Profitul Enel in Romania, calculat inainte de deducerea dobanzilor, taxelor, deprecierilor si amertizarilor (EBITDA), a scazut cu 1,5% in primul trimestru, de la 65 de milioane de euro in urma cu un an la 64 de milioane de euro, potrivit datelor publicate vineri de grupul italian si citate de Mediafax.

Compania a obtinut in Romania un profit inainte de dobanzi si taxe (EBIT) in scadere cu 26%, de la 50 de milioane de euro in urma cu un an la 37 de milioane de euro. Veniturile au scazut cu 3,6%, de la 275 milioane de euro in in primul trimestru al anului trecut la 265 milioane de euro.

Enel detine in Romania, prin intermediul Enel Green Power, o capacitate neta instalata, regenerabila, de 534 de megawati. Din aceasta, capacitatea neta instalata din surse eoliene este de 498 de megawati, iar 36 de megawati provin din alte surse. Nivelul productiei, obtinuta din surse regenerabile, este de 428 de megawati. Din acest total, 421 de megawati reprezinta productie de energie eoliana si 7 megawati din alte surse de energie regenerabila.

Profitul EBITDA obtinut de Enel in Europa de Est, regiune in care mai sunt incluse Rusia, Slovacia si alte regiuni, a scazut cu 17,4% in primul trimestru, de la 282 milioane de euro la 233 milioane de euro. La nivel de grup, profitul EBITDA a urcat cu 0,8%, la 4,023 miliarde de euro, iar veniturile cu 9,8%, la 19,9 miliarde de euro.

Profitul net al grupului Enel a scazut cu 6,7%, la 810 milioane de euro. In luna februarie, Enel a suspendat temporar vanzarea activelor din Romania, intrucat anul trecut a reusit sa isi reduca gradul de indatorare, dupa ce in urma cu o luna directorul executiv al grupului italian de utilitati spunea ca vanzarea va avea loc in acest an.

Directorul executiv al Enel, Francesco Starace, spunea la jumatatea lunii ianuarie ca grupul va vinde activele din Romania si Slovacia in acest an, precizand ca grupul a primit deja oferte. Enel a anuntat in 2014 ca vrea sa obtina peste 4 miliarde de euro din vanzarea operatiunilor din Romania si Slovacia.

Enel a intrat pe piata energetica romaneasca in 2005, cand a cumparat de la stat companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea, pentru care a platit, la pachet, 127,4 milioane de euro. In 2008, Enel a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul si judetele Ilfov si Giurgiu, pentru care a platit statului 432,9 milioane de euro. Toate cele trei companii au fost privatizare prin vanzarea de actiuni urmata de majorare de capital din partea cumparatorului.

Enel a platit direct statului, in luna aprilie a anului 2008, suma de 394,8 milioane euro pentru 50% din actiunile Electrica Muntenia Sud, iar dupa o majorare de capital de 425 milioane de euro, grupul italian a ajuns la o participatie de 64,4%. Ulterior, pretul de vanzare a actiunilor a fost ajustat in urcare cu 38 de milioane euro, astfel ca suma platita statului a ajuns la 432,9 milioane de euro. Enel are 2,6 milioane de clienti in Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri