Grupul industrial german PCC SE, actionar minoritar la Oltchim, este de parere ca planul de investitii implementat de conducerea combinatului in perioada 2005-2007 au dus compania intr-o situatie dezastruoasa, pentru care nici acum nu se iau masuri de redresare.
"In calitatea sa de actionar, PCC a atras atentia in repetate randuri asupra riscurilor acumularii de pierderi si datorii la Oltchim, cerand in numeroase Adunari Generale ale Actionarilor, ca si in documentele inmanate autoritatilor romane, identificarea cauzelor care au dus la generarea de pierderi si gasirea celor mai potrivite solutii pentru remedierea situatiei", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis de companie.

Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a inregistrat pierderi de 172,51 milioane lei (40,7 milioane euro) in primele noua luni ale acestui an, de 6,2 ori mai mari decat cele din aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce afacerile sale s-au injumatatit. In primele trei trimestre ale anului trecut, Oltchim afisase pierderi de 27,68 milioane lei, potrivit informatiilor companiei. Afacerile combinatului s-au comprimat cu 50%, in intervalul ianuarie-septembrie 2009, la 792,16 milioane lei (187,27 milioane euro), dupa ce in perioada similara a anului trecut acestea se cifrau la 1,6 miliarde lei.

Oltchim SA este o companie aflata intr-o situatie dramatica, potrivit PCC SE, cu rezultate financiare aflate pe o curba descendenta inca din 2004 si generand pierderi de zeci de milioane de euro in fiecare an, in ciuda atat a investitiilor facute in perioada 1995-2007 cat si a sprijinului acordat de statul roman in trecut sub forma garantiilor bancare.

PCEE spune ca in ultimii ani, in pofida perioadei favorabile din industria chimica, conducerea Oltchim nu a identificat nici un program alternativ de dezvoltare care sa duca la diversificarea portofoliului de produse si la imbunatatirea situatiei Oltchim.

"Am semnalat in numeroase randuri faptul ca situatia dificila in care se gaseste Oltchim in prezent se datoreaza managementului defectuos. De peste 18 ani, conducerea Oltchim nu a identificat si propus o alta solutie decat achizitia Arpechim, ignorand faptul ca instalatiile Arpechim sunt invechite si deteriorate, iar preluarea lor nu va asigura competitivitatea companiei, deoarece instalatia de piroliza este depasita, necesita investitii uriase si are o capacitate de productie de 185.000 de tone, ceea ce face ca productia de etilena sa nu fie competitiva din punct de vedere financiar", sustin oficialii germani.

PCC, cu sediul in Duisburg, Germania, detine 12,1% din actiunile Oltchim, restul fiind controlate de Ministerul Economiei - 54,7%, si 33% - de alti actionari. Grupul PCC SE are, la nivel international, 8.000 de angajati si activitati in industria chimica, energetica si in logistica.

Aflati de ce cred nemtii ca
Arpechim este o gaura neagra pentru Oltchim.

Cititi detalii despre
propunerile PCC SE pentru relansarea afacerilor Oltchim.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri