Dupa ce a depasit la finalul anului trecut pe Novartis, Sanofi-Aventis, a treia companie de produse farmaceutice din lume, a mai urcat o treapta in clasamentul companiilor farmaceutice de pe piata locala, ocupand in acest moment pozitia a doua
Piata farmaceutica locala si-a accelerat cresterea in primele trei luni din 2007, la 23,4% fata de 19,2% la finalul anului trecut, potrivit datelor companiei de cercetare Cecedim. Vanzarile totale de farmaceutice s-au ridicat in primul trimestru la 1,564 miliarde de lei (aproximativ 476,6 milioane de euro), retailul contabilizand peste 80% din vanzari.

In linii mari, piata farmaceutica a confirmat evolutiile precedente: piata de retail a crescut mult mai puternic (+29,5%) decat cea de spital (+3,8%) iar produsele cu prescriptie medicala au crescut ceva mai rapid decat cele fara prescriptie medicala (+ 30,6%, respectiv + 25,5%).

Liderul pietei ramane GlaxoSmithKline (inclusiv Europharm), care potrivit estimarilor Cecedim a inregistrat vanzari de 130,2 milioane lei., cu o cota de piata de opt procente. Pe pozitia a doua a urcat Sanofi-Aventis, cu vanzari trimestriale de 104,6 milioane lei, depasind Hoffman La Roche (colaborarea cu Terapia nu a fost luata in calcul) care a inregistrat vanzari de 103,4 milioane lei in Q1. Raportat la rezultatele din ultimul an, Hoffman La Roche isi pastreaza pozitia secunda.

Novartis a inregistrat vanzari de 97,7 milioane lei, cota anuala fiind de 6,2%, identica cu cea de la finalul anului trecut. Servier inclusiv Egis a urcat pana pe treapta a cincea cu vanzari de 91,9 milioane lei potrivit datelor Cecedim, depasind Pfizer cu o valoare a vanzarilor in primul trimestru din acest an de 86,5 milioane lei.

Ultimele pozitii din primele zece companii de farmaceutice ce activeaza pe piata locala sunt ocupate de Ranbaxy (inclusiv Sidan Pharma) cu vanzari trimestriale de 78,4 milioane de lei, urmata de Zentiva (vanzari de 72,3 milioane lei), Antibiotice Iasi, cu vanzari de 49,7 milioane lei si Krka DD, cu vanzari de 44,5 milioane lei. Primele zece companii detin o cota de piata de 55,3% in timp ce urmatoarele zece companii au o cota cumulata de 18,6%.

Analistii Cecedim considera ca piata locala de farmaceutice a inregistrat performante bune in primul trimestru din 2007, infirmand astfel prognoza pesimista care prognoza o crestere anuala de de aproximativ 15 procente. Avand in vedere evolutia pietei din primul trimestru, compania de cercetare Cecedim considera ca piata de profil ar putea inregistra in acest an o crestere de 20%, similara cu cea din 2006, de 19,2%.

Principalele obstacole potentiale raman functionalitatea si finantarea sistemului de sanatate, a caror evolutie in urmatoarele trimestre ramane de confirmat oricum, avand in vedere ca se apropie un nou an electoral, este de presupus ca nu vor interveni blocaje majore, care sa inverseze tendintele actuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri