Comisia Europeana nu a luat decizia de a interzice exportul de carne de porc din Romania, chiar daca in tara noastra exista foarte multe restrictii din cauza prezentei pestei porcine, a declarat, sambata, ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, potrivit Agerpres.

"Sunt in permanenta in legatura cu autoritatile de la Bruxelles si facem planuri in fiecare moment. (...) Vreau sa linistesc populatia si sa spun ca nu exista o interzicere a iesirii preparatelor in afara tarii. E adevarat ca prezenta acestui virus creeaza foarte multe probleme, astfel ca am elaborat si am pus in discutie publica un ordin pentru a stabili dimensiunile de exploatatie astfel incat sa intram intr-o randuiala cat mai repede cu putinta", a spus ministrul, la Digi 24.

Intrebat daca este adevarat ca a solicitat o amanare de la Comisia Europeana, care ar fi dorit sa ia decizia de a interzice exportul de carne de porc din Romania, Daea a raspuns: "Am intervenit la autoritatile de la Bruxelles pentru o analiza corecta a situatiei din Romania. Nu este prima data cand intervin si nu este prima data cand comunic cu autoritatile de la Bruxelles. Am fost in legatura directa cu comisarul Andriukaitis (Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara - n.r.), cu DG Sante care se ocupa de acest domeniu, cu autoritatile sanitar-veterinare din Romania", a continuat oficialul guvernamental.

El a mai aratat ca informatiile care circula in spatiul public privind faptul ca au fost interzise exporturile de carne de porc sunt de fapt interpretari eronate ale datelor venite de la Bruxelles.

"In Romania sunt foarte multe restrictii din punct de vedere sanitar-veterinar. De aici si pana la a interpreta ca produsele agroalimentare nu mai ies la export... Carnea de porc iese, prin produsele prelucrate in abatoare, cu linii speciale de preparare, in asa fel incat tot produsul sa fie sub control sanitar-veterinar si poate circula fara niciun fel de restrictie. Sigur ca aceasta situatie ne-a creat o serie de probleme si ne va crea in continuare, ca virusul acesta inca nu are o stapanire tehnica, inca nu exista vaccin pentru acest virus. Toata tara trebuie sa se apere", a sustinut Daea.

Potrivit Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), ultimele date, comunicate pe 11 octombrie, aratau ca pesta porcina africana evolueaza in 337 de localitati din 25 de judete, cu un numar de 1.105 de focare (dintre care 15 focare in exploatatii comerciale si 6 focare in exploatatii de tip A), in scadere fata de 24 septembrie cand au fost raportate 1.223 focare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »


Setari Cookie-uri