Productia de automobile (autoturisme, autoutilitare, camioane şi autobuze) a crescut in Europa cu 1,2% in primul trimestru din 2008, la peste 5,2 milioane de vehicule, potrivit unui raport al Asociatiei Europene pentru Industria Auto (ACEA).
In total, 5.223.812 de unitati au fost produse in intreaga Europa. Toate categoriile de vehicule au contribuit pozitiv.
Productia de autoturisme a crescut cu 0,5% si a detinut 86% din intreaga productie de automobile.

O crestere solida a fost inregistrata pe sectorul camioanelor cu 12%, datorita unei cereri mari pe pietele europene. Productia de camioane usoare si autobuze a avansat cu 4%, respectiv 2%.

Inmatricularile de masini noi in Europa au scazut cu 2% in primele sase luni, la 8,34 milioane de unitati, datorita cresterii inflatiei si pretului carburantului.

Europa de Vest detine 93% din masinile noi inmatriculate in primul semestru cu 7,7 milioane unitati, cea mai mare pondere fiind detinuta de masinile cu motoare diesel cu 53,1%, in crestere de la 52,1% in primele sase luni din 2007.

Europa este cel mai mare producator de vehicule, din cele 53 de milioane de automobile produse la nivel global, o treime sunt fabricate in UE.

Toate statele noi din Uniunea Europeana au inregistrat cresteri in primul semestru, rezultand un avans de 6,9% in regiune.

In primele cinci luni ale anului, vehiculele comerciale noi au inregistrat un avans de 1,3%. Cererea a crescut pentru camioane cu 8,7%, pentru autobuze cu 22,4%, insa vehiculele comerciale usoare au raportat o scadere de 0,4%.

De asemenea, cererea pentru masinile mici si medii a inregistrat un avans in primul semestru al anului. Masinile de clasa mica reprezinta 38,4% din inmatriculari, iar cele de clasa medie 32,3%, comparativ cu primele sase luni din 2007 cand au fost inregistrate 37,7% masini de clasa mica si 32,1% masini de clasa medie.

Segmentul 4X4 a avut o coborare de 8,7%, totalizand 8,8% din inmatricularile de masini noi in perioada ianuarie-iunie 2008.

Anul trecut, circa 35% din masinile noi inregistrate au emis sub 140 grame de CO2/km si doar 11% sub 120 grame CO2/km.

Taxa pentru emisii de CO2 este in prezent aplicata in 14 tari din Uniunea Europeana, se arata in raportul ACEA.
Industria auto ofera locuri de munca pentru aproximativ 2,2 milioane de persoane si indirect pentru 10 milioane de persoane din 27 de tari UE.


Membrii ACEA sunt BMW Group, DAF Trucks, Daimler, FIAT Group, Ford of Europe, General Motors Europe, Jaguar Land Rover, MAN Nutzfahrzeuge, Porsche, PSA Peugeot Citroën, Renault, Scania, Toyota Motor Europe, Volkswagen si Volvo. Acestia investesc anual 20 de miliarde de euro in cercetare-dezvoltare, sau 4% din cifra de afaceri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri