Pe o piata a serviciilor medicale private in care tot mai multi jucatori isi anunta intentiile de a construi spitale private, Romar, unul dintre cei mai mari jucatori, considera ca aceste unitati sunt momentan neprofitabile.
“Atat timp cat asigurarile private nu sunt in vigoare, un spital privat nu constituie inca o afacere profitabila si eficienta, deoarece, pentru ca un astfel de spital sa devina rentabil este nevoie de un grad minim de ocupare de 70%”, declara Liliana Hagicalil (foto), managing director Romar Medical.

In plus, la unu-doi ani dupa clarificarea legii asigurarilor medicale private companiile isi pot face niste business-planuri realiste, adauga aceasta.

In ciuda faptului ca cei de la Romar detin deja o cladire in care urmeaza sa fie deschis un spital cu 60 de paturi, aceasta varianta pare a fi din ce in ce mai putin verosimila.

“Suntem in discutie cu doua mari firme din Grecia si din Turcia, insa studiile facute pana acum ne-au confirmat ca spitalele private nu sunt o afacere profitabila in prezent, atat din cauza neclaritatilor legislatiei asigurarilor private de sanatate, cat si din cauza mentalitatii romanilor care, indiferent de statutul finaciar, nu recurg la spitalizarea privata. Sunt foarte mari sansele de a transforma acea cladire intr-una de birouri”, afirma managing directorul Romar.

Totodata, aceasta admite ca singurele unitati private care ar putea fi profitabile sunt maternitatile, avand in vedere ca nasterea este un eveniment rar si atunci oamenii vor cele mai bune conditii.

“In general ne vom axa pe specializarile cu o spitalizare cat mai scurta, de una-doua zile, cu afectiuni care nu prezinta un grad ridicat de risc, evitandu-se bolile cronice, care costa foarte mult, dar si urgentele, ale caror costuri nu pot fi estimate”, afirma reprezentantul Romar privitor la specializarile care ar avea succes in cadrul unei astfel de unitati private.

O alta nisa de evitat sunt operatiile, unde specialistii sunt foarte greu de gasit.

Inceputul anului nu a fost foarte usor pentru furnizorul de servicii medicale private, principala cauza fiind incheierea destul de grea a contractelor cu Casa de Asigurari de Sanatate, contracte care reprezinta circa 20%-25% din cifra de afaceri a Romar.

“Aceste contracte s-au semnat de-abia la sfarsitul lunii aprilie-inceputul lunii mai si acest lucru ne-a incetinit dezvoltarea in primul semestru, profitul fiind usor sub ceea ce estimam la inceputul lui 2008”, a mai spus Liliana Hagicalil.

Totodata, politica de extindere a retelei ar putea fi un alt motiv care a contribuit la diminuarea profitului.

“In prima parte a anului am deschis un nou centru in Timisoara, ne-am extins clinica Medimar din Iasi, iar in aceasta toamna vom inaugura si cel de-al doilea centru din Constanta, care este finalizat, precum si deschiderea unor clinici in Sibiu si Bacau”, afirma aceasta.

In viitor, Romar are in vederea atat achizitia de centre in tara, cat si o posibila francizare.

Grupul Romar a investit de la inceputul acestui an 4,2 mil. euro in amenajarea unor clinici, in aparatura si in capitalul de lucru, urmand ca pana la sfarsitul acestui an sa mai fie investite 3,5 mil. euro in proiecte similare.

Liliana Hagicalil crede foarte mult in dezvoltarea produselor de nisa. “Avem deja la Polizu o clinica de obstretica si ginecologie, iar in viitorul apropiat avem in plan inaugurarea unei clinici dedicata exclusiv diabeticilor”, afirma aceasta.

Compania detine o cota de aproximativ 10% pe segmentul de medicina a muncii, cu circa 400.000 de pacienti, aceasta nisa reprezentand peste jumatate din cifra de afaceri a companiei.

Grupul Romar a inregistrat in primele sase luni din an o cifra de afaceri de circa 4 milioane de euro, preconizand ca pana la sfarsitul anului valoarea acesteia sa ajunga la circa 10 milioane de euro.

Anul acesta, piata serviciilor medicale private este estimata a atinge valoarea de 300-350 de milioane euro, continuandu-si astfel trendul ascendent din ultimii ani. Principalii jucatori de pe piata locala sunt MedLife, Centrul Medical Unirea, Sanador, Medsana, Romar si Medicover.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri