Criza financiara mondiala a decimat in 2008 vanzarile producatorilor auto, iar inasprirea conditiilor de creditare a ingreunat finantarea operatiunilor zilnice ale acestora, determinandu-i pe multi sa inchida fabrici sau sa faca disponibilizari masive.
Ca urmare a problemelor economice globale grave, criza din sectorul auto s-a propagat rapid in Europa. Astfel, la inceputul lunii decembrie, presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat un plan de relansare pentru economia franceza de 26 miliarde euro, din care 1,5 miliarde euro sunt destinati industriei de automobile, sector vital pentru Franta.

Ca reactie la efectele negative ale crizei, Renault, al doilea producator auto din Franta dupa PSA Peugeot Citroen, a anuntat la inceputul lunii decembrie ca va concedia 6.000 de persoane in Europa, dintre care 4.900 in Franta, si ca va inchide mai multe uzine timp de cateva saptamani in aceasta luna. De asemenea, Renault a convocat in 3 decembrie sindicatele, ca sa analizeze un plan de reducere temporara a activitatii in Spania, potrivit NewsIn.

Tot ca raspuns la criza financiara, producatorul auto francez Peugeot anuntase la sfarsitul lunii noiembrie ca va concedia 2.700 de angajati. Recent, grupul si-a revizuit in scadere estimarile pentru marja operationala din 2008, de la 3,5% la 1,3%, ca urmare a accelerarii deteriorarii pietelor auto la nivel mondial.

Grupul Daimler a anuntat in noiembrie ca va reduce numarul angajatilor din fabricile din Germania, din cauza efectelor crizei financiare. Un purtator de cuvant a spus ca disponibilizarile vizeaza persoanele angajate temporar si pe cele cu contracte pe durata determinata, insa nu a avansat o cifra. Daimler are in total 167.000 de salariati in Germania si 2.500 de angajati temporari.

Cat priveste grupul Fiat, piata a speculat adesea asupra reorientarii sau vanzarii diviziei sale auto, din cauza ca nu este un jucator major si nici nu e indeajuns de profitabil ca sa-si pastreze independenta. Directorul executiv Fiat, Sergio Marchionne, declara intr-un interviu ca trebuie sa gaseasca un partener pentru a face fata crizei financiare, deoarece grupul este prea mic pentru a traversa singur aceasta perioada.

Tot ca reactie la criza economica, Fiat va inchide toate fabricile din Italia intre 15 decembrie si 11 ianuarie, urmand ca 48.000 de angajati sa intre in somaj tehnic sau sa isi ia concedii.

In Germania, Volkswagen a estimat ca va suspenda productia in fabricile germane in perioada Craciunului, asa cum au anuntat si alte companii concurente.

Constructorul ceh de automobile Skoda Auto, parte a grupului Volkswagen, a anuntat la randul sau ca va practica, din ianuarie pana in iunie 2009, o saptamana de lucru de patru zile, din cauza scaderii cererii, in principal in pietele importante din Europa Occidentala. In zilele in care productia va fi oprita, salariatii Skoda Auto vor avea salariul redus cu 25%.

Producatorii auto americani loviti de criza cer ajutoare de miliarde de dolari


In Statele Unite, producatorii auto au inceput acest an intr-o nota optimista. In aprilie, analistul-sef al departamentului de vanzari al General Motors estima ca vanzarile mondiale de autovehicule vor creste cu 4% in 2008, ca urmare a cererii puternice din pietele emergente.

Cu toate acestea, incetinirea economica generata de criza creditelor a afectat grav sectorul fabricantilor de autoturisme, ducand la scaderea vanzarilor, ceea ce a fortat marile companii auto sa faca restructurari si sa apeleze la ajutoare guvernamentale pentru a evita falimentul.

Cel mai grav lovite de criza financiara au fost marile companii americane General Motors, Chrysler si Ford Motor Co.

Initial, GM, Chrysler si Ford au solicitat ajutor guvernamental de 34 miliarde dolari, suma fiind cu aproape o treime mai mare decat cea prevazuta in programul Departamentului Energiei, de 25 miliarde dolari, finantat de Casa Alba pentru sprijinirea productiei de vehicule eficiente energetic.

General Motors Corp (GM) a angajat consilieri externi pentru a evalua un posibil faliment, insa consiliul director a hotarat ca declararea falimentului nu este o optiune pentru compania aflata in impas financiar. Directorul executiv al GM, Rick Wagoner, a spus in repetate randuri ca declararea falimentului nu este o optiune strategica, pentru ca grupul risca sa nu se poata reorganiza si ar putea intra in lichidare.

Vanzarile de masini au fost grav afectate de inasprirea creditarii si de scaderea economiei. Per ansamblu, vanzarile de masini din Statele Unite au scazut in noiembrie cu 37%, fata de perioada similara din 2007. Situatia Chrysler a fost deosebit de grava, in contextul in care vanzarile au scazut cu 47%.

Chrysler LLC a anuntat ca va opri complet productia de autovehicule in Statele Unite pentru cel putin o luna, in toate cele 30 de fabrici ale grupului.

Chrysler este ultimul dintre cei trei mari producatori auto americani care a decis sa-si suspende operatiunile in ianuarie. General Motors a anuntat, la randul sau, ca va reduce cu 30% capacitatea de productia in primul trimestru din 2009, ca reactie la deteriorarea conditiilor din piata. Masura va diminua cu 250.000 numarul vehiculelor fabricate.

Ford, care a fost afectata grav de criza creditelor, a publicat la inceputul lunii decembrie pe pagina sa de internet liniile principale ale unui plan de restructurare care include un salariu anual de 1 dolar pentru directorul general al companiei si noi concesii sindicale, pentru deblocarea unei linii de credit.

Reprezentantii Ford au cerut o linie de credit de 9 miliarde dolari, pe care ar urma sa o foloseasca doar in caz de nevoie. Grupul Ford este considerat a fi cel mai putin afectat dintre cele trei mari companii producatoare auto din Statele Unite, motiv pentru care a anuntat ca "spera sa reuseasca sa se restructureze fara sa se atinga de creditarea pe care o poate acorda Congresul SUA".

Presedintele american George W. Bush a declarat ca autoritatile din SUA vor furniza producatorilor auto, puternic loviti de criza, un ajutor financiar de 17,4 miliarde dolari, pe masura ce acestia vor implementa planuri de restructurare, pentru ca o prabusire a lor ar impinge economia americana intr-o recesiune profunda.

Guvernul canadian a oferit un ajutor suplimentar de 3,3 miliarde dolari, cu conditia pastrarii activitatii in Ontario, regiunea cu cea mai mare productie de autovehicule din America de Nord.

Companiile auto americane trebuie sa devina viabile pana la 31 martie 2009, in caz contrar urmand sa fie obligate sa ramburseze Trezoreriei integral sumele care le-au fost alocate.

Unii analisti sunt de parere ca, din cauza conditiilor dificile impuse de autoritati si a calendarului strans, riscul falimentului nu este total exclus.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri