Vecinii de la sud de Dunăre vor să-și extindă capacitățile nucleare, care oricum le depășeau pe cele ale României.

Potrivit SeeNews, operatorul de stat al centralei nucleare de la Kozlodui, NPP (echivalentul Nuclearelectrica) și-a anunțat intenția de a construi un nou reactor, utilizând tehnologia AP1000 dezvoltată de Westinghouse Electric. Este vorba una dintre cele mai noi și mai sigure tehnologii, utilizată momentan doar în Statele Unite și China.

NPP așteaptă oferte din partea companiilor interesate – cele din Rusia fiind descalificate din start. Guvernul de la Sofia vrea să aloce peste 760 de milioane de euro pentru acest proiect și pentru încă un reactor similar, tot la Kozlodui, pentru care s-a semnat încă de anul trecut un contract cu Newbuild. Ambele reactoare ar trebui să fie operaționale cel mai târziu în 2035.

Bulgaria are, în clipa de față, două reactoare nucleare la Kozlodui, cu o putere totală instalată de 2 GW. Licențele de operare ale acestor reactoare, care folosesc vechea tehnologie rusească VVER, expiră însă curând (2027 și 2029).

Când va avea România noi reactoare nucleare

Chiar și așa, capacitățile nucleare ale vecinilor le depășesc pe ale noastre – la Cernavodă avem două reactoare de 700 MWp fiecare. Mai sunt în plan însă încă două, plus un reactor modular de mici dimensiuni (SMR). Conform declarațiilor oficialilor din Ministerul Energiei, reactorul de mici dimensiuni de la Doicești ar trebui să fie gata în 2028-2029. Pentru reactoarele 3 și 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, termenul este 2030-2031.

Prin aceste proiecte s-ar dubla contribuţia energiei nucleare în sistemul energetic al României, dar termenele avansate mai sus sunt destul de optimiste.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri