu se va relua creditarea. In plus, este nevoie de comunicare. Sectorul IMM doreste sa faca profit, dar trebuie sa inteleaga ca si bancile cauta acelasi lucru", declara Aurel Saramet (foto).

Majoritatea bancilor solicita firmelor garantii de aproximativ 125% din valoarea creditului pentru a se asigura ca in caz de neplata si diminuare a preturilor isi pot recupera banii.

Ca alternativa, consultantul pe probleme europene, Vasile Puscas, sustine ca bancile ar trebui sa prezinte intreprinderilor si alternativa de finantare prin fonduri europene si credite de co-finantare.

Bancile analizeaza performantele financiare ale intreprinderilor inainte de a lua o decizie de creditare pe baza unor criterii ce sunt aprobate de Banca Nationala. Creditorii cauta sa analizeze lichiditatea, solvabilitatea si profitabilitatea companiei, dar se uita si la riscurile pe care si le asuma. De asemenea, bancile analizeaza si anumiti factori calitativi, care se refera la calitatea garantiilor aduse de intreprinderi sau la conditiile de piata in care aceasta isi desfasoara activitatea.

Mai exista solutii pentru sectorul IMM? Statul spune ca nu

Mai exista solutii pentru sectorul IMM? Statul spune ca nuDesi intreprinderile care au supravietuit primei parti a crizei economice abia isi mai trag rasuflarea, statul sustine ca nu are cum sa le ajute si nici cum sa stimuleze mediul de afaceri mai mult decat prin nemajorarea taxelor si impozitelor.

"Mediul de afaceri sufera si, in acelasi timp, incearca sa sustina economica, incearca sa supravietuiasca. O majorare de taxe si impozite ar fi fost extrem de dureroasa pentru sectorul IMM in contextul in care mediul economic este dificil si pe plan mondial, nu numai local. Majorarea impozitelor ar fi fost cea mai proasta masura", explica Lucian Anghel (foto), economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.

Economistul BCR a mai adaugat ca totusi intreprinderile trebuie sustinute ca si acestea sa poata sustine economia.

Intreprinderile asteapta ca bancile sa mai coboare nivelul dobanzilor si situatia economica sa se amelioreze pentru a putea obtine din nou finantare de la banci.

"Intreprinderile mici si mijlocii care mai sunt active, pentru ca zeci de mii de firme s-au inchis, abia isi trag rasuflarea. Extrem de util pentru aceste intreprinderi ar fi daca ar exista o viziune coerenta si eficienta pentru evolutia economiei romanesti. Companiile nu isi pot face un buget, nu isi pot planifica investitii si nici nu acceseaza finantare daca nu stiu la ce sa se astepte in perioada urmatoare", sustine Vasile Puscas.

Pe de alta parte, Romania se numara printre economiile Europei de Sud-Est, unde accesul la finantare pentru intreprinderi este cel mai dezvoltat, potrivit unui studiu al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).