Rafo incearca sa forteze pentru a doua oara statul sa accepte transformarea unor datorii de circa 10.000 de miliarde de lei vechi in actiuni, convocand pentru 8 septembrie adunarea generala a actionarilor, potrivit declaratiilor acordate vineri NewsIn de managerul general al Rafo, Marin Anton
Conducerea Rafo spune ca respecta intocmai planul de reorganizare care prevede conversia datoriilor in actiuni si vrea ca, pe 8 septembrie, actionarii sa aprobe majorarea de capital social cu suma de circa 19.000 de miliarde de lei vechi, care cuprinde atat datoriile rafinariei catre stat cat si datoriile comerciale ale acesteia.

Anton sustine ca prin convocarea actionarilor pentru aprobarea conversiei datoriilor in actiuni se demonstreaza ca Balkan Petroleum respecta intocmai planul de reorganizare. Managerul general al Rafo nu exclude posibilitatea prelungirii valabilitatii acestui plan cu un an sau un an si jumatate pentru ducerea la bun sfarsit, daca Fiscul ataca din nou conversia datoriilor in actiuni.

"Trebuie ca pana in decembrie sa convertim datoriile vechi ale rafinariei in actiuni pentru ca atunci expira termenul de doi ani de valabilitate a planului de reorganizare iar statul doreste falimentul Rafo continuand sa apere diverse interese private", crede managerul general al companiei. El apreciaza ca o simpla convocare este suficienta pentru a organiza adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) si ca nu are nevoie de acordul niciunei institutii.

AVAS se mentine pe pozitie

In replica, avocatul Agentiei Nationale pentru Administrare Fiscala (ANAF) in procesul cu Rafo, Gheorghe Piperea, a declarat vineri pentru NewsIn ca "transformarea statului in actionar al Rafo nu este posibila deoarece pentru a converti datoriile in actiuni trebuie ca Rafo sa aiba acordul statului, acordul Consiliului Concurentei pentru ca este un ajutor de stat si acordul expres al celui mai important creditor, care este Fiscul".

Mai mult, Piperea spune ca pentru a convoca AGEA in scopul majorarii capitalului social, rafinaria trebuie sa aiba acceptul administratorului judiciar, al judecatorului sindic si avizul comitetului creditorilor, dupa cum prevede legea 85/2006 privind procedura insolventei.

Potrivit avocatului ANAF, Rafo a mai avut o tentativa de transformare a statului in actionar in martie 2005 cand adunarea actionarilor a aprobat transformarea datoriilor in actiuni. Piperea a adaugat ca decizia actionarilor a fost anulata de instanta dupa ce ANAF a atacat-o, motivand ca nu s-au intrunit conditiile pentru convocarea actionarilor neexistand aprobarile legale respectiv acordurile administratorului judiciar, judecatorului sindic si avizul comitetului creditorilor.

Avocatul ANAF crede ca intentia de majorare de capital social "este o ancora aruncata de actionarii Rafo ca sa poata pretinde in decembrie ca mai au nevoie de timp pentru punerea in aplicare a planului de reorganizare si sa ceara prelungirea valabilitatii acestuia cu inca un an de zile".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri