Un indice bursier urmărește creșterile și scăderile unui grup anume de acțiuni sau alte active. Urmărirea performanței unui indice de piață oferă o modalitate rapidă de a evalua starea de sănătate a pieței bursiere. Aceasta ghidează companiile financiare în crearea fondurilor de indici și a fondurilor tranzacționate la bursă (ETF) și ajută la evaluarea investițiilor în raport cu piața.

Tranzacționarea indicilor este o modalitate populară pentru traderi de a obține expunere pe piețele financiare fără a fi nevoiți să investească direct în acțiuni, obligațiuni, mărfuri sau alte active ale companiilor individuale.

Investitorii începători pe piețele financiare încep adesea cu indici bursieri. Asta înseamnă că tranzacționează un instrument care agregă prețul mai multor active, cum ar fi, de exemplu, un fond care urmărește un indice sau un coș de acțiuni, în loc să cumpere și să vândă acțiuni ale unor companii individuale.

Prin monitorizarea performanței unui grup mare de acțiuni, un indice bursier încearcă să reflecte starea unei piețe mai largi, de exemplu, piața bursieră a unei țări sau a unui anumit sector. Din acest motiv, indicii tind să fie diversificați.

Există mai multe tipuri diferite de indici bursieri care răspund nevoilor traderilor: globali, regionali, naționali, bazați pe bursă, pe industrie, pe monedă și pe sentiment.

Indicii care măsoară performanța unor segmente largi de piață pot include doar companii care au o capitalizare bursieră consistentă. Alternativ, acestea pot fi selectate de un comitet de experți sau pot reprezenta, pur și simplu, toate acțiunile care se tranzacționează la o anumită bursă de valori.

Pe lângă tranzacționarea indicilor de acțiuni, pot fi tranzacționați și indici care agregă mărfuri sau obligațiuni. Indicii care urmăresc mărfurile tind să urmărească contractele spot sau contractele futures care reprezintă prețul unei mărfuri, cum ar fi țițeiul, aurul, argintul, cuprul, cafeaua, zahărul. Există, de asemenea, indici bursieri legați de mărfuri care reprezintă acțiuni ale companiilor implicate în sectorul materiilor prime, cum ar fi companiile miniere sau producătorii de petrol și gaze.

Obligațiunile sunt titluri cu venit fix. Atunci când investitorii cumpără obligațiuni, ei împrumută, în esență, bani emitentului de obligațiuni, cu o dobândă inclusă în rambursări. Indicii de obligațiuni sunt concepuți pentru a măsura performanța anumitor sectoare ale pieței obligațiunilor, cum ar fi obligațiunile corporative, obligațiunile guvernamentale și municipale.

Tranzacționarea pe indici oferă traderilor expunere la o serie de active într-un singur coș. De exemplu, în cazul indicilor bursieri, în timp ce unele prețuri ale acțiunilor scad în timp, altele își pot reveni. Prin urmare, diversificarea poate reduce gradul de volatilitate.

Valorile indicilor fluctuează în fiecare ședință de tranzacționare. Totuși, prezintă un grad de stabilitate mai ridicat dacă are loc o schimbare majoră, cum ar fi o prăbușire a pieței, un eveniment geopolitic sau un dezastru natural.

Tranzacționarea indicilor bursieri prezintă un risc mai mic decât tranzacționarea acțiunilor individuale, datorită diversificării. În cazul în care o companie dă faliment, o investiție în aceasta ar presupune pierderea totală a capitalului. Dar, în cazul unui indice, au loc reechilibrări în mod constant, fapt ce ar presupune că firma falimentară ar fi înlocuită de o altă companie.

Pe de altă parte, tranzacționarea pe un indice bursier limitează potențialele randamente. Acțiunile individuale de creștere pot depăși performanța unui indice cu multipli mari, dar presupune și asumarea unui risc mai ridicat.

La XTB, sunt disponibili indici bursieri dintre cei mai cunoscuți la nivel internațional ce pot fi tranzacționați sub formă de CFD sau ETF-uri și pot fi accesați prin crearea unui cont gratuit, fără obligația de a realiza o investiție cu sumă minimă. CFD-urile sunt instrumente complexe, motiv pentru care este recomandată o perioadă de ”antrenament” pe un cont de training. Perioada de învățare poate fi completată prin parcurgerea programelor educaționale disponibile pe site sau în platforma XTB.

XTB este o companie de investiții listată la rândul ei la bursă și clasată printre cele mai mari din lume, care oferă investitorilor de retail acces rapid la o gamă largă de produse de investiții (Acțiuni, ETFs, Planuri de investiții, CFDs). Cu aproape 20 ani de experiență, misiunea companiei este de a ușura procesul investițional și a ajuta investitorii să își perfecționeze strategiile.

Contractele pentru diferență (CFD) sunt utilizate în mod obișnuit în scopuri speculative și de acoperire (hedging). Aceste contracte au mai multe avantaje precum lichiditate ridicată, praguri scăzute la intrarea în tranzacții, costuri reduse de tranzacționare, posibilitatea de valorificare a piețelor în scădere prin short-selling (vânzare în lipsă). În plus, servesc obiectivelor de diversificare, au program prelungit de tranzacționare și prezintă capacitatea de a fi tranzacționate atât long, cât și short.

CFD-urile sunt o alternativă populară la investițiile tradiționale. Însă este important de reținut că vin și cu o serie de provocări. Printre acestea se numără: volatilitatea crescută a prețurilor, costul sub forma spread-ului la intrări și ieșiri din tranzacții, dar și efectul de levier caracteristic CFD-urilor.

Trebuie avut în vedere că CFD-urile sunt asociate cu un risc mai mare, deoarece tranzacționarea cu efect de levier are potențialul de a multiplica atât potențialul de câștig, cât și pe cel de pierdere. Acest lucru nu schimbă faptul că vânzarea în lipsă oferă mai multă flexibilitate și permite execuția mai multor strategii utile care prin instrumentele clasice nu sunt disponibile (cum ar fi posibilitatea de valorificare a piețelor în scădere).

Așadar, tranzacționarea pe indici ar putea fi o tehnică utilă, în ciuda faptului că ar putea fi riscantă din cauza mecanismului de levier. Utilizată corect, aceasta ar putea fi o soluție ideală pentru acoperirea și protejarea unui portofoliu de tranzacționare împotriva fluctuațiilor nedorite, reducând astfel riscul. Prin urmare, cunoștințele despre tranzacționarea pe indici ar trebui privite ca o trăsătură esențială a fiecărui investitor avansat.

Sursa foto: XTB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri