Fondurile de private equity au investit in Romania in primele noua luni din acest an 56 milioane de euro, putin peste jumatate din nivelul inregistrat in aceeasi perioada din 2009, potrivit datelor Asociatiei Fondurilor de Private Equity si Venture Capital din Europa de Sud-Est (SEPEEA).
"In primele trei trimestre ale anului 2010, finantarile private equity in Romania au reprezentat circa 55% din valoarea investitiilor din perioada similara a anului trecut, cand au totalizat 101 milioane de euro", potrivit SEPEEA.

Spre comparatie, in Bulgaria, nivelul capitalului alocat companiilor in acest an reprezinta 26% din investitiile de private equity in aceeasi perioada din 2009.

Principalele sectoare care au atras investitii de private equity in Romania in 2010 au fost serviciile medicale si industria farmaceutica - 22 milioane euro, retail-ul si bunurile de consum, constructiile, energia, comunicatiile si transportul.

Potrivit reprezentantilor Asociatiei, au existat doua cauze care au dus la un nivel atat de redus al investitiilor fondurilor de private equity, una dintre acestea fiind neajustarea asteptarilor antreprenorilor legate de evaluarea afacerii. Un alt motiv este lipsa de flexibilitate a bancilor, care inca nu gasesc solutii pentru a sprijini investitiile fondurilor de private equity.

"Acesti doi factori sunt aproape de final si de aceea speram ca nu vom mai avea o asemenea scadere",
a declarat Irina Anghel, secretarul general al SEPEEA.

Fondurile de investitii active in Europa Centrala si de Est au capital in administrare care depaseste patru miliarde de euro, alocat investitiilor in regiune.

"Continuam sa purtam un dialog cu antreprenorii pentru a facilita accesul companiilor romanesti la resursele importante de capital si know-how ale fondurilor noastre. Desi in ultima perioada fondurile de investitii au acordat mai multa atentie managementului companiilor din portofoliu, interesul pentru investitii s-a diminuat", a declarat Robert Luke (foto), presedintele SEPEEA si directorul fondului GED.

In opinia sa, piata de private equity din Romania se poate dezvolta in viitor, fondurile avand un apetit ridicat pentru investitii pe piata romaneasca.

De asemenea, Luke a aratat ca regiunea se confrunta cu o criza imensa de incredere a consumatorilor alimentata de incertitudinile politice si economice.

"Cand increderea consumatorilor va reveni va fi un semnal pentru fonduri ca pot investi. Multe investitii au fost amanate pana cand increderea va reveni", a adaugat Luke.

De asemenea, potrivit lui Luke, bancile trebuie sa inteleaga ca problemele pe care le au nu se rezolva prin bagatul capului in nisip si, de asemenea, fondurile de investitii au nevoie sa inteleaga constrangerile cu care lucreaza bancile.

El a aratat ca nivelul investitiilor realizate de fonduri depinde de atitudinea bancilor vizavi de acest tip de capital.

In acelasi timp, Irina Anghel considera ca antreprenorii romani vor deveni mai flexibili in evaluarea propriilor companii, astfel ca ar putea deveni mai atractive pentru fondurile de investitii.

In anul 2009, investitiile fondurilor de private equity in Romania au totalizat 220 de milioane de euro, aproape jumatate din investitiile din Europa Centrala si de Est (ECE) care au atins 425 milioane de euro.

Cu toate acestea, finantarile de private equity de pe piata locala au reprezentat 0,18% din PIB, sub media tarilor din ECE, de 0,22% din PIB, si la mare distanta de Cehia, campioana investitiilor in 2009, cu o pondere de 1,017% din PIB.

In trimestrul patru din 2009, Romania si Bulgaria au cunoscut un "varf" al finantarilor anuale atrase. Astfel, Romania a atras 120 de milioane de euro, iar Bulgaria 178 de milioane de euro.

SEPEEA are ca membri fonduri de investitii din Romania, Bulgaria, Republica Moldova, Bosnia si Hertegovina, Macedonia, Serbia, Muntenegru si Albania.

Sursa foto: Imphoto





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri