Sefa companiei de cosmetice Avon, Andrea Jung, si cel al Zynga, furnizorul jocului Farmville, Marc Pincus, figureaza pe o lista a celor mai neperformanti directori generali din 2012, realizata anual de Sydney Finkelstein, profesor universitar american, autor a numeroase carti.
Finkelstein este profesor la Tuck School of Business la Dartmouth College si realizeaza aceasta lista de trei ani, potrivit Bloomberg BusinessWeeek, citat de Mediafax.

El a publicat 11 carti cu titluri precum Why Smart Executives Fail (De ce dau gres directorii destepti) si Think Again: Why Good Leaders Make Bad Decisions (Mai gandeste-te: De ce iau decizii proaste liderii buni).

Primul pe lista este Brian Dunn, care a demisionat in aprilie din functia de director general al Best Buy, in urma acuzatiilor ca are o relatie nepotrivita cu o subordonata mult mai tanara.

Nu acesta este motivul pentru care se afla pe lista, ci declinul cotatiei actiunilor, scaderea vanzarilor si a cotei de piata si programele de rascumparare a titlurilor care nu au adus rezultatele asteptate.

Pe locul al doilea se afla Aubrey McClendon, CEO la Chesapeake Energy, care are se pare probleme sa separe finantele companiei de cele proprii. McClendon ar fi imprumutat pana la 1,1 miliarde de dolari in trei ani, in baza unei participatii la companie si opereaza un fond de hedging specializat in petrol si gaze, rezultand un conflict de interese evident, a aratat Finkelstein. McClendon foloseste totodata avionul companiei, precum si angajati ai acesteia in interes propriu.

Andrea Jung, urmatoarea pe lista, a demisionat in aprilie din functia de director general al Avon dar a ramas presedinte pana la sfarsitul acestui an. Jung nu a reusit sa rezolve problemele oprationale ale companiei de vanzari directe de cosmetice si sa isi pregateasca un succesor si a refuzat o oferta de preluare de 10,7 miliarde de dolari din partea companiei Coty.

Din 2004, valoarea de piata a Avon a scazut sub conducerea lui Jung de la 21 miliarde de dolari la 6 miliarde de dolari. Avon a inregistrat si costuri legale de 300 de milioane de dolari, legate de acuzatiile ca a incalcat o lege din SUA care interzice mituirea unor oficiali in strainatate.

Mark Pincus, seful Zynga, a fost inclus pe lista dupa ce actiunile companiei au scazut cu 75% in acest an, iar directori de top au decis sa plece. Finkelstein considera ca Pincus, desi a studiat la Wharton si Harvard, a facut unele greseli de incepator, precum dependenta prea mare a Zynga de Facebook.

Ultimul pe lista este Rodrigo Rato, fost presedinte ale bancii spaniole Bankia. Rato, fost ministru de Finante al Spaniei, este investigat pentru frauda, fixarea preturilor si deturnare de fonduri, in legatura cu falimentul bancii.

A lipsit putin ca alti doi directori, Mark Zuckerberg de la Facebook si Andrew Mason de la Groupon, sa figureze si ei intre cei mai slabi directori. Defectul lui Zuckerberg este "mandria excesiva", in timp ce ambii au fost criticati pentru imaturitate si evolutia negativa a actiunilor.
"Nu exista niciun motiv sa credem ca au calitatile necesare sa conduca o companie mare listata la bursa", a spus Finkelstein, care nu vrea sa il auda pe Zuckerberg vorbind despre hanoracul sau.

Anul trecut, pe lista lui Finkelstein au figurat directorii Netflix, Research in Motion si Hewlett-Packard.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri