Grupul irlandez CRH, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructii la nivel global, a castigat lupta cu concurentii aflati in cursa pentru operatiunile LafargeHolcim, grup format in urma fuziunii anuntate in prima parte a anului trecut.

CRH este unul dintre cele mai vechi grupuri specializate in industria materialelor de constructii la nivel global, companie fondata in anul 1970 in urma fuziunii dintre grupurile Cement Ltd (1936) si Roadstone Ltd (1949). Gigantul de azi al industriei materialelor de constructii s-a listat pe Bursa Irlandeza in anul 1973 si la putin timp dupa aceasta decizie a inceput sa isi extinda si sa isi diversifice portofoliul de business prin achizitii.

Privind retrospectiv, prima achizitie a grupului irlandez CRH a fost cea a Van Neerbos, un producator de solutii pe baza de betoane din Olanda, dupa aceasta urmand o serie de alte achizitii in Europa, pe pietele din Marea Britanie, Spania sau Germania. In anul 1990 compania si-a indreptat atentia pe piata franceza, unde a achizitionat firma Rabnoi SA, companie specializata in vanzarea de materiale de constructii. In anul 1998, CRH si-a intensificat prezenta pe piata olandeza, prin achizitia unui producator de caramizi, iar treptat si-a intensificat prezenta la nivel european, ajungand ca in 2004 sa cumpere 49% din producatorul portughez de ciment Secil, in schimbul a peste 400 milioane de euro.

In anul 1995, grupul CRH si-a facut intrarea si pe pietele din Centrul si Estul Europei, prima piata vizata fiind cea poloneza, cand compania a achizitionat holdingul Cement Polski. Achizitia producatorului de ciment din anul 1995 a reprezentat prima achizitie a unui producator de ciment din exteriorul Irlandei.

Structura business-ului CRH: sase divizii si venituri de peste 18 mld. euro

Compania irlandeza activeaza in momentul de fata prin sase divizii, care au generat la nivelul anului 2013 venituri de peste 18 miliarde de euro. Principalele linii de business sunt concentrate in zona Europei si SUA pe segmentul materialelor de constructii, a produselor si distributiei. Compania detine in acest moment peste 76.000 de angajati si opereaza in mai mult de 20 de tari la nivel global. Totodata, CRH este cel mai mare producator de solutii de asflatare din SUA.

"CRH global productions sites" by Brejnev - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons"

Achizitia operatiunilor LafargeHolcim, cea mai importanta din portofoliul irlandezilor

LafargeHolcim, gigantul din constructii format in urma fuziunii de anul trecut, a ajuns la un acord cu irlandezii de la CRH pentru preluarea activelor grupului in valoare de 6,5 miliarde de euro, ceea ce cuprinde inclusiv operatiunile detinute de Lafarge in Romania, potrivit unui comunicat dat publicitatii.

Practic, la nivel local, CRH va cumpara activele grupului francez Lafarge, companie care detine doua fabrici de ciment (la Medgidia si Hoghiz) si o statie de macinare situata in Targu Jiu. Pe langa operatiunile din Romania, CRH va prelua operatiunile detinute de Holcim si Lafarge in Europa, Canada, Brazilia si Filipine, piete care anul trecut au generat venituri de 5,2 miliarde de euro. Finalizarea procesului de fuziune este de asteptat sa se incheie in prima jumatate a acestui an si va presupune vanzarea operatiunilor in nu mai putin de 90 de tari.

Fuziunea LafargeHolcim, anuntata din primavara anului trecut

Francezii de la Lafarge si elvetienii de la Holcim au convenit in luna aprilie a anului trecut sa fuzioneze, proces care ar urma sa creeze cel mai mare producator de ciment si materiale de constructii din lume, cu vanzari anuale care se ridica la aproximativ 40 de miliarde de euro. La finalul anului trecut CE a aprobat fuziunea dintre cei doi giganti, procesul urmand sa se finalizeze prima primul semestru al lui 2015.

LafargeHolcim este unul dintre cei mai mari producatori de ciment, betoane si agregate la nivel local, pe o piata pe care concureaza cu Carpatcement, parte a grupului german HeidelbergCement.

La nivelul anului 2013, conform raportarilor publice la Ministerul de Finante, Lafarge a inregistrat un declin cu 24%, cel mai mare declin al rulajului dintre toti cei trei mari producatori la momentul respectiv. Afacerile francezilor s-au subrezit practic cu 24%, de la 192 de milioane de euro, la 155 milioane de euro. In ciuda declinului, Lafarge a ramas singurul producator de ciment profitabil, asta desi nivelul de profitabilitate a scazut simtitor, la 10 milioane de euro, de la 37, in 2012.

Elpreco si Ferrobeton, companii detinute deja de catre CRH in Romania

Pentru irlandezii de la CRH piata din Romania nu este tocmai o noutate, grupul fiind prezent prin doua companii importante pe fiecare segment de activitate: Elpreco (zidarie) si Ferrobeton (prefabricate)
Elpreco Craiova este unul dintre cei mai importanti producatori de solutii de zidarie la nivel local, companie care la nivelul anului 2013 a inregistrat afaceri de circa 20 de milioane de euro si pierderi de aproximativ un milion de euro.

De cealalta parte, Ferrobeton a intrat oficial in Romania in anul 2008, o data cu declansarea crizei, cand a inaugurat fabrica din judetul Prahova, in urma unei investitii de 12 milioane de euro. Intr-un material publicat de wall-street.ro in toamna anului trecut, Ferrobeton, compania, parte a grupului irlandez CRH, tintea o dublare a rulajului in cursul anului trecut, la peste 8 milioane de euro, pe fondul proiectelor aflate in plina desfasurare, printre acestea numarandu-se livrari de produse pentru pasajul Mihai Bravu din Capitala sau proiectul Mega Mall din cartierul bucurestean Pantelimon.

Principalul jucator pe piata de prefabricate este Somaco, grup aflat in proprietatea fondului de investitii Oresa Ventures, companie cu afaceri care in 2013 s-au cifrat la circa 22 de milioane de euro

Albert Manifold, CEO-ul CRH, cel mai bine platit executiv al unui grup din constructii?

Potrivit unor informatii aparute in presa internationala, Albert Manifold (52 ani) a castigat in ultimul an peste 7 milioane de euro, de la numirea sa in functie din prima parte a anului trecut. Myles Lee, precedentul CEO al grupului iirlandez a primit in anul 2013 un pachet salarial de 5,5 milioane de euro, un nivel cu aproape 50% mai mare oricum fata de media pietei, a carei valoare se ridica la 3,7 milioane de euro.

Sursa foto: CRH.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri