Peste un sfert (25,2%) dintre romani spun ca au salarii la fel ca anul trecut, iar 17,5% sustin ca incaseaza lunar mai putini bani decat in august 2007, arata un sondaj efectuat de BestJobs, in randul a 1.022 persoane, in perioada 25 august - 26 august 2008.
Doar 57,3% din cei chestionati au declarat ca salariul lor a crescut in luna august 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar 21% spun ca venitul lor a crescut cu mai mult de o treime.

Sondajul mai arata ca 16,5% din angajati sustin ca salariul lor a crescut in ultimul an cu mai putin de 10%, iar 12,5% au declarat ca incaseaza mai mult fata de luna august a anului trecut cu peste 10%, dar nu mai mult de 20%.

Sapte romani dintr-o suta au declarat ca salariul lor a crescut intre 20-30%, nivel apropiat de cresterea anuala de 25,8% inregistrata la nivelul economiei in intervalul iulie 2007-iulie 2008, potrivit Institutului National de Statistica.

"Cei care ar putea intra in categoria celor care spun ca le-a scazut salariul fata de anul trecut sunt angajatii multinationalelor, deoarece multe companii isi stabilesc cresteri salariale in functie de inflatie, la sfarsitul fiecarui an. Cum inflatia din acest an este mai mare decat anul trecut, este posibil ca angajati sa primeasca in termeni reali mai putini bani decat in 2007", a declarat, pentru NewsIn, Constantin Ferseta, manager marketing Neogen.

Un alt motiv care ar putea contribui la perceptia angajatilor ca salariile lor au scazut sau au ramas la fel, in august 2008 comparativ cu luna a opta a anului trecut, este reprezentat de deprecierea leului in fata euro in aceasta perioada.

Specialistul pe probleme fiscale Gabriel Biris sustine ca cei care si-au negociat salariile in lei ar putea resimti devalorizarea monedei nationale fata de euro din ultimul an.

"Cand se gandesc la salarii, oamenii au in vedere si inflatia, care este mai mare in acest an fata de 2007. Este posibil ca si acest motiv sa contribuie la perceptia multora dintre angajati ca salariile lor au scazut. Cei care resimt mai mult cresterea costului vietii sunt angajatii cu salariile mici din economie", a precizat Gabriel Biris, managing partner al firmei Biris Goran.

Castigul salarial mediu net al romanilor a crescut cu 25,8% in intervalul iulie 2007-iulie 2008, pana la 1.308 lei (365 euro), ritm superior celui din lunile anterioare, pe fondul avansului rapid al salariilor in industrie si in unele servicii, a anuntat joi Statistica.

Castigul salarial mediu brut a fost in iulie de 1.769 lei (494 euro), cu 1,8% mai mare decat in luna precedenta.

In termeni reali, tinand cont de inflatia din intervalul analizat, salariul mediu net a crescut cu 15,4% in iulie 2008 fata de a saptea luna a anului trecut.

In iulie, cele mai mari lefuri nete s-au platit in sectorul transporturilor aeriene (3.214 lei, 898 euro), iar cele mai mici in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (732 lei, 205 euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri