Romania ocupa locul doi in UE, dupa Bulgaria, in functie de cresterea din ultimul trimestru al anului trecut a costurilor cu forta de munca pentru o ora de lucru, de 5,4%, fata de perioada similara din 2009, avasul mediu la nivelul blocului comunitar fiind de 2%, potrivit Eurostat.
Costurile totale cu forta de munca includ cheltuielile legate de salarii si pe cele nonsalariale, dar nu cuprind stimulentele sau cheltuieli precum cele referitoare la recrutare, pregatire, calificare sau echipament.

Costurile salariale pentru o ora de munca din Romania au crescut in al patrulea trimestru al anului trecut cu 5,4%, ritm in care au avansat si costurile nesalariale, scrie Mediafax.

In industrie, cheltuielile totale au urcat cu 6,9%, in timp ce costurile salariale si cele nonsalariale au avansat cu 6,9%, respectiv 6,7%. In constructii si sectorul serviciilor, toti indicatorii au crescut cu 0,6%, respectiv 5,2%.

In Bulgaria, costurile totale cu forta de munca au urcat cu 7,6%. Cheltuielile salariale au crescut cu 9,1%, iar cele nonsalariale au avansat cu 0,6%.

In UE, costurile salariale s-au majorat cu 2,1%, iar cele nesalariale au urcat cu 1,5%.

Dintre cele 25 de state comunitare pentru care Eurostat a prezentat date doar Grecia (6,5%), Ungaria (2,3%) si Irlanda (1,2%) au inregistrat scaderi ale costurilor totale cu forta de munca. Indicatorul a crescut, in schimb, in 22 de tari.

Eurostat defineste prin cheltuieli salariale remuneratiile directe, bonusurile si alocatiile platite in numerar sau in natura de angajator unui angajat in schimbul muncii prestate, plati pentru concedii si catre schemele de economii ale angajatilor si plati in natura precum alimente, combustibil, masina companiei si altele.

Costurile nesalariale includ contributiile sociale platite de angajatori, taxe de angajare considerate costuri cu forta de munca, excluzand subventiile care au ca scop acoperirea integrala sau partiala a costurilor cu remuneratia directa a angajatului.

Eurostat noteaza ca toate datele referitoare la costurile cu forta de munca din Romania si Bulgaria sunt provizorii si ajustate in functie de numarul zilelor lucratoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri