Cifra de afaceri a Automobile Dacia SA ar putea ajunge anul acesta la doua miliarde euro, daca taxa de prima inmatriculare ramane neschimbata, insa ar putea scadea cu sub 50% daca ea este eliminata, a declarat, citat de NewsIn, vicepresedintele companiei, Constantin Stroe.
Cifra de afaceri Dacia ar putea ajunge la doua miliarde euro in "conditii normale", adica daca taxa de prima inmatruiculare va ramane la valoarea de acum, a declarat Stroe. "Daca taxa va fi eliminata sau diminuata masiv, vanzarile noastre vor fi afectate pe plan intern unde putem sa ne asteptam chiar la o injumatatire a lor", a adaugat Stroe.

Dacia a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 1,549 miliarde euro, cu 29% mai mult fata de nivelul de 1,199 miliarde euro atins in 2005. Dacia a vandut anul trecut aproape 108.000 de automobile in tara si 80.000 la export.

Vicepresedintele Dacia a spus ca pana acum nu prea s-au vazut efectele taxei in vanzarile Dacia, chiar daca acestea au scazut cu 30% in primele doua luni. "Ianuarie si februarie sunt prin traditie luni slabe si pentru Dacia, deci inca nu avem motive de ingrijorare". Stroe a subliniat insa ca daca taxa ar urma sa fie revizuita, acest proces ar urma sa dureze cateva luni, si deci efectele negative asupra vanzarilor Dacia s-ar vedea in ultimele cinci - sase luni ale acestui an.

Vicepresedintele Dacia a spus ca daca taxa va fi revizuita, cifra de afaceri a companiei nu va fi afectata chiar cu 50%, deoarece Dacia se concentreaza din ce in ce mai mult pe exporturi si este multumita de evolutia Logan pe plan international.

Directorul general Dacia, Francois Fourmont, declara in februarie ca scaderea sau suprimarea taxei auto ar insemna pierderea locurilor de munca pentru circa 35.000, din cele 100.000 de persoane care lucreaza la Dacia si la cei 600 de furnizori ai producatorului de la Mioveni.

Dacia sustine aceasta taxa deoarece nu doreste ca Romania sa fie invadata de sute de mii de masini noi, asa cum s-a intamplat in Polonia, unde in doi ani de la aderare au intrat doua milioane de masini second - hand, dintre care 70% au fost mai vechi de 10 ani.

Vicepresedintele Automobile Dacia, Constantin Stroe, a declarat luni ca ii va prezenta primului-ministru, Calin Popescu Tariceanu, o solutie pentru modificarea taxei de prima inmatriculare, solutie conforma cu cerintele UE.

Comisia Europeana a decis, saptamana trecuta, sa declanseze procedura de infrigement (incalcarea tratatului de aderare) impotriva Romaniei, din cauza ca taxa de prima inmatriculare auto discrimineaza masinile la mana a doua aduse din alte state membre.

Taxa de prima inmatriculare, in vigoare de la 1 ianuarie 2007, se calculeaza in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii. Nivelul taxei porneste de la 68 de euro, pentru autovehiculele noi, foarte mici, cu o capacitate cilindrica de 600 cmc, dotate cu euro 4 si ajunge pana la 8.586 euro pentru autoturismele mai vechi de sase ani, fara euro si cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri