Ministerul Finantelor Publice plateste dobanzi care variaza intre 2,375% si 3,375% pentru primele trei transe din acordul de imprumut cu Uniunea Europeana, costurile fiind usor mai scazute in cazul finantarilor de la Banca Mondiala, de 2% pe an, si pentru transele primite de la FMI, 2,3% pe an.
Cifrele sunt incluse in Strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale 2011 - 2013, aprobata de Guvern, scrie Mediafax.

In cadrul acordului de finantare externa, de circa 20 de miliarde de euro, Romania a primit pana in prezent 4,85 miliarde de euro de la Comisia Europeana. A patra transa, in suma de 1,2 miliarde de euro, a fost virata joi.

Uniunea Europeana a emis in saptamana anterioara obligatiuni in valoare de 4,6 miliarde de euro, cu scadenta la sapte ani, pentru a finanta programul de sprijin destinat Irlandei si imprumutul acordat Romaniei.

"Incheierea pachetului de asistenta financiara multilaterala, concomitent cu trendul de revenire economica la nivel global si cu masurile bancilor centrale a contribuit la cresterea increderii investitorilor, materializata prin reducerea semnificativa a cotatiilor CDS (credit default swap - costul riscului de tara - n.r.) pentru Romania de la 610 bps la inceputul lunii februarie 2009 la circa 290 bps la sfarsitul anului 2010", se arata in document.

Ministerul Finantelor a primit de la FMI jumatate din transa a doua in septembrie 2009 si inca jumatate din tansele trei si patru in februarie 2010. Cumulat, suma virata Trezoreriei a fost de aproximativ 2,4 miliarde de euro.

Acordul cu organismele internationale se va incheia la finele acestei luni, insa programul va continua sub forma unei intelegeri de tip preventiv, in cadrul careia FMI si CE vor pune la dispozitia Romaniei 5 miliarde de euro, bani care vor fi accesati doar in caz de urgenta. Romania va trage, in contextul noului aranjament, un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala, care nu a mai fost acordat in programul actual.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri