Perceptia analistilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni a redevenit in iulie cele mai buna din Europa Centrala si de Est (ECE), in contextul inrautatirii mai reduse a asteptarilor fata de majoritatea statelor din regiune.
In iunie Romania a coborat pe pozitia a doua dupa asteptarile economice la sase luni, fiind devansata de Ungaria, potrivit unui sondaj al institului Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung (ZEW) din Germania, citat de Mediafax.

Indicele care masoara perceptia analistilor pentru urmatoarele sase luni a scazut cu 4,6 puncte in cazul Romaniei, la 21,2 puncte. Ungaria a consemnat cel mai mare declin din regiune, de 20,4 puncte, la 14 puncte, si a revenit astfel pe pozitia a doua. Doar pentru Turcia perspectivele s-au imbunatatit usor, cu trei puncte, insa raman cele mai slabe din regiune (-15 puncte).

Pentru Europa Centrala si de Est, indicele asteptarilor economice a pierdut 2,5 puncte, si a coborat la -5 puncte, se arata in sondajul realizat de ZEW in colaborare cu grupul austriac Erste.

In functie de situatia economica actuala, Romania ramane pe penultimul loc in regiune, in fata Ungariei. Indicele aferent pentru Romania a pierdut 2,3 puncte si a ajuns la 28,1 puncte, in timp ce pentru Ungaria a urcat cu 1,7 puncte, la -33,4 puncte.

In Europa Centrala si de Est, situatia economica a evoluat pozitiv, considera analistii, iar indicele care evalueaza situatia prezenta a crescut cu 8,2 puncte, la 12,9 puncte.

Asteptarile pentru Bursa de la Bucuresti s-au inrautatit in iulie, indicatorul referitor la evolutia indicelui BET, care include cele mai lichide zece actiuni de pe bursa, consemnand o scadere de 13,2 puncte, la 27,6 puncte. Bursa din Romania a urcat, insa, pe pozitia a doua in regiune, in functie de asteptari, in contextul unui declin puternic al altor burse din regiune. Perspective mai bune are doar piata de capital din Turcia.

Indicele care masoara asteptarile pentru evolutia leului a avut cea mai buna imbunatatire din regiune, de 10,1 puncte, la 30,1 puncte. Estimari mai bune exista, insa, pentru zlotul polonez si coroana ceha.

La sondajul efectuat in intervalul 4-18 iulie au participat 74 de analisti. Sondajul include in regiunea Europei Centrale si de Est Bulgaria, Croatia, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Turcia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri