Constructia hidrocentralei de la Islaz de pe raul Olt, proiect care dateaza din 2002 si care presupune investitii de 360 milioane de euro, nu a reusit nici pana in prezent sa obtina acordul de mediu pentru inceperea lucrarilor de amenajare din cauza existentei, in zona, a doua specii de pasari.
“Sunt doua specii de pasari pe care le-a vazut cineva acum doi ani. De atunci ne chinuim sa obtinem acordul de mediu”, a spus Mihai David, directorul general al Hidroelectrica, in legatura cu proiectul hidrocentralei din zona Islaz, ce va fi amplasata pe raul Olt.

Proiectul a demarat in 2002, insa pana in prezent nu s-au efectuat lucrarile de amanajare care ating valoarea de 360 de milioane de euro.

“Exista o serie de situri, de zone protejate declarate de statul roman, pentru care inca nu exista inca planuri de management pentru ca investitia are nevoie de acordul de mediu. Directivele europene permit realizarea investitiilor cu rol major in ariile protejate, dar cu obligatia de a lua masuri compensatorii”, a aratat Dumitra Mereuta, consilier pe probleme de mediu in cadrul Hidroelectrica.

Una dintre masurile compensatorii ar putea fi construirea de cuiburi artificiale pentru mutarea populatiei de pasari dincolo de zona vizata pentru constructia hidrocentralei.

Mereuta a adaugat ca in cazul hidrocentralei de la Islaz nu este justificata, in conditiile in care “doua-trei perechi de pasari au fost identificate la un moment dat in acea zona”.

Mihai David a mai spus ca spera sa obtina avizul de mediu necesar la inceputul anului viitor, astfel incat sa fie demarate lucrarile pentru hidrocentrala care va avea o putere instalata de circa 30 de MW.

In urmatorii cinci-sapte ani, Hidroelectrica va construi, in parteneriat, peste 50 de hidrocentrale noi, dintre care una la Tarnita-Lapustesti, o investitie de peste un miliard de euro. In aceeasi perioada, alte doua miliarde de euro vor fi investite pentru constructia de noi centrale, in parteneriat cu companii energetice de talie europeana.

In ce investeste cel mai mare producator de energie electrica:

• 1 hidrocentrala de la Tarnita-Lapustesti: 1 miliard de euro;

• 1 centrala hidrologica pe raul Olt (25 MW): 71 milioane de euro;

• 11 centrale hidro pe raul Buzau (110 MW): 325 de milioane de euro;

• 10 hidrocentrale pe raul Aries (30 MW): 246 de milioane de euro;

• 19 centrale pe raul Somes (60 MW): 623 de milioane de euro;

•2 centrale pe raul Siret: 100 milioane de euro;

• retehnologizarea unor centrale de pe lacurile Stejaru, Vidraru, Retezat.

Jurnalistii wall-street.ro va recomanda sa cititi si articolul:

David, Hidroelectrica: Avem o gramada potential hidro in parcurile naturale. Cred ca le protejam pentru alta natie sau alt mileniu

Sursa foto: E.ON Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri