Societatea Nationala Nuclearelectrica a avut in 2007 un profit de 88,67 milioane de lei, in crestere cu aproape 38% fata de 2006, cand a fost de 64,33 milioane lei, a anuntat compania.
Cifra de afaceri a anului trecut s-a ridicat la 909,56 milioane lei, fata de 664,24 milioane lei in 2006.

Cresterea cifrei de afaceri a societatii in anul 2007 este datorata in principal intrarii in exploatare a Unitatiii 2 de la CNE Cernavoda, care a functionat la plina sarcina pe durata ultimelor trei luni ale anului, la care se adauga si energia electrica tranzactionata in perioada de probe.

De asemenea, o contributie deosebita a avut-o si trecerea la programul de revizii planificate o data la doi ani, situatie in care Unitatea 1 a realizat un factor de capacitate de 97,62%, cea mai buna performanta de pana acum a acesteia, arata oficialii companiei.

In anul 2007, Unitatea 1 a produs 6 005 084 MWh (brutto), comparativ cu 5 631 510 MWh in anul 2006, cand s-a stabilit precedentul record. La randul sau, Unitatea 2 a produs in anul 2007 o cantitate totala de energie electrica de 1 703 843 MWh (brutto).

In ceea ce priveste profitul realizat, in afara de productia de energie electrica mai mare decat cea realizata in 2006, un rol l-a avut participarea Nuclearelectrica pe piata concurentiala de energie electrica, cu o deschidere cifrata la cca.

30% din cantitatea de energie electrica produsa productie, care a fost valorificata astfel in conditii mai avantajoase. Profitul obtinut in anul 2007 conduce la majorarea corespunzatoare a capitalurilor proprii ceea ce presupune cresterea capacitatii financiare de sustinere a activitatii.

Pentru anul 2008, Nuclearelectrica estimeza o cifra de afaceri de 1,365 miliarde de lei, considerand ambele unitati de la CNE Cernavoda in functiune.

Insa profitul estimat pentru acest an, in suma de 12,34 milioane lei, are in vedere faptul ca in anul 2008, ca urmare a introducerii programului de revizii la doi ani, este prevazuta o oprire planificata de cca. 40 zile la Unitatea 1, operatie aflata in desfasurare. Totodata societatea a inceput rambursarea creditelor angajate pentru finalizarea Unitatii 2 de la CNE Cernavoda, intrand, de asemenea, din septembrie 2007, in programul de plata a taxelor pentru fondurile de dezafectare si depozitare finala a deseurilor radioactive, utilizabile dupa finalizarea duratei de viata a CNE Cernavoda.

Valoarea programului de investitii al Nuclearelectrica pentru anul 2008 este de 490 milioane lei, bani ce vor fi alocati continuarii proiectelor aflate pe rol si initierii unor activitati noi, a declarat la inceputul acestui an, pentru NewsIn, directorul general al companiei, Teodor Minodor Chirica.

De asemenea, pentru 2008, se pregateste listarea Nuclearelectrica la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dar si terminarea negocierilor pentru constituirea Companiei de Proiect, care va finaliza Unitatile 3 si 4 de la Cernavoda.

Investitiile planificate pentru acest an au ca obiectiv marirea capacitatii de stocare a combustibilului ars in Depozitul de Combustibil Ars cu inca un Modul, modernizarea sistemului de supraveghere si control acces in incinta Centralei Nuclearelectrice (CNE) Cernavoda si a sistemului de retea de calculatoare (PC) si dezvoltarea unui sistem de calcul pentru managementul integrat al activitatilor centralei. De asemenea, este luata in calcul si modernizarea instalatiilor tehnologice si de monitorizare radiatii (cum sunt separatorii de umiditate a aburului, monitorii ficsi de gama, calculatoarele de proces ale unitatii nucleare, compensatorii de dilatare termica a conductelor din circuitul termic si termoficarea urbana).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri