Productiile de porumb, floarea-soarelui si rapita vor scadea cu pana la 40% si vor deveni neprofitabile incepand de anul viitor, potrivit MADR, dupa ce Comisia Europeana a hotarat ca de la 1 decembrie 2013 sa interzica trei pesticide considerate nocive pentru populatia de albine.
"In Romania exista zone puternic infestate cu daunatori de sol care ataca in mod deosebit culturile de porumb, floarea-soarelui, rapita, cereale paioase si a caror combatere este asigurata prin tratamentul semintelor cu produse de protectie a plantelor din clasa neonicotinoidelor. Interzicerea acestor produse sub forma de tratament samanta la culturile de porumb, floarea-soarelui si rapita va determina pierderi importante de productie si va face aceste culturi neprofitabile pentru fermierul roman. Romania nu are alternative viabile la cele trei neonicotinoide pentru tratarea semintelor", a declarat agentiei Mediafax Daniel Botanoiu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Concluziile au fost extrase in urma discutiilor purtate cu organizatiile producatorilor, precum si din rapoartele oamenilor de stiinte referitor la subiect.

Comisia Europeana adoptat saptamana trecuta o restrictie care va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 si care vizeaza utilizarea a trei pesticide identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa.

"Comisia a adoptat o restrictie privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam), identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa. Restrictia va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani. Ea vizeaza pesticidele utilizate la tratarea plantelor si a cerealelor care atrag albinele si polenizatorii", a anuntat vineri Comisia Europeana.

Masura adoptata face parte din strategia globala a Comisiei de stopa declinul populatiei de albine din Europa.

"Neaplicarea unui tratament corespunzator la samanta va impune efectuarea de tratamente in perioada de vegetatie cu insecticide care pot fi mai poluante si pot duce la mai multe incidente de mortalitate a albinelor decat tratamentul la samanta, cu rezultate slabe si mult mai costisitoare, asa cum afirma producatorii agricoli. De asemenea, pot avea efecte negative asupra sanatatii umane prin cresterea numarului de reziduuri de pesticide in cultura", a adaugat Botanoiu.

El a explicat ca studiile realizate de oamenii de stiinta din Romania si Europa, asociatiile de fermieri si organizatiile profesionale din Romania au evidentiat ca valoarea anuala adusa economiei prin folosirea tehnologiei tratamentului semintelor cu neonicotinoide se ridica la 414 milioane de euro.

"Aproximativ 25 000 de locuri de munca au fost create in Romania datorita folosirii tehnologiei tratamentului semintelor cu neonicotinoide si peste 32.000 de locuri de munca ar fi afectate prin pierderea veniturilor daca aceasta tehnologie nu s-ar mai folosi. Se estimeaza ca un cultivator de porumb roman genereaza marje de profit de aproximativ 35 % prin utilizarea tehnologiei de tratament a semintelor pe baza de neonicotinoide, iar in absenta acesteia multe ferme isi vor pierde profitabilitatea", a aratat secretarul de stat.

El a explicat ca renuntarea la tratamentul semintelor cu neonicotinoide va reduce productia la culturi precum porumbul, floarea soarelui si rapita cu pana la 20-40 %.

Executivul UE informeaza ca statele membre trebuie sa retraga sau sa modifice autorizatiile existente pentru a se conforma restrictiilor UE pana la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pana la 30 noiembrie cel tarziu. Autoritatile nationale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a restrictiilor.

De indata ce vor fi disponibile informatii noi, dar in maximum doi ani, Comisia va revizui aceasta restrictie pentru a tine seama de noutatile din domeniul stiintific si tehnic.

Ca urmare a faptului ca statele membre nu au ajuns la un acord (cu majoritate calificata) in cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie 2013, Comisia a anuntat ca isi va continua demersurile in privinta restrictiei dupa cum s-a prevazut.

Restrictia in cauza se aplica utilizarii a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam) folosite pentru tratarea semintelor, aplicarea pe sol (granule) si tratamentul foliar al plantelor si cerealelor (cu exceptia cerealelor de iarna) care atrag albinele. Celelalte utilizari autorizate raman accesibile doar profesionistilor. Derogarile vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere si din campurile in aer liber numai dupa inflorire.

S-a constatat ca pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi raspunzatori de scaderea numarului de albine. Printre ceilalti factori se numara parazitii, alti agenti patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuziva a acestora, managementul apicol si factorii de mediu, precum lipsa hranei si a habitatelor si schimbarile climatice.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri