Un vulcan situat în peninsula Reykjanes, din sud-vestul Islandei, în apropierea capitalei Reykjavik, a intrat în erupţie după intensificarea activităţii seismice în regiune, a precizat Biroul islandez de meteorologie (IMO).

''În acest moment este o erupţie foarte mică'', a spus Matthew Roberts din cadrul departamentului de servicii şi cercetare a IMO. El a adăugat că nu există un pericol iminent pentru rezidenţii din regiune.

Traficul de pe aeroportul internaţional Keflavik din Reykjavik nu a fost perturbat, a precizat aeroportul pe pagina sa de internet.

Experţi din cadru IMO vor evalua traseul pe care îl urmează lava, precum şi evoluţia erupţiei.

Potrivit imaginilor şi transmisiunilor în direct ale publicaţiilor locale MBL şi RUV, un râu de lavă şi fum emanau dintr-o fisură în sol pe unul dintre versanţii muntelui Fagradalsfjall.

Peninsula Reykjanes este o zonă activă din punct de vedere vulcanic şi seismic, situată la sud-vest de capitala Reykjavik. În martie 2021, s-a produs o erupţie spectaculoasă a unor fântâni de lavă dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri aparţinând sistemului vulcanic Fagradalsfjall.

Activitatea vulcanică în regiune a continuat în acel an timp de şase luni, determinând mii de islandezi şi de turişti să viziteze regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a produs în aceeaşi regiune.

Sistemul vulcanic, care se întinde pe circa şase kilometri lăţime şi 19 kilometri lungime, a rămas inactiv timp de peste 6.000 de ani înaintea acestor două erupţii.

Spre deosebire de erupţia vulcanului Eyjafjallajökull, produsă în 2010, care a condus la suspendarea a 100.000 de zboruri şi a forţat sute de islandezi să-şi evacueze locuinţele, erupţia actuală nu este de aşteptat să expulzeze o cantitate semnificativă de lavă. ''Aceasta nu este o erupţie vulcanică în lipsa cenuşii. E pur şi simplu lavă'', a spus Matthew Roberts, din cadrul IMO.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri