„Unde te vezi peste 10 ani” este genul de întrebare pe care recrutorii și specialiștii din resurse umane sunt mai curând obișnuiți să o adreseze ei, candidaților, nu invers. Însă, într-un exercițiu colectiv de imaginație, mai multe femei lider din piața locală de resurse umane au răspuns cât se poate de sincer la această întrebare.

Gina Cruceru, HR Director al Grupului Rompetrol – KMG International spune ca viitorul este mereu imprevizibil, chiar și în ciuda studiilor și a trendurilor la care statisticienii lucrează constant. Însă ce putem avea în control, ca oameni, este propria noastră dezvoltare, spune ea.

„Cum lucrăm cu imprevizibilitatea? Ne uităm la lucrurile pe care le putem avea în control și anume propria dezvoltare. Lucreaz în HR de peste 17 și n-a fost un singur an în care, din păcate, să nu fim puși în postura de a revizui bugete de training și transformare pentru angajați, de a tăia bugete și de a revizui, deci, ce facem noi nu e neaprat în controlul nostru (...) Și atunci m-aș duce într-o zonă de dezvoltare profesională și personală pe care o am în control, adică îmi iau frâiele propriei dezvoltări și încerc să îmi construiesc eu un plan de dezvoltare”, spune specialistul de HR în cadrul unui eveniment de profil realizat de Business Mark.

Pe măsură ce tehnologia va prelua tot mai mult din munca repetitivă a oamenilor de HR, munca acestora se va putea concentra mai mult asupra investițiilor în employer branding, cultură organizațională, dar și în instrumente care să gestioneze managementul schimbării, tendințe care au reieșit din datele studiului Top Angajatori, realizat de Undelucram.ro, comunitate online ce reunește angajații din România. Gabriela Costache, Senior People Manager în cadrul HAVI Logistics, una dintre cele mai mari companii de transport şi logistică de pe plan local, crede cu tărie că peste un deceniu se va putea ocupa mai mult de oameni și mai puțin de acte și chestiuni administrative, dar și că va putea aduce la masa bordului empatia și emoția.

„Am început HR-ul acum 20 de ani și eram parte din personalul acela care făcea adeverințe. Mă uit că acum, după 20 de ani, am început să facem HR. Iar uitându-mă peste 10 ani, eu personal mă voi îndrepta foarte mult zona de oameni. Consider că pot să aduc la boardul deciziei umanitatea, empatia, emoția, într-o lume concentrată pe sustenabilitate. Cred că rolul nostru că HR e să nu uităm că partea de oameni e resursa cea mai importantă a unei companii și un motor de creștere”, a explicat ea.

Și Florentina Greger, Chief Talent Experience Officer în cadrul Zitec, companie românească ce furnizează servicii IT şi marketing digital împărtășește aceeași părere. Specialistul spune că își dorește să aibă mai multe conversații cu oamenii, să fie mai aproape de ei și să îi ajute să își dezvolte acele human skills (abilități umane, cum sunt comunicare, leadershipul sau gândirea critică) de care vor avea nevoie pentru a fi parte dintr-un viitor al muncii aflat într-o continuă schimbare. Ea crede foarte mult în ideea de a avea flexibilitate și autonomie la locul de muncă, însă la mijlocul acestora trebuie să se afle un echilibru constant.

„Dacă mă uit la următorii 10 ani cred că mă văd lucrând în același domeniu, adică în HR, cu aceeași pasiune, poate chiar cu și mai multă pasiune, cine știe. Mă voi axa poate mai mult pe ideea de a fi o persoană mai echilibrată (...) din punct de vedere timp liber, muncă. Mi-aș dori să fiu o persoană mai echilibrată, am făcut progres, iar asta îmi da încredere că o să îmi iasă. De ce nu, să devin o versiune mai bună a mea că dezvoltare profesională și personală”, explică Florentina Greger.

„Peste 10 ani mi-aș dori să fiu pe drumuri”

Cu o experiență de peste 12 ani în HR Tech și Educație, Raluca Hagiu, Growth Operations Manager Undelucram.ro, ce are prezență în 14 țări și 3 continente, crede mult în ideea de a crea „drumuri” între angajați și angajatori care mențin ideea de conectare.

Mi-aș dori să fiu pe drumuri peste 10 ani și intenționat am ales acest răspuns pentru că automat suntem tentați să ne ducem cu gândul la toate provocările pe care le va aduce acest progres tehnologic. Însă de ce spun pe drumuri este pentru că îmi doresc foarte mult să mențin ideea de conectare și cred că asta ne va ajuta pe termen lung să fim tot mai conectați la ceea ce se poate întâmpla și la toate informațiile pe care le putem digera și prezenta cu multă creativitate”, a explicat ea în cadrul evenimentului.

Tot în ideea de menținere a conectării a oferit un răspuns și Roxana Abrașu, avocat cu o experiență de peste 16 ani în domeniul dreptului muncii. Ea speră ca în următorul deceniu, relațiile pe care le are cu colegii și cu partenerii de business să fie cel puțin la fel de bine închegate și de constructive ca acum pentru a putea răspunde nevoilor din piața muncii, care fac referire la problemele legislative.

„Dacă o să fiu sănătoasă, mi-aș dori să împărtășesc pasiunea mea pentru drept și în special pentru latura dreptului muncii. Mi-ar plăcea să cred că peste 10 ani voi fi reușit să fi clădit împreună cu clienții și colegii mei organizații echilibrate din punct de vedere al businessului și al angajaților. Cred că mi-aș dori să continui împreună cu echipa să fim relevanți în continuare în ceea ce privește modificarile și propunerile de modificări legislative pe zona de relații de muncă. Și mi-ar plăcea ca peste 10 ani să pot să las ceva celor care vin după mine, din experiența foarte mare pe care cred că o voi avea la acel moment de 26 de ani, dar și să pun ceea ce am trăit și pe hârtie. Dar asta o să vedem”, spune Raluca Arbașu, Partener, Coordonator al practicii de Dreptul Muncii în cadrul firmei de avocatură NNDKP.

Interesant este că la întrebarea „Unde te vezi peste 10 ani”, Simona Ciora, Head of Talent & Engagement în cadrul BCR a avut un răspuns diferit. Expertul nu crede în delimitarea perioadelor de timp din 10 în 10 ani și că nu mai practică acest model de a privi către viitor, în contextul în care pentru oamenii de HR cariera lor depinde mai mult de calitatea parcursului, nu de timpul petrecut.

„Decadele de câțiva ani sunt intervale de timp foarte lungi pentru mine și nu mai planific de ceva vreme din 10 în 10 ani. Cred că peste 10 ani îmi doresc să fiu într-o formă de work-life-fit și să mă aflu într-un loc cu energie bună, pozitivă, să pot face lucruri dinamice, să mă țin încă bine cu tehnologia. Îmi doresc să pot să fac lucrurile acestea împreună cu oamenii din jurul meu. Mi-aș permite să spun că peste 10 ani voi fi un om cu peste 30 de ani de experiența în HR. Și mi-ar plăcea să mă aflu la intersecția dintre un business expert, un culture expert și un people expert”, explică Simona Ciora.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Cariere »



Setari Cookie-uri