"Consumul de miere in Romania a crescut in ultimiii doi ani cu 50% ajungand la 400 grame pe cap de locuitor", a declarat, citat de NewsIn, directorul Apidava, Victor Mates.

Potrivit directorului Apidava, acest lucru s-a datorat cresterii numarului de consumatori care cauta produsele naturale, a cresterii numarului de retele de magazine specializate dar si a campaniei de reducere a consumului de sare, zahar si grasimi.

Cresterea consumului intern a facut ca volumul de miere exportata sa scada. "Daca in anii trecuti la export mergea peste 80% din cantitatea de miere produsa in Romania, anul acesta cantitatea se ridica la 50% din productie", a mai spus Victor Mates.

Citeste si:

Tarile in care Romania exporta sunt Germania, Italia, Polonia, Spania dar si tari din afara Uniunii Europene Singapore, Canada si Japonia, unde anul acesta exportul a depasit un milion de euro.

Directorul general al Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania, Constantin Popa, a declarat ca productia medie din Romania pentru 2008 este de 18 mii tone, in crestere fata de anul trecut cand s-au realizat 13 mii tone. "2008 a fost un an normal cu o productie slaba la mierea de salcam, buna la mierea de tei si acceptabila la floarea soarelui", a spus Constantin Popa.

Potrivit acestuia, exporturile de anul trecut s-au ridicat la 6.800 tone miere, iar pentru 2008 acestea estimeaza un export mai mare cu 10%.