Exporturile de automobile Dacia pe piata germana, stimulate o perioada si de primele de casare generoase acordate de stat, au generat un execent comercial pe acest segment in 2009, a anuntat luni presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu.
Intr-un discurs in care a trecut in revista evolutia economiei romanesti in 2009, inclusiv detaliile anuntate recent de INS privind componentele produsului intern brut (PIB), presedintele INS a scos in evidenta tendintele pozitive inregistrate pe anumite segmente, in special pe partea balantei comerciale, care s-a echilibrat semnificativ anul trecut fata de 2008.

Pe partea de exporturi, Voineagu a subliniat in special scaderea deficitelor pe relatia Germania si Rusia, cu care Romania a inregistrat in anii anteriori dezechilibre importante. Pe relatia cu Germania, pricipalul partener comercial al Romaniei, deficitul comercial a scazut "datorita cresterii exporturilor de autovehicule", a subliniat Voineagu, citat de NewsIn.

Astfel, pe segmentul auto, Romania a avut un excedent de 306,4 milioane euro cu Germania in 2009, fata de un deficit de 762 milioane euro in 2008. Insa balanta comerciala in ansamblu a ramas deficitara cu Germania, cu un dezechilibru de aproape 1,3 miliarde euro, al patrulea ca marime.

Germania a derulat, pana in luna august din 2009, un program generos de prime de casare, acordand 2.500 euro pentru schimbarea unei masini vechi cu una noua. Unul din principalii beneficiari ai programului a fost producatorul roman Dacia, controlat de Renault.

Vanzarile modelului Logan pe piata din Germania aproape s-au dublat anul trecut, piata germana devenind cea mai mare pentru produsele Dacia.

Pe relatia Rusia, deficitul s-a restrans anul trecut ca urmare a scaderii puternice a importurilor de petrol si gaze naturale. "Importurile de titei ale Romaniei au inregistrat anul trecut o scadere de 44%, iar importurile de gaze naturale - de 65%", a precizat Voineagu.

Deficit comercial de 2 miliarde euro cu Ungaria

Germania si Italia au continuat sa fie principalii parteneri comerciali ai Romaniei, situandu-se pe primele doua locuri atat la importuri, cat si la exporturi. Alti parteneri importanti au fost Franta, Turcia, Ungaria si Austria.

Insa principalele deficite comerciale ale Romaniei, care in anii precedenti erau pe relatia Germania si Rusia, au fost intregistrate in 2009 cu Ungaria - chiar daca a scazut cu 22% fata de 2008, la 1,99 miliarde euro -, China (1,7 miliarde euro) si Kazahstan (1,3 miliarde euro).

Pe relatia Ungaria, deficitul a provenit mai ales din importurile mari ale Romaniei de componente de echipamente electronice si electrice, produse farmaceutice si agricole, potrivit reprezentantilor INS.

Anul trecut, deficitul comercial al Romaniei s-a redus cu 58,6%, la 9,74 miliarde euro. Romania a importat anul trecut cu 32,3% mai putin decat in 2008, respectiv 38,77 miliarde euro, si a exportat cu 13,9% mai putin, de 29,04 miliarde euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Auto »



Setari Cookie-uri