Romania este a treia mare piata din Europa de Est, dupa Polonia si Cehia, in ceea ce priveste echipamentele noi de constructii, iar pe locurile urmatoare sunt Ungaria si Slovacia. Cererea din Romania reprezinta 11% din totalul pietei, a declarat Masatoshi Morishita, presedintele Komatsu Europe, in cadrul unei conferinte organizate de Marcom RMC'94.

"Exista un potential mare de crestere in Romania. Totul depinde de investitiile viitoare, in toate sectoarele si industriile. Ne asteptam la o crestere anuala de 15% pentru masini dedicate constructiilor si de 10% pentru utilaje in urmatorii noua ani", a precizat Masatoshi Morishita.

Potrivit lui Constantin Marcu, director general al Marcom, "pragul normal al pietei utilajelor terasiere este de aproximativ 2.000 - 2.200 de unitati, dar in acest moment, discutand de anul 2016, el se afla mult sub potential, la 740 de unitati. Varful a fost inregistrat in perioada de boom economic, cand cererea ajungea la 3.000 - 3.300 de unitati, un nivel pe care nu o sa-l mai atingem prea curand. Lipsa proiectelor de investitii este principala cauza a declinului pietei, desi Romania are nevoie urgenta de infrastructura. Piata constructiilor rezidentiale, aflata pe trend ascendent, nu poate corecta semnificativ aceasta scadere”.

Dupa caderea pietei din 2009, aceasta a cunoscut o evolutie semnificativa in 2011, pentru ca declinul sa se instaleze din nou in intervalul 2012 - 2013. Absorbtia fondurilor europene din anii 2014 si 2015 a readus piata romaneasca pe crestere, care anul trecut s-a contractat, din nou, aproape la jumatate. Astfel, in intervalul 2009 - 2016 s-a vandut cat in perioada 2006 - 2008.

Anul trecut vanzarile de utilaje in Romania au fost de 618 unitati, iar cele de masini pentru constructii de 186 de unitati, in total fiind livrate peste 800 de unitati. Cel mai bun an pentru piata romaneasca a fost 2007, cand livrarile de utilaje ajungeau la peste 2.100 de unitati, iar cele de masini pentru constructii s-au apropiat de 900 de unitati, in total fiind comercializate peste 3.000 de unitati.

Marcom RMC'94: Piata utilajelor de constructii, in Romania, se afla la o treime din potential

Piata utilajelor de constructii, in Romania, se afla la o treime din potential, dupa ce aceasta a scazut anul trecut cu 43% fata de 2015, potrivit companiei Marcom. In plus, utilajele folosite sunt extrem de imbatranite, marea majoritate a acestora fiind achizitionate in perioada 2006-2008.

Potrivit celui mai nou raport al Comitetului European pentru Echipamente de Constructii (CECE), Romania ramane o piata atipica din punctul de vedere al cererii de echipamente, buldoexcavatorul fiind cel mai cerut tip de utilaj.

Incepand din 2003, pe piata romaneasca s-au vandut peste 15.800 de utilaje noi, cele mai populare echipamente fiind buldoexcavatoarele (53%).

Marcom este unul dintre cei mai mari furnizori de utilaje de constructii din Romania, cu 25 de ani de activitate pe piata autohtona. Compania a inregistrat, in 2016, o cifra de afaceri de 25 de milioane de euro si o cota de piata, in primul trimestru din 2017, de 35%. Compania activeaza in domenii diverse, de la constructii si minerit, pana la agricultura si activitati de reciclare, avand peste 2.000 de clienti in Romania.

Komatsu s-a infiintat, in 13 Mai 1921, in Japonia. Este unul dintre liderii mondiali in productia de utilaje de constructii si minerit. In Europa, Komatsu este prezent prin intermediul Komatsu Europe, companie care a fost infiintata, in Belgia, in anul 1967. In Romania, Komatsu este prezent din 1999 prin intermediul distribuitorului sau exclusiv, compania Marcom.

Cu capital 100% romanesc, Marcom este distribuitorul exclusiv pe piata locala al marcilor Komatsu, Grove, Potain, Hidromek, McCloskey, Dieci, Mantsinen, Indeco si Mantovanibenne. Compania, infiintata in 1992, are acum 70 de angajati si un portofoliu de peste 2.000 de clienti la nivel national.

Principalii concurenti pe plan local sunt Bergerat - Monnoyeur, Terra Utilaje Romania si Marcom RMC.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri