Companiile emitente de tichete de masa nu vor fi serios afectate de Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Romaniei la sfarsitul anului trecut, privind interdictia livrarii de tichete de masa institutiilor bugetare finantate integral sau partial de stat.
Desi reprezentantii companiilor nu au dorit sa comenteze oficial decizia Guvernului, acestia au precizat ca, pana in acest moment, nu au primit nicio solicitare din partea clientilor – institutiile finantate partial sau integral de stat – de reziliere a contractului de furnizare a tichetelor de masa.

Textul OUG publicat in Monitorul oficial prevede ca institutiile publice vizate sunt Parlamentul, Administratia Prezidentiala, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice, alte autoritati publice, institutiile publice autonome, precum si institutiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finantare a acestora, in vreme ce autoritati ale administratiei publice locale sunt consiliile locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti, consiliile judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

Cu toate acestea, companiile emitente de tichete de masa pot furniza in continuare servicii spitalelor si institutiilor de invatamant superior. Conform rectorului Academiei de Studii Economice (ASE), Ion Gheorghe Rosca, OUG nu este valabila in cazul cadrelor didactice din universitati. "Ordonanta nu este valabila pentru nici o universitate. Universitatile apar ca unitati finantate din resurse proprii. Ele primesc bani de la Ministerul Educatiei ca si contravaloare a unor servicii. ASE-ul primeste de la Minister costul formarii studentilor – 2.700 lei per student. Nu suntem o universitate bugetara. Mie mi se plateste un serviciu", ne-a declarat Rosca.

Aceeasi situatie se prefigureaza si in cazul angajatilor spitalelor. Pe site-ul oficial al Federatiei Sindicatelor Tesa din Sanatate, afiliata la CNS Cartel Alfa, se lamureste ca "orice institutie, persoana juridica, de pe langa institutiile publice centrale si locale, finantate integral din venituri proprii (SC de apa, canalizare, termic, spitale etc.) acorda tichete de masa".

In plus, spitalele au contracte cu Casa de Asigurari de Sanatate, de unde provine cea mai mare parte a fondurilor private. "Speram ca aceste precizari sa le puteti folosi, deoarece sunt semnale ca datorita unui «zel» anumiti conducatori de unitati nu mai dau nimanui tichete de masa", a declarat presedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Iuliu Hossu.

In Romania, tichetele de masa au fost introduse in anul 1998 ca o aliniere la practicile din celelalte tari din Europa. Conform unui studiu al PwC, in Romania, tichetele de masa reprezinta 72% din totalul beneficiilor extrasalariale primite de angajati.

Potrivit companiei Sodexho, unul din principalii emitenti de tichete de masa prezenti si pe piata romaneasca, piata tichetelor de masa se va dezvolta anual, prin cresteri constante de 20%, in timp ce catering-ul industrial (serviciile de servire a mesei la locul de munca) se va confrunta in urmatorii ani cu o cerere in crestere, nesustinuta momentan de jucatorii locali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri