Rompetrol este in continuare interesata de privatizarea companiei petroliere NIS din Serbia, iar proectul de construire a oleoductului Constanta-Trieste este viabil doar in conditiile in care aceasta companie este privatizata, a declarat, Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, citat de NewsIn.
"Suntem in continuare interesati de privatizarea NIS, dar deocamdata procesul este stopat", a afirmat Dinu Patriciu.El a metionat ca Romania ar putea fi un pod intre Est si Vest si ar trebui sa valorifice acest avantaj.

"Cu ceva timp in urma am declarat ca proiectul gazoductului Nabucco este o utopie pentru ca stiam ca exista proiectul concurent South Stream si am sperat ca va fi urgentata alternativa din care Romania ar fi avut de castigat", a spus Patriciu.

The Rompetrol Group NV (TRG) a anuntat, in urma cu un an, ca a inaintat autoritatilor sarbe o scrisoare in care isi exprima intentia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS).

Serbia a incredintat marti Rusiei un rol major in economia sa, aproband un acord cu Gazprom "pentru cooperarea in domeniul industriei petrolului si gazului", potrivit unui comunicat al guvernului sarb, citat de AFP.

Acordul va permite semnarea contractelor pentru construirea unei conducte de gaz care sa treaca prin sudul Serbiei si a unui depozit de gaz subteran la Banatski dvor (nord), dar si "vanzarea si dezvoltarea companiei petroliere sarbe, NIS", se preciza in comunicat.

In decembrie, Gazprom a oferit 400 de milioane de euro pentru pachetul de 51% din actiunile NIS, singura companie petroliera publica din Serbia, angajandu-se in acelasi timp sa investeasca 500 de milioane de euro.

Gazprom promisese deja ca va coopta Serbia in proiectul South Stream, care va transporta gaz rusesc spre Europa Centrala si de Sud pe sub Marea Neagra. Un acord pentru trecerea conductei South Stream prin Bulgaria a fost semnat vineri la Sofia, cu ocazia vizitei presedintelui rus Vladimir Putin.

"Rompetrol anticipeaza ca va castiga licitatia pentru privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS), mizand pe similitudinile dintre cele doua societati si pe un pret foarte bun pe care il va oferi", declara in ianuarie 2007 agentiei NewsIn Dinu Patriciu.

"Intre cele doua companii (Rompetrol si NIS, n.red.) exista niste sinergii care ne califica sa achizitionam noi societatea", a spus Patriciu. Astfel, atat rafinaria Petromidia, cat si cea din Pancevo, detinuta de NIS, au acces direct la Dunare, ceea ce face posibil schimbul de produse si subproduse petroliere si ofera rafinariei sarbe o cale de a accede pe pietele de export, a argumentat presedintele Rompetrol. Mai mult, cea de-a doua rafinarie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploiesti, cu un potential deosebit pentru realizarea de produse chimice de nisa. In acelasi timp, din punctul de vedere al distributiei, rafinaria de la Pancevo este producatorul ideal pentru a alimenta piata din Vestul Romaniei, a adaugat Particiu.

El sublinia ca fiind "singura companie petroliera ramasa neprivatizata in Balcani", NIS reprezinta o prima tinta pentru Rompetrol, care nu ia in considerare alte tinte, pentru ca va castiga cu siguranta licitatia, a spus Patriciu.

Dinu Patriciu aprecia ca structura similara a Rompetrol si NIS va determina guvernul sarb sa prefere grupul sau in fata unor competitori ca OMV sau MOL.

Compania petroliera NIS Serbia detine rafinarii la Pancevo, Novi Sad si Belgrad.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri