Ce venituri trebuie sa ai ca sa-ti dai copilul la o scoala europeana buna?

Ce venituri trebuie sa ai ca sa-ti dai copilul la o scoala europeana buna?Peste 5.000 de absolventi de bacalaureat pleaca anual la facultatile din strainatate, iar numarul de studenti romani inscrisi in universitatile straine a crescut cu mai bine de 50% in ultimii zece ani. In conditiile in care economia nu isi va accelera ritmul de crestere anul viitor asa cum se spera pana acum, este putin probabil ca numarul de parinti care isi permit sa-si trimita copiii la studii in strainatate sa creasca, titreaza zf.ro.

Salariul mediu net la nivelul intregii economii abia daca depaseste 350 de euro pe luna, iar taxele de scolarizare pentru cursurile unei universitati de stat de pe piata locala sunt cuprinse intre 500 si 1.000 de euro pe an. Atat oficialii, cat si analistii din banci se pregatesc sa reduca prognoza de crestere de la 3,5- 4% spre 2 -3% in 2012, pe fondul crizei datoriilor din zona euro si al semnalelor negative de peste ocean. Rezultatele dezastruoase de la examenul de bacalaureat din acest an - o rata de promovabilitate a examenului de 45,7% si peste 110.000 de absolventi de liceu declarati respinsi - ar putea sa mai reduca din numarul de tineri care se inscriu la universitatile straine, avand in vedere ca au posibilitatea de a obtine mai usor un loc finantat de la buget, pentru ca sunt mai putini candidati.

"Fiecare tara are taxe diferite de scolarizare, in functie de universitatea aleasa. Tarile cele mai accesibile din punct de vedere financiar sunt cele nordice, unde taxa de scolarizare practic nu exista, studiile fiind finantate de catre guvernele tarilor respective (Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia).

Fiscul il "deranjeaza" pe un rege al asfaltului pentru 3 milioane de euro

Fiscul il "deranjeaza" pe un rege al asfaltului pentru 3 milioane de euroOmul de afaceri Dorinel Umbrarescu, cunoscut drept unul dintre "regii asfaltului" din Romania, are probleme cu Fiscul. Institutia statului considera ca el ar fi incercat sa scape de plata unor accize la carburanti, comercializandu-i fara a avea atestatul impus de lege.

"In octombrie 2010, firmele Tehnostrade si Speed UMB, detinute de domnul Umbrarescu, au fuzionat. Speed UMB avea atestat pentru a comercializa en detail produse energetice, dar Tehnostrade nu. Cu toate acestea, firma Tehnostrade a comercializat astfel de produse, ceea ce incalca normele in vigoare", au declarat pentru gandul surse din ministerul Finantelor.

In ceea ce priveste afacerile detinute, Umbrarescu nu pare a fi fost deloc afectat de criza in 2010. Cele mai mari firme pe care le detine, Spedition UMB si Tehnostrade, au inregistrat un profit de 43,4 milioane de euro, respectiv de 23 de milioane de euro, scrie gandul.info.

Razboi interetnic in sudul Bulgariei

Razboi interetnic in sudul BulgarieiTreisprezece persoane au fost arestate, duminica, in orasul bulgaresc Varna, de la malul Marii Negre, dupa ce au atacat un grup de rromi. Atacul a avut loc dupa un miting in sprijinul locuitorilor din satul Katunita un tanar de 19 ani a fost calcat intentionat cu masina de nepotul sefului unui clan mafiot tiganesc, scrie adevarul.ro.

Tensiuni interetnice se inregistreaza si in orasul bulgaresc Plovdiv si in satele din imprejurimi, unde martorii relateaza ca au vazut cum rromii umbla inarmati pe strazi cu bete si lopeti.

Mii de oameni din intreaga Bulgarie au dorit sa-si aduca, astazi, un omagiu in memoria victimelor confruntarilor din satul Katunita, de langa Plovdiv. Aproximativ 5000 de oameni au participat la funeraliile tanarului Anghel Petrov, ucis de nepotul „Tarului Kiro“ .

A inceput Al Treilea Razboi Mondial?

A inceput Al Treilea Razboi Mondial?Criza datoriilor suverane, tensiunile economice dintre marile puteri SUA, Germania, Marea Britanie, Franta si tarile emergente, in special China, Brazilia si Rusia, revolutiile si escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu ar putea fi interpretate drept primele semnale ale unui Al Treilea Razboi Mondial, unul economic, in care banii au luat locul armelor, afirma specialistii citati de DailyBusiness.ro.

"Ceea ce se intampla acum cu economia globala nu s-a mai intamplat niciodata in istoria omenirii. Slabiciunea factorilor de decizie, inclusiv a celor din Vest, a condus la aceste derapaje. Trebuie sa ne pregatim pentru un alt fel de comportament, pentru un alt mod de a trai pe Pamant", a declarat, vineri, Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intr-un interviu pentru Gandul.

La ce se refera, de fapt, Tanasescu? “Recesiunea in acest moment este inevitabila si ar putea fi mai rau decat in 2008”, ne lamureste Nouriel Roubini, "profetul crizei".

“Europa si Statele Unite sunt 'efectiv in recesiune', iar factorii de decizie politica nu mai pot face nimic pentru a le salva. Orice ar face FED (Banca Centrala a SUA) acum, este prea tarziu", comenteaza acesta in una dintre postarile sale de pe Twitter.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ce se intampla acum in economia mondiala poate fi privit drept premisa de la care ar putea izbucni un nou razboi, unul economic.

Restructurarea balcanica de la ANAF

Restructurarea balcanica de la ANAFRestructurarea Fiscului, la presiune publica, a fost doar un exercitiu de imagine . Multi dintre functionarii „restructurati” s-au pensionat defapt, anticipat sau nu. In plus, unii disponibilizati de ieri se intorc azi la munca. Tot la ANAF. Bonus: sediile „eliberate” de DGFP-uri sunt operate in continuare de Fisc, potrivit Money.ro.

1.716 de angajati ai ANAF au plecat acasa si 141 de administratii fiscale au fost desfiintate in urma restructurarii institutiei, declara triumfator intr-o conferinta cu public presedintele ANAF, Sorin Blejnar.

Ce s-a intamplat defapt cu aceasta restructurare este inca o dovada ca sistemul are mare grija de cei care-l compun si ca asemenea miscari sunt doar exercitii de imagine.