Perioadele de sarbatori aduc o crestere semnificativa a numarului de posturi disponibile pe termen determinat pentru angajatii din categoria blue collars, acestia reprezentand 80% din totalul celor care beneficiaza de contracte de munca temporara la nivelul intregii piete de profil.

Sarbatorile de Craciun, Paste si luna martie determina o crestere a numarului de contracte de munca temporara pe segmentul angajatilor blue collars, acestia fiind solicitati mai ales in orasele mari precum Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Brasov, Arad, Sibiu sau Constanta, cat si zonele limitrofe ale acestora. De asemenea, angajari pe munca temporara se realizeaza si pe segmentul agriculturii, in zone precum Baragan.

„Personalul necalificat ocupa 80% din totalul contractelor de munca temporara, restul fiind atribuite specialistilor. Daca in categoria white collars (angajati din birouri - n. red) cererea este constanta, pentru blue collars (muncitori - n. red) se remarca fluctuatii in perioadele de Sarbatori, contractele fiind incheiate pe intervale de la 1 la 6 luni”, a declarat Raluca Penes, HR Coordinator Smartree.

Potrivit acesteia, domeniile in care se cauta cei mai multi muncitori nespecializati sunt logistica, agricultura si productia.

Salariul pentru segmentul blue collars poate ajunge si la 4.500 lei net

In ceea ce priveste salarizarea pentru angajatii din segmentul blue collars, pe contracte de munca temporara, reprezentatii Smartree remarca faptul ca, pentru cei necalificati, remuneararea porneste, in medie, de la 1.200 lei si ajunge de cele mai multe ori la cca. 1.800 lei, suma fiind completata de bonuri de masa. Pe de alta parte, conform grilelor existente in cadrul companiilor, salarizarea muncitorilor calificati poate ajunge si la 4.500 lei/luna.

Cu toate acestea, salariile de baza reprezinta in continuare principala provocare a companiilor de recrutare, intrucat sumele oferite se apropie de venitul minim garantat, iar candidatii prefera mai degraba ajutorul de la stat. In plus, acestia se tem de lipsa unui venit constant pe o perioada mai lunga de timp. Alte motive care ingreuneaza procesul de recrutare vizeaza lipsa personalului calificat, mai ales in industrie, dar si existenta unor zone depopulate de forta de munca.

„Totusi, principalul avantaj al joburilor temporare este posibilitatea celor care nu sunt complet in campul muncii – elevi, studenti, etc. - de a obtine un venit suplimentar. De altfel, acest tip de contracte ii avantajeza si pe somerii care cauta o solutie de tranzitie”, a mentionat Raluca Penes.

De asemenea, sustine reprezentanta companiei, pe piata locala sunt foarte putine companii care angajeaza pe perioada nedeterminata. Prin comparatie insa, in tarile din Vesti Europei, munca temporara este o regula si este foarte mult practicata de catre companii.

Compania Smartree a fost infiintata in anul 2000 si ofera servicii de externalizare precum salarizare, administrare de personal, analiza si raportare pentru management, recrutare, munca temporara, consultanta in domeniu. Compania proceseaza 450.000 de angajati anual si are peste 150 de clienti, in majoritate companii multinationale, dar si companii cu capital integral romanesc.

Sursa foto: Minerva Studio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri