Rompetrol Rafinare, companie membra a Grupului Rompetrol, a anuntat finalizarea constructiei unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) in portul Midia, valoarea totala a investitiei ridicandu-se la aproximativ 3,8 milioane dolari, se arata intr-un comunicat.
“Terminalul face parte din strategia Grupului Rompetrol de extindere a capacitatilor de import-export ale platformei Petromidia, acesta alaturandu-se proiectelor finalizate in 2008: extinderea cu 350% a capacitatii de transfer prin portul Midia pentru livrarea produselor finite si finalizarea terminalului marin din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu titei. Noul obiectiv va asigura o reducere cu peste 20% a costurilor aferente activitatilor de import-export GPL, dar si a timpului de livrare si implicit a numarului de operatiuni” declara Arman Kairdenov, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Amplasat in cadrul terminalului petrolier si de gaze lichefiate din Dana 9 a portului Midia - proprietate a Rompetrol Rafinare, noua investitie are o capacitatea de aproximativ 3.000 de tone/transport, fiind conectat direct la doua din rezervoarele de GPL ale rafinariei (aproximativ 3.600 metri cubi). Lucrarile realizate de companie pentru dezvoltarea danei au permis atat triplarea capacitatii de transfer a produselor finite (de la 90.000 tone/luna la 310.000 tone/luna), cat si acostarea navelor maritime cu o capacitate maxima de 10.000 tdw si a barjelor de tip tanc de maxim 2.000 tdw.

“Acesta va fi operat de Midia Marine Terminal si va sustine obiectivele Grupului Rompetrol pentru dezvoltarea retelei de distributie a GPL-ului (casnic, auto) din Romania si Republica Moldova” adauga Kairdenov.

Lucrarile aferente noului obiectiv au durat aproximativ 14 luni si au fost realizate de Rominserv – contractorul general al Grupului, companie ce a coordonat in perioada 20 septembrie – 1 noiembrie si revizia generala a Rompetrol Rafinare si Rompetrol Petrochemicals.

Pe fondul opririi pentru revizie a activitatilor de pe platforma Petromidia, Rompetrol Rafinare si-a diminuat in primele noua luni ale anului productia de gaz petrolier lichefiat cu aproximativ 5% fata de perioada similara din 2009, pana la un nivel de peste 187.000 tone.

In aceasi perioada, exporturile de GPL ale Rompetrol Rafinare, prin subsidiara sa - Rompetrol Gas, s-au ridicat la peste 39,3 milioane USD, in crestere fata de o valoarea de 19,6 milioane USD in perioada similara din 2009. Astfel, valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, impreuna cu Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas, s-au ridicat in primele noua luni la un nivel de peste 774 milioane USD, cu 10% mai mult fata de cel atins in ianuarie - septembrie 2009.

Rompetrol Gas are in Romania trei statii de imbuteliere la Navodari, Arad si Bacau ( capacitate anuala totala de imbuteliere - 60.000 de tone GPL si de depozitare - 3.500 metri cubi), peste 260 de skiduri si peste 6.000 de puncte de vanzare butelii aragaz. Compania este prezenta si in Republica Moldova, unde opereaza o retea de statii de distributie autogaz, puncte de vanzare butelii, o statie de imbuteliere, precum si capacitati de stocare la Ungheni (pentru importurile din vest) si Tirnova (pentru importurile din est).

Rompetrol Rafinare detine companiile Rompetrol Rafinare S.A. (rafinaria Petromidia si rafinaria Vega Ploiesti), Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, precum si Rompetrol Logistics si subsidiara acesteia, Rompetrol Gas.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri