De secole, aurul este considerat o investiție stabilă și de încredere, servind ca un „scut” împotriva inflației. Valoarea sa rămâne constantă în timp, deoarece puterea de cumpărare a banilor scade. Din 1971, când ultima formă a etalonului aur a fost abandonată în SUA, prețul metalului galben a crescut puțin mai mult decât principalii indici bursieri. Să vedem exact ce este aurul de investiții și cum puteți investi în acesta.

Ce este aurul de investiții?

Vom începe prin a spune că nu orice aur este aur de investiții. Pentru a fi considerat astfel, un produs trebuie să fie sub formă de lingou sau monedă și să îndeplinească anumite cerințe definite de lege. În niciuna dintre cele două produse, prima de preț nu trebuie să depășească 80% din prețul internațional al aurului conținut în ele.

Monedele trebuie să fie produse după anul 1800, să fie sau să fi fost mijloc legal de plată în țara lor de origine, să aibă o puritate ridicată - de peste 90%.
În cazul lingourilor, puritatea minimă permisă pentru ca acestea să fie considerate produse de investiții este de 99,5%. Acestea trebuie să aibă marcate detalii precum producătorul, puritatea, numărul de serie unic și semnătura unui evaluator independent. Datele acestea trebuie să coincidă și cu cele prezente pe certificatul care însoțește fiecare lingou de aur de investiții.

Aurul de investiții este scutit de TVA în Uniunea Europeană și în majoritatea țărilor din lume.

De ce aurul este una dintre cele mai de încredere investiții?

În afară de stabilitatea sa în timp, aurul fizic de investiții oferă numeroase avantaje investitorilor. Este singurul activ care nu are așa-numitul „risc de contrapartidă”. Prin aur, investitorii obțin un activ care nu depinde de nicio altă persoană sau instituție. În același timp, lingourile și monedele de aur sunt foarte lichide. Asta înseamnă că pot fi vândute rapid în caz de necesitate.

Nu în ultimul rând, aurul nu este influențat de celelalte active. Acest lucru înseamnă că alte segmente ale portofoliului personal pot să scadă, de exemplu în timpul unei crize, dar aurul de investiții se apreciază.

Produsele de aur de investiții servesc ca echilibru în portofoliu și se performează bine în diferite tipuri de nesiguranță. Acești factori fac aurul extrem de atractiv pentru investitori și îl transformă într-o investiție de încredere și în perioade de tulburări economice. Să vedem mai multe despre acestea.

Prezentarea aurului de investiții în perioade de instabilitate economică

Aurul se comportă bine în perioade de criză financiară. Un exemplu de instabilitate poate fi perioada dintre 1970 și 1980 în SUA. Atunci, rata medie a inflației a crescut de la 5,8% la 14,9%. Între timp, piața de acțiuni a scăzut cu 49%. Prețul aurului a crescut de la 35 la 859 de dolari pentru o uncie în aceeași perioadă. Am văzut o performanță similară și în timpul Marii Crize Financiare din 2008.

În ultimii ani, aurul a reacționat la toate manifestările riscului geopolitic, cum ar fi izbucnirea războaielor. Spre deosebire de banii fiat care se depreciază constant în timp, chiar și atunci când prețul aurului trece prin fluctuații pe termen scurt, pe termen lung este stabil. Motivul este că aurul este un activ sigur (safe haven asset în engleză) prin excelență.

De unde să cumpărați aur de investiții?

Când vine vorba de aur de investiții, este crucial să aveți încredere doar în comercianți de renume care lucrează direct cu rafinăriile și monetăriile. Astfel, vă puteți asigura de autenticitatea și prețurile afișate în mod clar ale aurului. De asemenea, un comerciant stabil este o garanție că aveți către cine vinde produsele atunci când decideți să o faceți.

Sursa foto: Freepik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri