Horezu (jud. Valcea)

Horezu (jud. Valcea)Amplasat intr-o zona cu insemnatate istorica, orasul Horezu reprezinta o optiune de luat in seama atunci cand vine vorba de pensionare sau despre o retragere din business pentru cativa ani.

Cunoscut la nivel international ca centru etnografic si de ceramica populara, Horezu ofera multe atractii chiar si pentru cei care cauta obiective turistice.

Zona este recunoscuta printr-un numar mare de manastiri si cu peisaje bucolice numai bune pentru odihnirea mintii si a trupului dupa viata zbuciumata de la oras. Toate acestea nu sunt chiar foarte departe: Horezu este situat la doar 43 km rutieri de orasul Ramnicu Valcea.

In plus, aici au loc mai multe targuri anuale, printre care cel al olarilor din intreaga tara si cel al apicultorilor. Astfel, zona ofera mai multe oportunitati de afaceri cu specific local celor interesati de apicultura, comercializarea produselor traditionale sau olarit.

Pentru cei inca tineri care vor sa ia o pauza de cativa ani, zona mai ofera posibilitatea inceperii unei afaceri hoteliere sau de tip pensiune, deoarece turistii vin aici indiferent de sezon.

O parcela de teren intravilan in zona costa in jur de 15-20 euro/mp, in timp ce o vila finisata cu 7 dormitoare poate ajunge pana la 300.000 euro, potrivit datelor furnizate de portalul imobiliare.ro.

Sursa foto:
www.horezu.olx.ro

Cavnic (jud. Maramures)

Cavnic (jud. Maramures)O localitate cu istoric minier, Cavnicul a devenit abia la inceputul acestui secol o destinatie pentru pasionatii de schi, odata cu deschiderea celor doua partii, “Icoana” si “Roata” in 2001 si respectiv 2003.

Principalele obiective care merita vizitate in weekend-uri ar fi biserica romano-catolica „Sfanta Varvara”, care dateaza din 1812, paltinul secular inalt de 30 m sau ruinele topitoriei de aur din secolul XIX. De la Cavnic se ajunge usor la Baia Mare, distanta fiind de doar 21 km.

Pentru tinerii cu intentii antreprenoriale, Cavnicul ofera posibilitati multiple din punctul de vedere al sporturilor de iarna, dar si in domeniul unitatilor de cazare.

O afacere care nu ar solicita foarte mult efort din partea proprietarilor ar fi si o firma de inchiriere echipamente sportive. Cum noile partii din Cavnic sunt deja cunoscute printre impatimitii de schi sau snowboard, profiturile dintr-o astfel de afacere nu ar intarzia sa apara.

"Am investit aici pentru ca este aproape de casa si, prin urmare, a fost o alegere sentimentala, nu neaparat una axata pe profit imediat. Numai in hotel am investit 1 milion de euro si incet, incet, afacerea a crescut. Au trecut cinci ani de cand am complexul si doi de cand am deschis hotelul si, desi criza nu ne-a afectat foarte tare, starea drumurilor este singura care ne pune probleme. Daca cineva vrea sa vina aici sa investeasca, trebuie sa fie pregatit si pentru bune si pentru rele", spune pentru Wall-Street.ro Cornel Poenaru, proprietarul complexului SuperSki Cavnic.

Sursa foto:
www.romanianmonasteries.org

Valiug (jud. Caras - Severin)

Valiug (jud. Caras - Severin)Initial o colonie de muncitori forestieri, Valiugul este astazi una dintre cele mai cunoscute statiuni de agrement din Banat, datorita localizarii pe raul Barzava, inconjurat de cele doua lacuri de acumulare ale acestuia.

Situat la doar 25 km de Resita, la poalele M-tilor Semenic, Valiug nu este doar un rai al iubitorilor de sporturi nautice, ci si o zona cu potential mare pentru dezvoltarea unei afaceri profitabile.

Cum numarul turistilor care vin aici e mare, o optiune pentru afaceri ar fi deschiderea unui restaurant si sau a unui club de noapte, deoarece zona abunda in locatii de cazare, cu mult mai putine optiuni pentru distractia iubitorilor viteii de noapte.

Pentru conservatori, o alta varianta ar fi deschiderea unui centru de inchiriere articole sportive, zona fiind cunoscuta inclusiv pentru cursele de motociclete.

Un investitor mai rafinat si iubitor de sport poate opta pentru echipa locala de fotbal, Semenicul Valiug, detinuta momentan de primarie.

"Ce as recomanda unui investitor interesat de Valiug? Sa bage banii in turism. Abia asteptam investitori aici. Daca cineva ar investi 1-2 milioane de euro in statiunea noastra, ar scoate inzecit intr-un timp record, pentru ca aici vin turisti atat din tara, cat si din Ungaria sau Bulgaria. Desi nu este omologata, aici avem cea mai lunga partie din tara, de peste 6 km si avem planuri sa mai deschidem una in curand. Nici echipa de fotbal nu este o idee rea, daca se gasesc oameni pasionati", ne-a spus Sorin Blaga, viceprimarul localitatii.

In zona, un teren de circa 850 mp se vinde in jurul sumei de 30.000 euro.

Sursa foto:
assemeniculvaliug.blogspot.com

Corbu (jud. Constanta)

Corbu (jud. Constanta)Considerata de multi una dintre ultimele plaje virgine din Romania, plaja de la Corbu nu va ramane asa pentru mult timp. Numarul terenurilor de vanzare in zona creste in fiecare an si proiectele de dezvoltare au inceput deja sa fie aprobate.

Datorita asezarii ei la mica distanta de Statiunile Mamaia si Navodari la Sud, si rezervatia Delta Dunarii la Nord, cat si gratie investitiilor din ultimii ani, zona Corbu s-a dezvoltat foarte rapid, si tinde sa devina cea mai noua statiune la nivel european de pe litoralul Romanesc.

Planurile autoritatilor pentru plaja de la Corbu includ hoteluri si vile de patru si cinci stele , port turistic pentru ambarcatiuni, un circuit international de golf, cazino, parc sportiv.

Cu alte cuvinte, pentru cineva care isi doreste o pensie la malul marii dar si o sursa de venit stabila, Corbu este locul potrivit.
Oportunitatile sunt multiple si nu trebuie restrictionate la sezonul estival. Ca orice localitate situata la malul marii, Corbu ofera posbilitatea extinderii mai multor categorii de afaceri, in functie de imaginatia si fondurile viitorilor pensionari.

La Corbu, o parcela de 500 mp situata pe malul unui iaz piscicol, la zece minute de plaja costa 9.000 euro, in timp ce pretul cerut pentru un teren de 400 mp , intr-o zona in care primaria a aprobat un PUZ cu destinatie turistica si case de vacanta este de aproximativ 6.000 euro, potrivit analistilor Imobiliare.ro.

"Aici am inceput sa investesc inca din 2009, cand mi-am cumparat o fosta baraca a pescarilor si am transformat-o in casa mea de vacanta. Cum lumea ma tot ruga sa-i primesc in gazda, am dezvoltat un complex de cladiri si acum ofer cazare la modul profesionist. Aici criza nu s-a simtit, deoarece este un loc pentru cei care isi doresc vacante linistite. Sincer, solicitarile depasesc numarul meu de camere si imi permit chiar sa imi aleg clientii", a marturisit Zizi Carasimu, proprietarul complexului turistic Corbu Plaja Golf din statiune.

Sursa foto: www.turismland.ro

Gura Humorului (jud. Suceava)

Gura Humorului (jud. Suceava)Situata la doar 35 km de Suceava, Gura Humorului este un loc cu insemnatate istorica si mare potential turistic din Bucovina, in apropierea Manastirii Voronet.

Drept urmare, autoritatile locale au accesat in ultimii ani mai multe fonduri europene pentru modernizarea si exploatarea turistica a zonelor din apropiere, din care se remarca programul PHARE in valoare de 8,9 milioane de euro intitulat "Partie de schi, Orientare Turistica, Parc Lunca Moldovei, Agrement, Sport" (POPAS).

Pentru un “proaspat pensionar” , Gura Humorului are mai multe variante de investitii. O idee ar fi revigorarea filaturii de bumbac din localitate, a carei relansare de catre un om de afaceri italian a dat gres in urma cu cativa ani.

De asemenea, fiind vorba de o zona defavorizata declarata de curand statiune turistica, o investitie intr-un hotel sau pensiune la standarde europene ar atrage multi vizitatori straini, mai ales ca proiectele administratiei locale vizeaza construirea unei partii de schi in curand.

"Orasul, prin investitiile recente in domeniul turismului si prin modernizarile continue in ceea ce priveste aspectul (case, fatade de bloc in stil montan austriac) reprezinta un factor de coeziune a tuturor comunelor si satelor din imprejurimi. De exemplu, de la atestarea localitatii ca statiune turistica de interes national s-au construit numeroase case de vacanta si pensiuni in regim agroturistic atat in oras dar si in satul Voronet, Comuna Manastirea Humorului si Comuna Frasin. Mai mult, fluxul de turisti care se mareste de la an la an, a atras bancile din Romania astfel incit daca inainte era prezenta in oras doar o singura banca, astazi cel putin sase banci au sucursale sau puncte de lucru in Gura Humorului.

Un alt obiectiv de interes, dincolo de cel turistic, este si exploatarea si prelucrarea lemnului care ar putea aduce beneficii atat orasului prin scaderea numarului de someri, cat si satele din imprejurimi”, a declarat Patrick Danilevici, directorul proiectului GuraHumorului.info.

Sursa foto:
www.romanianmonasteries.org

Rasinari ( jud. Sibiu)

Rasinari ( jud. Sibiu)Situata la numai 12 km de Sibiu si cativa km de Paltinis, comuna Rasinari este nu numai o zona montana frumoasa, dar si locul unde s-au nascut Octavian Goga si Emil Cioran.

Cunoscuta pentru obiectele artizanale si faptul ca locuitorii inca mai poarta tinute traditionale populare de sarbatori, Rasinari ofera si multe ocazii de a incepe o afacere.

De la cresterea oilor si caprelor, cu ale caror produse se poate participa la targurile traditionale de profil din zona, la deschiderea unei pensiuni pentru valurile de turisti care vin sa se bucure de aerul curat si orasul medieval, Rasinari ofera multe oportunitati de crestere a veniturilor.

“Am deschis pensiunea in 2000, in casa parinteasca, din dragoste pentru zona si traditii. In ultimii ani numarul turistilor a scazut din cauza crizei, insa afacerea o facem oricum de placere si nu intentionam sa ne imbogatim neaparat din ea. Vrem sa mai investim, pentru ca zona are potential mare, dar vom face asta numai dupa ce trece criza”, ne spune Petru Cioran, proprietarul pensiunii care ii poarta numele, din Rasinari.

Un teren de 2.000 de metri patrati, pretabil pentru constructia unei case sau chiar a unei pensiuni, la iesirea din Rasinari spre Paltinis costa circa 12.000 de euro, adica 6 euro/mp.

Sursa foto: www.metropotam.ro

Pucioasa (jud. Dambovita)

Pucioasa (jud. Dambovita)O veche statiune balenoclimaterica, Pucioasa isi trage numele de la izvoarele sulfuroase din apropiere, exploatate turistic de autoritati inca din secolul XIX.

Situata la numai 20 km de Targoviste si 100 de Bucuresti sau Brasov, Pucioasa este locul perfect pentru pensionare deoarece aici se trateaza prin excelenta afectiunile asociate varstei: boli reumatice, afectiuni ale aparatului respirator sau circulator.

Cum localitatea beneficiaza de multe restaurante si locuri de distractie, o posibila idee de afacere in zona ar fi deschiderea unui centru spa sau a unei pastravarii, singura existenta fiind aflata in grija Ocolului Silvic Targoviste, dar nici o pensiune nu este o idee rea.

Un teren intravilan de 1.300 mp, situat in centrul orasului Pucioasa, cu acces direct din DN71 si marginit de Parc, pe o strada putin circulata se gaseste la un pret negociabil de 39.000 de euro.

Sursa foto:
www.holiday--world.blogspot.com

Vidra (jud. Alba)

Vidra (jud. Alba)Cunoscuta pentru celebrul targ de fete de la Muntele Gaina, comuna Vidra din Alba este situata chiar in centrul “Tarii Motilor”, la doar 12 km de Campeni si circa 100 km de Turda.

Cum pentru pensionari, distantele mari sunt neplacute, aici, in maxim 5 km vezi 5 obiective turistice: Rezervatia deontologica "Dealul cu melci", Cascada "Pisoaia", Casa memoriala si muzeul "Avram Iancu", Biserica de lemn din 1712 "Sfintii Trei Ierarhi" si Biserica din piatra de rau "Sfintii Arhangheli", iar al 6-lea obiectiv turistic pe langa care treci este bonus, respectiv "Expozitia etnografica Vidra".

Cea mai buna idee pentru cineva care se muta aici este sa-si deschida o pensiune moderna sau traditionala, dar aceasta nu este singura solutie pentru potentialii investitori.

Fiind vorba de o zona de deal, cu multe paduri, o ciupercarie ar fi extrem de usor de pus pe picioare aici, mai ales pentru soiurile mai putin pretentioase, care nu au nevoie de climatizare speciala.

"Potentialii investitori se pot orienta aici pe turism si agricultura. De asemenea, avem multe terenuri si proprietati de vanzare, care pot fi convertite in unitati de cazare rustice. Avem multe facilitati pentru oamenii interesati sa investeasca in Vidra, deoarece aici s-a stabilit printr-o hotarare de guvern ca toata lumea beneficiaza de reducerea impozitelor cu 50%", a precizat Ioan Resiga, primarul localitatii.

Sursa foto: www.mdrl.ro

Poiana Marului (jud. Caras-Severin)

Poiana Marului (jud. Caras-Severin)Infiintata de Primaria Timisoarei, ca statiune de vara in 1936, Poiana Marului este cea mai apropiata statiune montana de orasul revolutionar, fiind situata la doar 135 km de centru. In acelasi timp, statiunea se afla la doar 25 km de Otelu Rosu.

Cunoscuta pentru aerul incarcat cu ioni negativi, ideal pentru tratarea bolilor de plamani si a depresiei, Poiana Marului este un loc ideal pentru retragerea la pensie.

Aici se pot dezvolta afaceri cu caracter sportiv, inchirieri de echipamente, barci pentru lacul de acumulare, pescuit, biciclete, atat pentru sezonul estival, cat si pentru iarna.

De asemenea, se poate investi intr-o ferma sau chiar in crescutul oilor, care se practica pe pasunile din zona. Chiar si asa, potentialul turistic al unei stane unde se pot caza turisti si unde pot servi produse traditionale merita luat in calcul.

Sursa foto:
www.redii.ro

Belis (jud. Cluj)

Belis (jud. Cluj)Situata la 80 km de Cluj-Napoca, in plin tinut al motilor, comuna Belis ofera multe frumuseti naturale, cum ar fi mai chei si rezervatii naturale, cascada de la Rachitele, precum si o serie de pesteri.

Pentru localnici, zona ofera toate avantajele traiului sanatos de la tara, cu aer curat si mancare ecologica. Aceasta din urma poate reprezenta o idee de afacere demna de luat in seama, avand in vedere ca in localitate se vand ciuperci si fructe de padure, ambele fiind foarte cautate in marile orase si la export.

Cum nu este o zona propice pentru agricultura, Belisul poate in schimb, sa reprezinte inceputul unei vieti noi pentru oamenii de afaceri din tara care isi doresc o ferma sau sunt interesati de cresterea albinelor.

In plus, construirea in anii ’70 a lacului de acumulare Belis-Fantanele a adus turismul pe primul plan, o alta oportunitate fiind deschiderea unei pensiuni.

La Belis, un teren plan de 3.600 de mp, cu deschidere la apa este scos la vanzare cu 15 euro/mp, potrivit specialistilor de la Imobiliare.ro.

Sursa foto:
www.apusenifantanele.ro