Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ieri ca, de la 1 februarie, preturile carburantilor la statiile de distributie ale companiei vor fi modificate saptaminal. Potrivit lui Patriciu, la stabilirea preturilor se va tine cont de cotatia titeiului Ural, competitia de pe piata interna si rata de schimb a dolarului. Preturile vor fi anuntate in fiecare zi de luni a saptaminii si va fi luat in calcul cursul dolarului din saptamina anterioara schimbarii pretului.
In functie de pretul petrolului si de cursul de schimb al leului, preturile benzinei si motorinei ar putea creste sau scadea, a spus Patriciu. El a admis totusi ca, in ecuatia de calcul saptaminal al pretului la pompele Rompetrol, va cintari si care sint preturile afisate de competitori. Or, la ora actuala, pe piata carburantilor din Romania batalia se da intre doua companii care sint atit producatoare, cit si distribuitoare de carburanti: Petrom si Rompetrol. Recent, si Petrom a anuntat ca va modifica pretul carburantilor in fiecare saptamina. In aceasta competitie, Petrom, care are ca actionar majoritar grupul austriac OMV, are insa avantajul productiei proprii de titei.

Pretul petrolului este politic

Dupa ce anul trecut pretul international al titeiului a doborit record dupa record, ajungind si la 56 de dolari/baril, de la inceputul acestui an nu a depasit nivelul de 48 de dolari/baril. Patriciu a evitat sa faca o estimare precisa a evolutiei pretului petrolului in cursul acestui an, dar a mentionat ca acesta se poate situa oriunde intre 40 si 100 de dolari/baril. Pretul petrolului este politic. Cred ca multa vreme de acum incolo vom mai asista la scaderi ale pretului pentru ca productia mondiala se mentine constanta. Fata de anii 80, rezervele mondiale de petrol nu s-au marit insa. In conditiile in care creste cererea, nu se va produce o scadere a pretului, considera seful Rompetrol. El a anuntat ca strategia de perspectiva a Rompetrol include scaderea productiei de benzina. In schimb, rafinaria va produce mai multa motorina. Anul trecut, Petromidia a vindut o cantitate mai mare de carburanti pe piata interna decit la export, acest lucru fiind explicat de Patriciu prin cresterea numarului de benzinarii. In prezent, reteaua de distributie a Rompetrol include 86 de statii proprii si 238 de benzinarii inchiriate sau in sistem de parteneriat.
Rompetrol Rafinare a platit anul trecut la bugetul de stat 603 milioane dolari (aproximativ 6,9 la suta din veniturile la buget), aproape dublu fata de anul 2003. Aceasta suma este dublul totalului datoriei istorice, cu tot cu dobinzi si penalitati. Este echivalentul a circa un milion de pensii anual, a subliniat presedintele Rompetrol.

Petromidia beneficiaza de transformarea unei datorii de 600 de milioane de dolari in obligatiuni. Suma reprezinta datoria de 285 de milioane de dolari acumulata de Petromidia inainte de privatizare, la care s-au adaugat dobinzi si penalitati care au adus nivelul datoriei la 600 de milioane de dolari. Din cele 285 de milioane de dolari, in caietul de sarcini au fost trecute datorii fiscale de doar 107 milioane de dolari, pe care noi ne-am angajat sa le achitam esalonat pe o perioada de cinci ani. Numai ca intre timp am descoperit ca mai exista si alte datorii, a declarat Dinu Patriciu. El a recunoscut ca nu a fost platita suma asumata prin contractul de privatizare. Prin urmare, si aceasta suma a fost inclusa in cele 600 de milioane de dolari transformati in obligatiuni. Patriciu spune ca Rompetrol plateste dobinda la obligatiuni si pentru dobinda si penalitatile acumulate la datoria de baza de 285 de milioane dolari. Conversia datoriilor in obligatiuni a fost semnata cu Ministerul Finantelor. Obligatiunile sint scadente in anul 2010 si, potrivit lui Patriciu, cea mai buna solutie ar fi listarea acestora la bursa. Aceste obligatiuni puteau fi listate la bursa inca din iunie 2004.

Primul an cu profit la Petromidia

Compania Rompetrol Rafinare a inregistrat, in 2004, o cifra de afaceri de 1,44 miliarde dolari, un profit operational de 76 milioane dolari si un profit net de 4 milioane dolari, acesta fiind primul an cu profit net din istoria Petromidia. Dinu Patriciu a explicat ca acest lucru a fost posibil intrucit anul trecut pretul titeiului Brent a crescut cu 32 la suta, iar cel al petrolului Ural, folosit de Petromidia, cu numai 27 la suta. In plus, transformarea datoriei in obligatiuni a ajutat la redresarea rafinariei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri