Fondul de investitii Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a iesit din actionariatul Policolor Bucuresti, dupa ce a vandut ieri, la Bursa, participatia pe care o mai detinea, reprezentand 33,23% din capitalul producatorului de lacuri si vopsele, pentru 101,1 milioane lei (27,6 milioane euro).
Actiunile au fost cedate fondurilor de investitii cipriote Romanian Investment Fund (RIF) si RC2 Limited, in baza unui contract de optiune semnat cu cele doua fonduri la jumatatea lunii mai, pentru preluarea pachetului de 33,23% din capital controlat de RAEF.

Suma incasata de RAEF este de 6,5 ori mai mare fata de investitia din 1997, momentul in care fondul de investitii a intrat in actionariatul Policolor.

Horia Manda (foto) este managing partner in cadrul companiei de investitii care administreaza fondul RAEF

Cele 23,68 milioane de titluri Policolor, reprezentand 33,23% din capitalul social al producatorului de lacuri si vopsele au fost transferate la pretul de 4,27 lei, cu 0,23% sub cotatia de referinta.

Fondul RC2 si Romanian Investment Fund Limited (RIF) au anuntat, la mijlocul lunii iunie, ca au incheiat un contract cu Romanian American Enterprise Fund (RAEF) privind optiunea de transfer al unui pachet de 23,68 milioane de actiuni Policolor, la pretul de 1,1648 euro/actiune, pana pe 3 noiembrie.

Potrivit contractului, RC2 si RIF aveau dreptul sa cumpere pachetul de actiuni detinut de RAEF, care reprezinta 33,2% din capitalul social al Policolor, dar si RAEF avea dreptul sa ceara cumpararea de catre cele doua fonduri a respectivului pachet.

Astfel, RC2 si RIF vor ajunge sa controleze peste 92,5% din capitalul social al Policolor si, dupa cum au anuntat intr-un comunicat remis recent Bursei, au posibilitatea sa solicite retragerea actionarilor minoritari din societate si delistarea.

Potrivit reglementarilor pietei de capital,
un actionar poate solicita retragerea actionarilor minoritari si delistarea companiei atunci cand controleaza 95% din capitalul social.

Dupa mai multe tranzactii efectuate in ultimele saptamani, RC2 poate ajunge sa controleze in mod concertat, dupa exercitarea optiunii de cumparare a titlurilor detinute de RAEF, peste 93,8% din capitalul social al Policolor.

Producatorul de lacuri si vopsele Policolor Bucuresti a afisat in primul trimestru din acest an o pierdere de 1,6 milioane lei, fata de profitul obtinut in perioada similara din 2007, de 601.600 lei.

Afacerile companiei s-au cifrat la 35,37 milioane lei
(9,3 milioane euro) in intervalul ianuarie-martie al acestui an, in crestere cu 14,1% fata de aceeasi perioada din 2007, cand acestea erau de 31 milioane lei.

Potrivit ultimelor notificari transmise Bursei, RC2 Limited si Romanian Investment Fund Limited (RIF) detineau impreuna 59,28% din actiunile Policolor, iar Romanian American Enterprise Fund (RAEF) avea o participatie de 33,23%.

Titlurile Policolor sunt listate la categoria a II-a a Bursei de Valori Bucuresti, sub simbolul PCL. Producatorul de vopsele si lacuri are un capital social de 7,13 milioane lei, divizat in circa 71,26 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.

Valoarea de piata a Policolor se ridica la 304,98 milioane lei (83,33 milioane euro), aferenta cotatiei de 4,28 lei/actiune, stabilita in sedinta de miercuri.

Exit dupa exit

Fondul a iesit, anul trecut, din actionariatul a trei dintre companiile detinute, Motoractive, Domenia Credit si Estima Finance, pe care le-a vandut, la pachet, grupului General Electric Money, pentru mai mult de 140 milioane de euro.

De asemenea, Aviva a ajuns de curand la un acord cu fondul de investitii RAEF pentru achizitia unui pachet din actiunile Certinvest, una dintre cele mai vechi societati de administrare a investitiilor de pe piata romaneasca.

Raef este o corporatie americana privata infiintata in 1994, care a detinut participatii, pana nu de mult in Domo si alte trei institutii financiare.

Fondul de investitii RAEF a cumparat in luna noiembrie o firma de microfinantare romaneasca, valoarea tranzactiei fiind de 15 milioane euro.

Piata vopselelor ar putea urca anul acesta, de la 200 milioane de euro, cat era estimata anul trecut de principalii jucatori din piata, la peste 230 milioane de euro in acest an.

La sfarsitul lunii trecute o alta tranzactie se incheia pe piata de vopseluri: Oresa Ventures semna un nou acord cu actionarii Fabryo Corporation, crescandu-si participatia in companie de la 49% la 85%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri