Conducerea Senatului solicita Guvernului sa gaseasca "urgent" o solutie pentru a prezenta Parlamentului proiectul de buget pentru 2012, in contextul in care premierul l-a informat pe presedintele Senatului ca depasirea termenului de 15 octombrie este cauzata de discutiile cu CE si FMI, scrie Mediafax.
Vicepresedintele Senatului Ioan Chelaru (PSD) a anuntat, luni, dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului, ca premierul Emil Boc a transmis presedintelui Senatului, Mircea Geoana, pe 14 octombrie, o scrisoare prin care precizeaza ca depasirea termenului de transmitere la Parlament a proiectelor bugetului de stat pentru anul 2012 si a bugetului asigurarilor sociale pe 2012 a fost cauzata de faptul ca discutiile cu Fondul Monetar International (FMI) si Comisia Europeana (CE) privind indicatorii macroeconomici nu au fost finalizate pana la 15 octombrie.

Boc a amintit ca abia in 20 octombrie a avut loc, la Bruxelles, reuniunea Comisiei Europene cu reprezentantii statelor membre ale UE "in vederea discutarii prognozei de toamna a indicatorilor macroeconomici", prognoza amintita urmand a fi publicata pe site-ul Uniunii Europene sfarsitul lunii octombrie sau la inceputul lunii noiembrie.

"Prin acordurile semnate de catre Romania cu CE si cu FMI s-a convenit ca toti indicatorii macroeconomici vor fi discutati si conveniti cu reprezentantii acestor organisme. Astfel, cele doua proiecte vor fi transmise Parlamentului dupa definitivarea indicatorilor macroeconomici pentru perioada 2012-2015, cat si dupa discutarea atat a indicatorilor macroeconomici, cat si a proiectelor de buget cu expertii FMI si CE care vor incepe la 25 octombrie a treia misiune de evaluare a Aranjamentului Stand-by de tip preventiv dintre Romania si FMI", se arata documentul citat.

In replica, Biroul Permanent al Senatului solicita Guvernului sa gaseasca "urgent" posibilitatea sa prezinte Parlamentului proiectul de buget pentru anul 2012, potrivit declaratiei facute, luni, dupa sedinta Biroului Permanent, de Chelaru.

"Exista o serie de scuze. Dupa parerea noastra, niciuna dintre aceste scuze nu justifica imposibilitatea depunerii proiectului de buget si a bugetului asigurarilor sociale pana la data de 15 octombrie", a mentionat Chelaru.

O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se va afla in Romania in perioada 25 octombrie - 7 noiembrie pentru a treia evaluare a acordului stand-by, iar cele mai importante teme de pe agenda de lucru vizeaza constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Discutiile care incep cu misiunea de evaluare a acordului preventiv privind constructia bugetului pe 2012 pornesc de la o prognoza de crestere economica de 2,3-2,5% si un deficit bugetar in 2012 in limita a 3% din PIB, tinta asupra careia insista Comisia Europeana si mai putin FMI.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX ca negocierile cu FMI vor viza in continuare nivelul deficitului cash, iar in cazul in care deficitul bugetar calculat pe metoda ESA 95 (care cuprinde si pierderile companiilor de stat) va depasi tinta de 3% din PIB, din cauze externe, precum o incetinire a economiilor europene mai abrupta decat se anticipeaza, se ia in calcul si posibilitatea ca Romania sa solicite derogare din partea consiliului de ministri ECOFIN.

Autoritatile de la Bucuresti au decis in luna martie sa prelungeasca intelegerea existenta cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro). Acordul cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri