Tinerii romani isi doresc sa munceasca pentru ca au nevoie de bani, insa comit greseli importante inca din primii pasi pe care ii fac in piata muncii. Ei aplica lunar la zeci de pozitii, majoritatea care nu se potrivesc profilului lor, se feresc de un interviu "pe bune" si aleg calea simpla a recomandarilor, iar atunci cand obtin un job il schimba dupa cateva luni, tentati de cateva sute de lei in plus.

Tinerii romani incep sa isi caute un loc de munca inainte de a implini 20 de ani si tintesc locuri de munca sigure si salarii fixe.

"Tinerii de astazi vor sa munceasca. Desi sunt usor derutati si confuzi, usor speriati si inca «necopti», nevoia de bani ii impinge spre primul job. De regula, pe la 19-20 de ani studenti incep sa se intereseze printre cunoscuti despre un job nu foarte solicitant, cu program relativ flexibil si cu salariu fix. Cei care aleg munca in detrimentul studiilor se angajeaza, de regula, mai devreme, undeva intre 17 si 20 de ani. Acestia cauta job-uri mai aplicate, fizice sau de suport. Cauta, de asemenea, un loc de munca sigur, care sa le asigure un salariu lunar constant", a declarat pentru wall-street.ro Elena Popa senior consultant in cadrul companiei de recrutare Adecco Romania.

In general, tinerii cauta un loc de munca in randul cunoscutilor, bazandu-se in primul rand pe recomandarile acestora, si prin intermediul site-urilor de recrutare. Ideea de interviu fata in fata ii sperie.

"Tehnologia ne permite astazi sa avem acces la orice informatie. Dar daca ar fi sa facem un top, recomandarile venite din partea cunoscutilor ocupa primul loc, din punct de vedere al modalitatilor de angajare. Aceasta tendinta este data de nesiguranta specifica varstei, dar si de faptul ca multi tineri cred ca o recomandare vine la pachet cu o serie de facilitati. Pe locul doi se claseaza site-urile de job-uri. Aici tinerii gasesc toate informatiile de care au nevoie, dar sunt un pic mai reticenti pentru ca ii sperie ideea unui interviu «pe bune», pentru care nu prea au cui sa ceara sfaturi. Interesant este ca cei care reusesc sa se angajeze in urma unei aplicatii online devin mai siguri pe ei", a aratat Popa.

Zeci de CV-uri, depuse pe luna. Majoritatea nu corespund cerintelor

In medie, un tanar intre 18-23 de ani aplica la 10-20 joburi pe luna. Dupa 24 - 25 de ani, cand un tanar asumat are o directie si intuieste ce i-ar placea sa faca, aplica la mai putine.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock

Cele mai frecvente joburi accesate de tineri sunt cele din call center, lucratori comerciali, promoteri, operator calculatoare, asistant manager, agent vanzari. Sunt joburi care cer relativ putina experienta, iar angajatorii stiu acest lucru.

Se cauta mai degraba carisma, determinarea, dorinta de a munci, abilitatile de comunicator, motivatia si entziasmul. Atentie, acestea nu sunt doar niste cuvinte din CV! Angajatorii au recrutori specializati si, desi vorbim despre candidati fara experienta, cei care vin la interviuri chiar trebuie sa convinga, sa isi demonstreze abilitatile si sa isi arate dorinta de a invata.

Recrutorii constata dupa analiza CV-urilor ca pana la patru din cinci aplicatii nu corespund cerintelor postului deschis, iar tinerii care au aplicat nici nu mai au sanse sa fie contactati pentru un job ulterior al aceluiasi angajator.

"In privinta profilului, circa 70-80% dintre aplicatii sunt in afara profilului. Cu alte cuvinte, tinerii aplica haotic la joburi pentru care nu au pregatirea necesara, nu au experienta minima ceruta. Din pacate, nu isi fac niciun bine. Desi ei spera ca asa vor fi luati in seama ulterior, ca CV-ul lor ramane in baza de date, sansele de a fi contactati in viitor pentru un posibil interviu sunt foarte mici. Angajatorii si-au dat deja seama ca au de-a face cu un junior care vrea o pozitie de senior", a precizat Elena Popa.

Tinerii nu raman mai mult de un an la un job

In medie, tinerii din Romania raman fideli primului job intre 6 si 12 luni. Ulterior, in primii cinci ani de activitate isi schimba in medie de doua ori jobul.

"Tinerii din categoria 18-24 ani isi schimba cel mai des joburile si este firesc pentru ca in aceasta perioada nu isi aleg neaparat jobul in domeniul sau specializarea preferata, ci doar pentru a lua contact cu piata muncii si a avea un venit suplimentar. Frecventa medie este de unul-doi ani. Cei din categoria 25-30 ani sunt mai stabili, media este de 3-4 ani", a mai spus specialistul in recrutare al Adecco.

Motivele pentru care tinerii isi schimba relativ repede locul de munca variaza si aceastea in functie de varsta, insa, in principal, salariul este factorul decisiv.

"Pentru cei din categoria 18-25 de ani, sunt foarte importante mediul de lucru si salariul. Ei sunt dispusi sa isi schimbe locul de munca si pentru o crestere de 200 – 300 lei. Pentru cei de peste 25 de ani incepe sa conteze din ce in ce mai mult posibilitatile de promovare, provocarile oferite de jobul respectiv, cat si pachetul de beneficii oferit. Dar salariul reprezinta unul din principalele motive pentru care isi schimba jobul", a explicat Elena Popa.

Potrivit acesteia, angajatorii nu privesc cu ochi buni schimbarile dese, punandu-si problema ca angajatii vor pleca si din compania lor in scurt timp.

Adecco, companie de resurse umane care activeaza in Romania prin Adecco Romania si Adecco Resurse Umane, face parte din grupul cu acelasi nume, cu birouri in peste 60 de tari. Compania are 150 de angajati proprii si peste 500 de clienti.

In acest an, Adecco Romania si-a crescut numarul de angajati cu 50%, la peste 9.000 de persoane, si estimeaza ca va incheia anul 2015 cu o cifra de afaceri in crestere, la peste 60 milioane de euro.

Intre principalele companii cu activitate in piata de recrutare se mai numara Lugera, ManpowerGroup Romania, Gi Group, APT Resources & Services si Agentia Professional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri